marți, 15 februarie 2011

Ce inteleg eu prin recenzie


Nu am pretentii de atotstiutoare, dar nici nu voi apela la google pentru o definitie din dictionar.Fiind oarecum nemultumita citind pe diverse site-uri unele recenzii la diverse carti, m-am intrebat oare cum ar trebui sa fie o recenzie buna, pentru ca am gasit si recenzii bune, cele nesatisfacatoare neconstituiind regula in materie. Asadar, consider ca printr-o recenzie trebuie sa-l convingi pe cel care nu a citit cartea respectiva ca merita sa isi sacrifice din timpul sau pentru a-i deschide paginile. O recenzie care afiseaza pe tapet subietul cartii in cateva fraze, nu va face decat sa spulbere misterul si clar, pentru mine cel putin, va face sa scada interesul pentru carte,daca stiu deja  sfarsitul, spre exemplu.Cateva amanunte de ici, de colo sunt binevenite, la fel si punctarea calitatilor literar-artistice ale scrierii respective.O recenzie buna sintetizeaza intr-o maniera cat mai atractiva punctele forte ale unei carti,fara ca prin asta sa dezvaluie elemente ale actiunii ce sunt menite a fi descoperite de cititor.Nu ma vad in stare pe mine a scrie o recenzie buna asupra unei carti, caci nu am prea multa capacitate de sinteza. Las pe altii sa o faca.

2 comentarii:

  1. Foarte corecta pozitie (din punctul meu de vedere). Am facut si eu niste recenzii amatoricesti (stiu ca se putea si mai bine, dar e vorba de recenzii pentru un blog, nu pentru Academie), iar ideea pe care am mers era exact asta de care ai zis. Prezint o carte care mi-a placut, dar nu incerc sa o povestesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. atata timp cat are trasaturile unei recenzii si nu ale unui rezumat,e buna

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...