luni, 28 februarie 2011

La ce foloseste cartea de alegator?


Mi-am amintit recent, cand faceam ordine prin acte de acest document eliberat o data cu cartea de identitate si care ar trebui sa fie folosit atunci cand votam. Numai ca, de fapt, nu il poti folosi la nimic. Nu e o noutate faptul ca la vot ai nevoie tot de buletin/carte de identitate. Nici macar autocolantele alea ce atesta faptul ca ai votat nu se lipesc pe acea carte de alegator, ci pe spatele cartii de identitate.
Si atunci, daca alesii nostri si-au dat seama ca nu trebuie folosite aceste minunate carti de alegator in procesul de votare (deci sunt inutile), de ce se continua eliberarea lor?
Am trecut la "buletin de plastic" in 2008, cand am primit si faimoasa carte de alegator pe care, stiind ca nu am la ce o folosi, am depozitat-o cine stie pe unde si n-am mai cautat-o. Doar nu era sa o port cu mine, alaturi de C.I. si alte acte importante. Asa ca in 2010, cand a trebuit sa-mi schimb C.I.-ul datorita schimbarii de nume, am fost surprinsa de faptul ca functionarul de la ghiseu mi-a cerut sa-i predau alaturi de vechea C.I. si acea carte de alegator. M-au trecut toate apele la gandul ca din cauza acelui cartonas inutil imi va fi intarziata eliberarea C.I., de care aveam nevoie urgent, dar deja eram obisnuita cu vesnica taraganare a eliberarii diverselor hartii extrem de necesare pentru eliberarea unei C.I. sau pentru incheierea unei casatorii. (La ce beneficiem noi de un sistem informatic, nu stiu, pentru ca atunci cand vrei sa dovedesti ceva legat de starea civila, de exemplu, trebuie sa te deplasezi la capatul celalalt de tara unde ai facut neinspirata alegere sa te nasti, sa te casatoresti, sa divortezi etc.). Am avut totusi noroc. Nea functionarul mi-a acceptat explicatia, cum ca nu stiu unde se afla si oricum e in Bacau si sunt slabe sanse sa o gasesc. Mai sa ma umfle rasul insa cand mi-a atras atentia ca nu cumva sa voteze cineva cu ea la Bacau. Pe ce lume traia ala? El n-a constatat pana acum ca nu poti vota cu asa ceva nici sa vrei? (care o fi ala care mai vrea sa voteze).
Totusi, mi-a fost eliberata o data cu noua C.I. si noua carte de alegator, la fel de inutila ca precedenta. In ce scop? N-am sa inteleg.  Atata risipa de resurse materiale si umane pentru realizarea unor cartonase total nefolositoare. Eventual pot folosi ca amintire a vechilor C.I. cu numele de fata.
Oricum, mi-am promis ca aceasta noua C.I. nu va avea ocazia sa poarte autocolante de votare decat in cazul in care il suspenda pe Basescu

9 comentarii:

  1. carte de alergator :)))))))) Nu faci nimic cu ea

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu mai stiu pe unde o am :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa te simti important :))) Nu stiu! Degeaba!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce naiba nu intelegeti? Cartea de alegator este ca sa iti dea importanta, greutate, iata, statul ne acorda importanta. Sa nu uiti ca tre' sa votezi, Ionica, sa nu uiti sa votezi, si sa ne votezi pe noi, ok?
    Te mai impiedici de ea prin casa si iti aduce aminte ce important esti tu o data la patru ani. oricum sacii cu voturi ajung la crematoriu si ajung aia care trebuie la judet :)))ar trebui sa se dea carte de alegator atasata la certificatul de deces :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Fara valoare. Eu am votat cu Cartea de Identitate.
    Acum sa vedem pe cine votam, caci cu alianta asta nici nu ma gandesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Hazmate: Mda, nu m-ar mira sa se elibereze aceasta carte de alegator odata cu certificatul de deces. Se stie doar ca la noi voteaza si mortii. :)))

    @ Derscanu: De votat, nu stiu daca ai cu cine. :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. bani cheltuiti aiurea ...dadusera acum ceva ani si niste carnete de asigurat care nu s-au folosit mai deloc.
    cand te duci la spital te intreaba de acte mai ceva ca la fisc..
    jaf de tara, cine are ocazie sa plece fara sa se uite inapoi

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...