marți, 6 martie 2012

Neplaceri din viata unui chirias


Ca si chirias ai ocazia sa intalnesti tot felul de oameni in calitate de proprietari. Eu n-am inteles de ce cea mai mare parte dintre ei fixeaza pretul chiriei in euro, cat timp leul inca este moneda nationala si cea mai mare parte a oamenilor isi primesc salariile in lei. Cand vom primi salarii direct in euro, voi intelege, acum insa nu. Cand l-am cunoscut pe sotul meu, statea in chirie la unul care avea pretentia sa ii plateasca in euro si mai facea si fite in ceea ce priveste bancnotele, care trebuiau sa arate impecabil, ca si cum atunci ar fi fost scoase din tiparnita. Adica i s-a intamplat sotului sa ii refuze bancnote euro care aratau folosite.  
In plus, omul nu dadea telefon niciodata, ca era scump, in schimb la transportul in comun avea reducere ca era pensionar si in zilele in care stabilisera ca ii plateste, se posta la usa la 7 dimineata. Ba mai venea si cu alte ocazii, sa vada ce mai e, fara sa anunte. Mai avea si un nume pitoresc ce incepea cu Bul, dar asta nu e vina lui. Totusi i se potrivea ca o manusa. Deh, fiecare cu pasarelele lui. 

Pe cand cautam apartament inainte de a ne muta aici, am dat peste una care voia 400 de euro pe un apartament in zona Chibrit, care nu arata cu mult mai bine decat asta, mobila nu era de 50 de ani ca asta de aici, doar de vreo 20. Am ajuns acolo dintr-o greseala, crezusem ca e vorba de 250 euro, dar probabil am incurcat anunturile de pe net. In fine, cert e ca tipa ne-a motivat ca are nevoie de 400 euro sa ia chirie pentru ca trebuie sa-si plateasca rata la masina si aia atata e. Asta in timp ce omora cate un gandac ba in baie, ba pe usa bucatariei, sperand ca noi sa nu observam asta.

Aia de la garsoniera unde am stat inainte a fost mai ok pana la un punct, ne-a scazut din chirie pana si capacul de la wc pe care il inlocuisem, doar ca nu a mai acceptat alte investitii fata de cele deja facute. In fine, nu era nici aia perfecta, dar era mai rezonabila. De acolo am vrut noi sa plecam, ca nu ne ajungea spatiul, venea bebe, ma rog.

Cand am auzit-o insa pe actuala saptamana trecuta cum spune ca, vezi dom le ea nu a crescut in functie de cat a crescut euro, desi euro a fost si mai mic decat era cand ne-am inteles si am tradus suma in lei, o suma rotunda, sa ma urc pe pereti, nu alta. Pai ma freci acum pentru 10 lei in plus sau in minus, cand am stabilit la inceput o suma in lei raportat la ceea ce cereai atunci? Ca diferenta de curs nu aducea sume mari nici pentru unul nici pentru altul. Si remarca nici nu era menita sa solicite acea diferenta, ci sa sublinieze ce tanti buna este ea.

Si iarasi nu inteleg de ce sunt chiriile atat de mari. Astia cer in functie de ce au ei nevoie sa faca sau vor sa suplineasca un salariu din chiria pe care o cer? Nu se raporteaza decat la salarii mari? Nu mi se pare normal ca o chirie sa insemne un procent apropiat de 100% dintr-un salariu nu minim, ci obisnuit, undeva inainte de cel mediu. Dar chiar si raportat la ala mediu, tot mi se par prea mari. Pe langa chirie, oamenii trebuie sa mai plateasca si utilitati, care si alea sunt extrem de scumpe, si sa mai si manance. Restul nici nu le mai pun la socoteala, desi cand vine vorba de aprovizionat cu produse necesare igienei sau curateniei, sunt aproape de infarct vazand cat insumeaza. In fine, eu zic ca o chirie pentru un apartament nepretentios ar trebui sa ajunga undeva la 30% dintr-un salariu obisnuit de 12-15 milioane. Desi multi nu castiga nici atat. Mi-ar place ca statul sa intervina in acest sector, fiindca acei care nu-si permit casa lor, nu isi permit nici chiriile sa le plateasca si sa mai si traiasca pe langa. Dar stiu ca asta n-o sa se intample, ne bucuram de libertatea de a ne fixa preturile si avantajat este cel ce deja are. Restul...pleava.

Nu stiu, dar eu una m-am saturat. Nici nu stii peste cine dai si pentru un chirias miza e mai importanta decat pentru proprietar. La o adica aluia ii pasa sa isi ia banii, casa nu i-o poti muta de acolo, nu ii poti afecta in mod serios viata, dar invers, lucrurile se schimba. E un stres si asta, un stres in plus as spune. Si experienta imi spune ca mai am multe de vazut si ca mai pot fi inca uimita. De-as  nimeri un proprietar care sa ma uimeasca in sensul pozitiv, tare bine ar mai fi, dar filmul asta n-am sa-l vad, n-am cum.

10 comentarii:

  1. Presupun ca multi dintre acestia nu platesc nicio taxa la fisc,pe venitul din chirii,cum este legiferat...pentru ca nu declara nimic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Presupui bine. Pana acum, asta e singura din cei intalniti de mine sau de sotul meu, care a facut contract, dar numai in primul an, si atunci a trecut o suma mult mai mica, de 4 milioane.

      Ștergere
  2. Cred ca e vorba despre legea cererii si ofertei. Cererea de chirii este mare, asa ca isi permit sa "sorteze" chiriasii dupa portofel. Probabil ca se bazeaza mult pe faptul ca exista destui oameni bine platiti in Bucuresti, care sa fie capabili (si chiar sa le convina) sa le ofere pretul cerut de ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii aia bine platiti aleg ceva mai luxos, nu maghernitele astea de apartamente sau garsoniere de care vorbesc eu (cred ca am uitat sa precizez asta). daca mai inteleg preturile mari acolo unde si conditiile sunt pe masura, pentru cele in care nu investesc nimic, le au asa de la diversi mosi si babe, nu se justifica.

      Ștergere
  3. O casa modesta mai la periferia orasului nu ar fi mult mai ieftina?

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie mi se pare exagerat 400 de Euro pt apartamente din astea total obisnuite cu gandaci in Romania. Eu auzisem de 200-250 de Euro inainte de a pleca din Romania in toamna 2010, dar cine stie ce s-a mai intamplat de atunci. Aici in Norvegia unul de tip gandaci la oras (dar fara gandaci, ca aici nu am vazut inca) e poate 700-750 Euro, dar daca pui utilitatile se face 1000 de Euro usor, ceea ce mie personal mi se pare mult chiar la salariile astea, insa Norvegia e recunoscut scumpa, si maj chiriilor din orase de la ap mai de doamne ajuta sunt de fapt platite de firme straine, nu de oameni obisnuiti individuali, oamenii obisnuiti fiind incurajati sa cumpere, rata fiind si aici cam tot atat cat chiria, nu mai mica ca in America, dar habar nu am de ce lumea prefera sa cumpere decat sa inchirieze, mai ales prin datorie/ipoteca, (adica nu cu banii jos, ca asa as mai intelege sa cumperi, ca investitie, daca ai banii)...mie mi se pare ceva total psihologic, nu are o explicatie logica.

    RăspundețiȘtergere
  5. Vorbeam de cumparat apartamente. Re cumparat casa, mai inteleg psihologia, ca e ca-n filme, ai curte pt eventualii copii, reprezinta stabilitate, etc, dar re cumparat apartament, eu zau ca nu inteleg de ce !

    RăspundețiȘtergere
  6. stiti cumva daca s-a schimbat legea inchirierilor? cine trebuie sa plateasca utilitatile? multumesc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, utilitatile insemnand intretinere, curent electric etc le plateste cine beneficiaza de ele, respectiv chiriasul.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...