marți, 21 iunie 2016

Editura Meronia, Biblioteca de Cultură Catalană și "Piața Diamantului "

Cu ceva timp în urmă, am aflat de existența acestui roman, pe care Gabriel García Márquez îl considera "cel mai frumos roman publicat în Spania după războiul civil". În acele momente, "Piața Diamantului " mi-a transmis deja semnale delicate, asemeni unei femei frumoase și misterioase, care te invită să îi ghicești nurii sub veșmintele vaporoase. Am știut că o să-mi placă de voi avea norocul să o găsesc, pentru că,  din informațiile pe care le aveam atunci,  șansele de a da peste ea erau destul de mici. Doar în anticariate îmi pusesem speranțe și,  când și când,  mai dădeam o căutare în cele virtuale cu ajutorul lui Google. Am căutat-o din nou în urmă cu câteva săptămâni și așa am descoperit Editura Meronia care, printre alte colecții, are și una intitulată Biblioteca de Cultură Catalană. Am fost surprinsă să găsesc romanul îndelung căutat,  la un preț mai mult decât convenabil, vreo 13 lei. Și nici nu se percepeau taxe de transport, dar chiar de ar fi fost astfel de taxe,  nu mi-ar fi stat în cale, din moment ce aveam prilejul să am în mână "Piața Diamantului ".

În aceeași colecție, mai pot fi găsite și alte cărți ale autoarei catalane, dar și altele ce par la fel de încântătoare. Până acum nu aveam habar de această distincție,  auzisem vag și în alte contexte de catalani, așa că a mă gândi la o literatură specifică era departe de mine. Pentru mine, întreg spațiul purta eticheta hispanică și nu mă gândeam la nuanțe.  Am aflat că această colecție s-a născut din pasiunea pe care Jana Balacciu Matei, traducător și om al literelor, o are pentru limba și literatura catalană. De altfel, dânsa a și tradus multe din volumele apărute în Biblioteca de Cultură Catalană. Nu știu cum sună scrierile în original, dar pot spune cum se prezintă ele în limba română, având un ritm, o muzicalitate interioară care m-a surprins. Și în plus,  am constatat că se pot face lucruri frumoase și de calitate și la edituri mici, dacă există acea pasiune care te face să te dedici pe deplin țelului tău.

Revenind la "Piața Diamantului ",  am scris o cronică pe Bookhub, pe care o puteți citi aici. Și , ca să înțelegeți mai bine entuziasmul meu, vă pot spune că mi-am mai cumpărat două cărți scrise de Mercè Rodoreda, iar pe una dintre ele o citesc chiar acum. Și încă una, cu un titlu care m-a cucerit din prima clipă - "Ceasuri oprite", de Ramon Solsona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...