miercuri, 3 iulie 2013

Misterul perlelor de la Bac

Am zis eu mister, dar totusi nu e chiar asa misterios. In afara de faptul ca aceste perle au aparut atat de repede dupa proba scrisa la Limba si literatura romana, ceea ce ar putea fi in sine un motiv de suspiciune, parca in continutul lor, aceste perle sunt prea de tot. Mi-e greu sa cred ca exista atata prostie in randul elevilor. Ca in cadrul unui examen de o asemenea amploare, ar putea umple paginile cu asemenea fabulatii. Au mai fost perle si in alti ani, stupefiante si acelea, dar cele pe care mi-a fost dat sa le vad aseara la stiri sunt exagerate. Si cum de curand am terminat de citit o carte in care manipularea prin intermediul presei joaca un rol important, inclin sa cred ca subiectul este unul fabricat, pentru a crea senzatie, cum sunt multe altele ce bantuie prin presa.


Desi unele imagini cu elevi iesind de la examen inclina balanta si in partea opusa. Sunt sau nu reale acele perle? Argumente sunt si de o parte si de cealalta. Rezultatele de anul trecut, de exemplu, desi nu sunt obligatorii si pentru cei ce dau Bac-ul anul asta, trag si ele in directia posibilitatii ca acestia sa fie totusi capabili de a scrie astfel de tampenii. Dar totusi, am dubii. Voi ce parere aveti despre acest subiect?


* “Poetul avea o fixaţia pe poza lui Ann pentru că atuncea, în vechime nu era Facebook ca să vadă toate panaramele dezbrăcate pe toţi pereţi. Şî ea perversa o lăsat poza ei în vitrină la foto pe unde ştia că trece poetul”




* “Se uita cu jenă la poza capului iubitei lui din vitrină la fotograf că făceau mişto băieţii de la terasă de iel. Fotografia avea buzele surâzătoare. Ia lăsat-o iubita lui ca atunci când este plecat cu treabă, el să nu uite de faţa ei”



*“Ann avea nişte trăsături de gen epic. Era epică. Sebastian era mai puţin epic deşi avea potenţial întrucât îi plăceau pozele, dar e mai mult curentul liric”



* “Jurnalul e mai puţin bun când la 16 ani mama găseşte scrise lucruri personale, că am luat bătaie s-au de ce fete îmi place”



* “Eminescu minţea în poezi cu viziunea lui despre lume cu iubire, cu sentiment, cu pus de suflet în relaţiea ce nu era el, nu era adevărat că am văzut şi la televizor că mergea și prin locuri necurate și că a murit de sifilis”



* “Cătălin Botezatu este un model în viaţă pentru orice fiinţă pentru că el ia fete din viaţa reală şi le duce şi le îmbracă la Bucureşti şi pe unele chiar mai adânc în Europa”



* “Pe lângă modelul meu în viaţă eu am şi modele în viaţă, care sunt animatoare, cu care mă înţeleg bine, cu unele merg chiar la ştrand, când nu sunt obosite noaptea după dans. Au o viață bună, deci așa vreau să ajung și eu ”


Sursa REALITATEA.NET

10 comentarii:

  1. Ceea ce cred e ca se incearca discreditarea invatamantului romanesc si pt asta mai pot aparea si voite exagerari. In parte, insa grozaviile astea sunt reale si e cumplit de dureros

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pesemne ca e vorba si de discreditare si de goana dupa senzational. Perle exista, dar astea intrec inchipuirile mele. :)

      Ștergere
  2. Nu cred ca aceste perle sunt adevarate. Mai degraba as inclina sa cred ca sunt fabricate, cum spuneai si tu, Andreea.
    Un elev care nu a invatat prefera sa nu scrie nimic in foile de examen decat sa abereze cu asemenea ineptii. Un adult insa ar continua sa-si etaleze cu mandrie prostia si ignoranta. Ceea ce au si facut unii adulti in paginile de ziar sau la tv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cam asa e, avand in vedere importanta examenului, nu cred ca s-ar preta elevii la astfel de aberatii. Dar poate sunt eu prea optimista. Adulti asa cum spui sunt cu duiumul, din pacate.
      M-ai facut sa-mi amintesc de o teza la romana la care eram nepregatita. Asta asa, in legatura cu ce face un elev cand nu stie de sa scrie la subiect. Paralela nu eram, pentru ca, intamplator, operele studiate ma fascinasera din puncte de vedere nitel diferite de cel al comentariului literar. Si ca sa scriu totusi ceva, am facut o teza in versuri legate de Act venetian, de suflete pereche, androgin si metempsihoza. Un amalgam in care pusesem de asemenea o parte din trairile mele din acel moment- si am luat 7 desi nu respectasem decat eventual temele din operele ce le avusesem de invatat pentru teza.

      Ștergere
  3. mie chiar prima mi-a ridicat suspiciunea de a fi falsa, din cauza mentiunii site-ului Facebook fireste, dar si multe din cele ulterioare se refera la concepte care nici nu ar fi de interes pt un adolescent obisnuit de 17-19 ani, cam cat ar avea un elev care da Bacul, indiferent de cultura lui sau de cultura lui generala. Autorul acestor perle este, dpa parerea mea (de "profiler" amator!), cel mai probabil o persoana care are intre 30 si 45 de ani si care are chiar si o diploma de studii superioare efectuate la o institutie de valoare medie-mediocra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica profilul asa-zisilor ziaristi de stiri senzationale?:)))
      Mie ultima din ele mi-a intarit suspiciunea.
      Mentiunea site-ului Facebook? Da, ai dreptate, ca sa fi fost perla autentica trebuia sa fi fost scris fb.:)

      Ștergere
  4. Zic si eu asa: perlele pot fi verificate!! ...greu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Parerea mea: aceste ,,perle" sunt autentice, nu sunt artificiale! - ca sa fac o comparatie cu perlele din lumea biologica.
    Daca s-ar putea face fotocopii dupa lucrarile elevilor ati putea vedea ca lucrurile stau intocmai. Se intelege, nu toti elevii care dau bac-ul scriu si se exprima asa.
    Eu sustin ca totul e veritabil, nici nu ma indoiesc de asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai Andreea, perlele astea n-or fi toate reale, dar ii subestimeaza pe astia de acum....ei sunt MULT MAI PROSTI DECAT O ARATA ACESTE "PERLE" !!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Le citesc de mai multe ori si in continuare mi se par amuzante. Lasand asta deoparte si efectul lor de moment, adevarul este de fapt unul tragic! DIn cate observ, totul se prabuseste de la an la an, la fel ca si economia acestei tari. Oare cand vom avea si o crestere?

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...