joi, 26 martie 2015

Laur, de Evgheni Vodolazkin

Cred că am dezvoltat un simț ce mă ajută să intuiesc dinainte cărțile ce mă vor impresiona atunci când le voi citi. Așa mi s-a întâmplat și acum, cu Laur, și nu numai că nu am fost dezamăgită, ci de-a dreptul fascinată. Nu degeaba s-a bucurat acest roman de atâta popularitate și de recomandări călduroase din partea bloggerilor și a criticilor literari. Am citit nu cu mult înainte de a termina cartea, o recomandare de lectură într-o revistă pe hârtie și am fost puțin dezamăgită să descopăr câteva mici inadvertențe, ce lăsau impresia că persoana respectivă nu citise cartea din scoarță-n scoarță. Eu am citit-o pe îndelete și v-o recomand cu drag. Am scris despre Laur pe Bookhub și vă invit să citiți acolo impresiile mele despre el, ca să nu-mi repet aici ideile.

Cert e că acest simț special legat de cărți se dezvoltă tot mai mult și acest lucru mă bucură. În plus, nu pot să nu remarc din nou calitatea scriiturii ruse contemporane, cum mi s-a întâmplat și în cazul Ludmilei Ulițkaia, nu demult. Ce mai tura-vura... citiți, citiți și veți vedea!

4 comentarii:

  1. 'din partea bloggerilor și a criticilor literari.'
    bloggerii sunt primii? te pomenesti ca zoso e un g calinescu al noii generatii. iar piticu o fi lovinescu? pretenu meu gabriel ioachim, ii putem de acuma spune pe nume, e mai modest, e numai un laurentiu ulici. pompiliu constantinescu, maxim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am intenționat o ierarhizare, pur și simplu așa mi-a sunat mie mai bine în frază. Pe de altă parte, subiectul e născător de polemici interminabile și nici asta nu intenționez. Departe de mine comparațiile, fiecare e cu trăsăturile și cu tarlaua sa de desfășurare, dar și cu publicul aferent.

      Ștergere
  2. Tocmai am luat-o și eu, tocmai pentru că a fost așa de lăudată, și sunt foarte curioasă s-o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel de curioasă am fost și eu și am sfârșit prin a fi foarte încântată. Sunt curioasă să văd cum ți se va părea și ție.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...