luni, 6 martie 2017

Charles Bukowski - „Hollywood”

Într-un interval destul de scurt (vreo două luni) am reușit să citesc trei dintre cărțile lui Bukowski și am început și o a patra, în limba engleză, care habar n-am dacă a fost până acum tradusă în română - Notes of a Dirty Old Man. N-am rezistat când am găsit-o la Antic Exlibris cu doar 9,99 lei. Dar nu despre aceasta vreau să vă vorbesc acum, ci despre „Hollywood”, unul dintre cele șase romane ale scriitorului american. Titlul și fundalul acestui roman nu m-ar fi atras în mod obișnuit. Nu mă dau în vânt după filme și nici după strălucitoarea lume a Hollywood-ului (care, fie vorba între noi, e strălucitoare numai în aparență, altfel, e plină de putregaiuri), așa că am avut oarece reticențe, singurul imbold fiind paternitatea cărții. Și ar mai fi faptul că nu prea mai aveam altceva la îndemână care să poarte semnătura lui Bukowski, dacă exclud romanul „Femei”, pe care îl las pe mai târziu pentru că am eu un feeling că e cel mai bun. Așa cum la Marquez amân „veacul de singurătate”.

Recunosc, sunt genul de cititor care dezvoltă pasiuni complete față de anumiți scriitori și atunci pornesc de fiecare dată la drum cu oarece îngăduință dar și cu anumite așteptări. Uneori pot avea și dezamăgiri sau schimbări de optică. În cazul lui Modiano, de exemplu, entuziasmul nu mi-a fost atât de intens citind „Iarba nopților” cum a fost în cazul altor romane ale sale citite în urmă cu ceva timp.


N-a fost și cazul lui Bukowski, chiar dacă „Hollywood” nu mi s-a părut cea mai strălucită scriere a sa din cele parcurse de mine. L-am savurat cu aproape aceeași plăcere cu care am citit „Dragoste la 17,50$” sau „Șuncă pe pâine”. Apropo de „Șuncă pe pâine”, nu cred că v-am semnalat recenzia mea din lipsă de timp. Am avut și ceva probleme de sănătate ce m-au ținut, din fericire, mai aproape de cărți. Dacă nu ați remarcat link-ul pe Facebook, puteți citi aici impresiile mele despre „Șuncă pe pâine”. Să nu vi se facă foame. :)

Și în „Hollywood” îl regăsim pe Henry Chinaski, alter-ego-ul autorului, scriitor și el, cu mai mult sau mai puțin succes, iar provocarea căreia trebuie să-i facă față, printre nenumăratele sticle de vin pe care le împarte cu soția sa Sarah (era să zic Linda, numele soției lui Bukowski, și poate n-aș fi greșit prea mult), este aceea de a scrie un scenariu la rugămintea unui prieten, Jon Pinchot. Ceea ce n-ar trebui să fie mare brânză pentru un scriitor, ar zice unii. Dar Chinaski nu e orice scriitor. Ca să scrie, are nevoie de o stare specială. Încasează un avans pentru acest scenariu și se pare că a avea bani nu e chiar o fericire în U.S.A. Dacă nu vrei să plătești impozite imense, trebuie să îi investești, după cum îl informează un consilier financiar.

„Așa că iată-mă, om trecut de șaizeci și cinci de ani, căutând să cumpăr prima mea casă. Mi-aminteam că tata își ipotecase practic întreaga viață ca să cumpere o casă.” (pag.54) 

Să ne reamintim că Henry locuise, după ce-și părăsise casa părintească, aia veșnic ipotecată, prin diferite camere închiriate sau prin hoteluri de mâna a treia.

„Mie întregul proces mi se părea îngrozitor de lent: casă după casă, moarte după moarte. Zece generații, zece case. Apoi le pierdea cineva pe toate la pariuri sau le dădea foc cu un chibrit și fugea în stradă cu coaiele într-un coș pentru cules fructe.
Iar acum căutam o casă pe care nu mi-o doream de fapt și urma să scriu un scenariu pe care nu-mi doream de fapt să-l scriu.” (pag.54)

Romanul urmărește procesul creativ al acestui scenariu, care până la urmă reușește să fie definitivat, precum și turnarea filmului respectiv. Intriga n-ar fi cine știe ce, dar nu ea este importantă, ci micile secvențe și felul în care Bukowski le povestește, frazele și replicile spumoase pe care le aruncă în peisaj chiar și când faptele sunt banale. Totul capătă culoare și expresivitate, o dată ce le trece prin filtrul său care nu are nimic pretențios la prima vedere. Dimpotrivă, stilul său este unul simplu, fără artificii sau figuri de stil, dar cu toate astea, atât de fascinant. Nici nu-mi vine să mai înșir argumente în favoarea sa, pentru mine e cert și evident că scrie teribil de bine și de pătrunzător. M-a cucerit și mi-e de-ajuns, dar poate nu e de-ajuns pentru a-i atrage și pe alții. Pentru cei care îmi împărtășesc părerile, nici nu e nevoie de cuvinte. Cei care nu l-au descoperit încă, să facă bine să încerce. Nu garantez că o să le placă. Fifty-fifty.

Hollywood mai poate fi găsit pe elefant.ro, Libris.ro sau  Librăria Cărturești.

7 comentarii:

  1. Nu am ajuns până acum la Bukowski, dar este și el pe lista aia kilometrică de "must read" care se tot lungește fără speranțe de a se scurta prea curând :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-e familiar sentimentul :) Poate ajungi și pe la el până la urmă. :)

      Ștergere
  2. Nu mi-am imaginat vreodata ca o domnisoara sensibila ca tine va aprecia Bukowski. Bravo! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pesemne te-ai înșelat în privința sensibilității sau în privința mea :))) Îmi plac scrierile tari și chiar observam că nu rezonez cu cărțile catalogate a fi pentru femei. :) Dimpotrivă. :)

      Ștergere
  3. Bună ziua, sunt Ulrika Anders. Sunt nou în acest blog, nu prea știu cum se întâmplă lucrurile aici, dar am citit comentariile bune de la prieteni și vreau să adaug și puțin din viața mea expereince acest lucru va fi de ajutor pentru mulți dintre noi aici, care caută răspunsuri și rezolvarea problemelor legate de relații, După ce a fost în relație cu Anderson de ani de zile, sa despărțit de mine, am făcut totul ca să-l întorc, dar totul era în zadar, l-am vrut atât de mult în dragoste din cauza iubirii pe care o am pentru iubitul meu, l-am rugat cu totul, am făcut promisiuni, dar a refuzat. Mi-am explicat problema de relatie cu colegul meu de prietenie la biroul de lucru si mi-a sugerat ca mai degraba sa contactez un castel de dragoste care sa ma ajute sa fac o vraja de iubire pentru a-mi lua sotul acasa, dar eu sunt cel care niciodata am avut vreo vina pe care am dat-o sa incerc, am trimis canalul de ortografie si mi-a spus ca nu exista nici o problema ca totul va fi bine inainte de trei zile, fostul meu se va intoarce la mine inainte de trei zile, Oduduwa maestrul de vraja a aruncat ortografia în aer, și a făcut toate celelalte farmecuri de ortografie în templul său în numele meu la mijlocul nopții. În mod surprinzător, a doua zi a fost în jurul orei 16.00. Am primit un telefon de la un număr necunoscut, fostul meu soț mi-a spus, am fost atât de surprins că am răspuns la telefonul meu, iată că soțul meu a avut o conversație lungă și tot ceea ce a spus a fost că a fost atât de rău pentru tot ce era în neregulă vina lui, el a spus că vrea să mă întorc la el că încă mă iubește atât de mult. Am fost atât de fericit și am mers la el, care a fost modul în care am început să trăim împreună fericit din nou până astăzi. De atunci, am promis să împărtășesc vestea mea bună despre vraja de dragoste care funcționează perfect fără nici un efect secundar, am această intenție puternică pe care o cunosc pe cineva care are o problemă de relație, aș fi de folos unei astfel de persoane prin referire la el sau ei la singurul verificator de ortografie real și puternic care ma ajutat să-mi rezolv propria problemă de căsătorie. email: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
    Îi recomand foarte mult lui Oduduwa pentru o soluție la relație sau orice alt caz.
    la fel de:--
    1) vraja iubirii întoarce relația de pierdere-iubire
    2) Lost Love Spells pentru a se reuni cu ex
    3) Vrăjile de divorț
    4) rolurile căsătoriei
    5) ortografie obligatorie
    6) vrăji de rupere
    7) Promovarea rangului la birou
    8.) Vrei să fii însărcinată și să ai propriul tău copil.
    9) doresc să-și satisfacă iubitul pe pat, erecție puternică
    Contactați acest mare om dacă aveți probleme pentru o soluție existentă
    prin (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) mesaj Oduduwa Whatsapp numărul prin; +2348109844548

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, toată lumea Dr. Ogala este minunat, am încercat să concep timp de 9 ani după căsătoria mea, în cele din urmă am rămas însărcinată la o săptămână după ce am luat acest produs de fertilitate pe bază de plante pe care mi l-a dat Dr. Ogala. A fost incredibil. Am avut un istoric de avorturi spontane recurente, dar folosind ierburile lor am rămas însărcinată în mod natural la vârsta de 42 de ani, nu cred niciodată în ajutoarele plantei până când am întâlnit o mulțime de mărturii ale doctorului Ogala despre cât de util și cât de util a fost o mulțime de oameni, apoi am încercat, sunt atât de fericit astăzi că îmi va păsa cursul copilului meu cu gemeni după toate medicamentele pentru fertilitate consumate, inclusiv 6 cicluri de inducție Clomp, Încercați să vă gândiți să îl contactați astăzi la, Drogalad02 @ Gmail.com sau sunați-l / WhatsApp la +2347049668119, am văzut și mărturii despre ajutorul său divers pentru persoanele cu, doriți ca fostul dvs. să se întoarcă) Încercând să rămâneți însărcinată) doriți să vă căsătoriți.) Scoateți orice boală din corpul vostru) .. ajunge la el astăzi, cred că Dumnezeu îl folosește pentru marea sa lucrare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Viața vine cu experiențe diferite, nu știu ce ai experiență, dar aceasta este scurta mea mărturie, sunt fericit să tastrez asta pentru că am pace din nou în căsătorie și totul datorită unui om grozav numit Dr. Ogun Omo, el este un puternic vraja rolul care ajută la concilierea disputei dintre mine și soțul meu cu o vraja de dragoste, soțul meu a plecat de acasă și a locuit cu o altă femeie timp de 7 luni, fără să aibă grijă de mine și de fiica noastră de 4 ani, financiar sunt bine, dar am nevoie de îngrijirea fragedă Un bărbat, îl rog să se întoarcă acasă de mai multe ori, dar nimic nu se rezolvă, chiar am rugat -o pe sora lui mai mare să mă ajute să -l implor, ceea ce nu a funcționat. Așa că, într -o zi, am citit o mărturie a unei femei care a descris cum dr. Ogun Omo a ajutat -o să -și oprească soțul să divorțeze de ea cu o vraja de dragoste, așa că i -am luat contactul și mi -am explicat problemele pentru el, mi -a spus ce este necesar pentru vraja de dragoste Și pe care am făcut -o atunci, după 48 de ore, soțul meu s -a întors acasă cerșind iertarea mea, așa că așa a fost salvată căsătoria mea. Dacă aveți nevoie de ajutorul lui, nu ezitați să -l contactați pe e -mailul său: ogunomospellcaster@gmail.com pentru orice problemă care vă deranjează inima și el le va rezolva pentru dvs.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...