luni, 2 aprilie 2012

Prea multe libertati daunatoare


Ma uit in jur, ma uit in buletin si vad  ca anul asta voi implini 28 de ani. Acum am inca 27 si totusi tot mai des folosesc sintagma tineretul din ziua de azi. Desi cei la care ma voi referi nu sunt cu mult mai tineri ca mine. Si sper din tot sufletul ca ei sa nu fie reprezentativi. Ma ingrozesc gandindu-ma ca viitorul ar putea arata asa. Ma mai ingrozesc si cand vad ca anumite chestii se intampla, sunt cunoscute, dar nu se face nimic pentru stoparea lor. Sunt niste libertati castigate de care oamenii de buna-credinta, care stau in banca lor, nu aveau nevoie.


 Libertatea de a bea in gasca pe strada, de a te pisa unde te taie, facand o harmalaie de nedescris, distrugand diverse bunuri care iti pica in mana... asta nu inseamna tara civilizata. O tara unde golanii fac legea si nimeni nu indrazneste sa ia masuri impotriva lor. De ce? Pentru ca nu avem vointa de a reactiona, ne deranjeaza dar ii lasam asa, sa isi faca de cap, ne e frica sa facem ceva. De fapt, nici nu putem face prea multe. Sa chemam politia. Si politia ce face? Vin doi Garcea care se pisa pe ei cand vad ditamai gasca pusa pe rele. Nici nu indraznesc sa se apropie sau, daca totusi o fac, mai mult decat sa-i imprastie nu rezolva. Si situatia se repeta iar si iar.

Eu mi-am permis sa le urlu vreo cateva. Probabil am fost norocoasa ca nu m-au bagat in seama si nu m-am trezit cu un pumn in figura. E drept ca inmomentul ala nu vazusem decat doi, caci, daca stiam ca in fata sunt adunati 10-15 insi la fel de porci (si aici imi cer scuze in fata bietelor animale datatoare de cotlete, ca au mai mult bun simt decat golanii, suporterii), probabil ca nu indrazneam sa deschid gura . Poate veti rade de naivitatea mea,  dar chiar nu se poate face nimic impotriva gunoaielor astea umane? Sa nu-mi spuneti ca asa-s astia si n-avem ce face. De ce trebuie sa ii suportam printre noi? Am mai scris eu candva despre asta, dar drepturile omului ar trebui sa fie aplicabile celor ce se comporta ca niste oameni, nu ca niste... nici nu stiu cum sa-i calific. Ca daca le zic animale sunt nedreapta fata de animale, animalele nu se comporta asa ca ei. Si eu nu sunt vreo iubitoare de animale ca sa spun asta. Mi-e groaza cand ma gandesc ca niciodata nu va curati nimeni lumea de astfel de jeguri.

Daca ati fi vazut cu cata placere smulgeau o chestie din aia de metal care se pune pe cantul treptei din fata unui magazin si se dadeau mari unul in fata altuia cu placa de gresie in mana pe care reusisera sa o disloce. De parca realizasera nu stiu ce, erau mandri ca se pot da smecheri unul in fata altuia. Asa inteleg unii ca astia sa se distreze. Ce vina au cei ale caror bunuri sunt distruse de nemernici din astia? Daca hotii macar distrug oentru a-si insusi ceva, pentru a face rost de bani, astia n-au nicio noima, distrug din pura placere, ceea ce mi se pare, departe de a scuza atitudinea hotilor, mai grav. Stiu ca societatea are multe probleme, asta e una dintre ele. Dar, privind cu indiferenta, cu delasare, nu cumva aprobam tacit astfel de comportamente? Drepturile omului, a caror respectare este atent supravegheata in cazul celor inchisi, reprezinta un tratament prea bland. Mai nou, de cand li s-a oferit si dreptul la camera intima, printre altele, ma tem ca puscaria nu mai constituie o amenintare prea aspra. Si oricum, pe astia de care va povesteam eu, nu prea ii aresteaza nimeni. Culmea, ca nu par amarati, nu sunt batuti de soarta, insa cu siguranta sunt batuti in cap.

Aseara as fi vrut sa mai stau, sa vad ce mai fac, eventual sa ii filmez si eram decisa sa sun la politie, dar nu m-a lasat sotul, a insistat sa mergem sus, desi stateam cu inima cat un purice gandindu-ma la masina de jos, aflata la cativa metri de ei. Pareau pusi pe distractie si la ei distractia inseamna distrugere. Si de asta ma bate uneori gandul de emigrare. Pana intr-o zi cand o sa mi se puna pata si ma voi rupe de radacinile astea. Romania e o tara frumoasa. Da’ pacat ca e si populata.

7 comentarii:

  1. Scena evocata de tine imi aminteste de o imagine de pe vremea celebrelor manifestari din piata Universitatii. Un huligan devasta un semafor. Avea o bata, sau nush ce, si cara lovituri una dupa alta bietului stalp, in timp ce camera il urmarea neclintita.

    Ce treaba avea stalpul ala? Ce a vrut sa transmita individul devastand un semafor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil cat e el de smecher in comparatie cu stalpul. Jalnic...

      Ștergere
  2. Doamne sfinte, ai NUMAI 27 de ani ?! Si ai fete asa de mari ?! Pai esti un copil tu insuti ! Eu credeam ca ai cel putin 35 de ani, altfel nici nu mi-as fi permis probabil sa scriu anumite comentarii pe tonul pe care le-am scris. Eu chiar credeam ca esti mult mai matura. (Estimarea mea gresita NU se bazeaza pe poza ci efectiv pe seriozitatea subiectelor abordate...de fapt marturisesc sincer ca in poza aia cred ca m-am uitat mai atent la sotul tau decat la tine...desi nu am facut expres, ca de obicei chiar ca nu imi pasa absolut de loc sa asociez in mintea mea poza cuiva cu ce scrie pe blog, dar pt ca era poza asa in fata, mi s-a dus privirea involuntar intr-acolo)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-o iau ca pe un compliment? :))) Sau...? :)))

      Ștergere
    2. Mai mult ca o cerere de scuze ca am comentat uneori cam pe sleau si destul de superfamiliar ca si cum as fi vorbit cu o persoana feminina de peste 30 de ani. De obicei in real life eu sunt mult mai politicos cu femeile mai tinere de vreo 32 de ani, de fapt mi-e cam frica de ele, nu prea doresc sa conversez, decat poate daca le simt cumva mai de tip sora mai mica sau sora mai mare, si comunica cu mine asa ca si cum ar comunica cu 'tampitul de fratele lor" sau ceva de genul asta. De restul sunt ingrozit. Cele mai in varsta, asa peste 32 de ani, am remarcat, (in real life desigur), ridica de obicei teme de discutie ceva mai profesionale, sau poate de opinii politice sau sociale, spuse asa mai direct, si in legatura cu asta chiar sunt si eu poate interesat sau chiar curios sa invat ceva, sau ridica probleme legate de copii, si in legatura cu asta sunt si eu interesat mai mult asa la nivel de curiozitate sociala, dar si pt ca eu nu stiu daca voi avea vreodata un copil, cred ca nu, dar asa just in case ma mai gandesc uneori sa mai citesc si despre asta.

      Ștergere
  3. Da,draga mea Andreea,ai vazut-o si pe asta.Acum citeva zile comentam pe un profil al unui cunoscut intelectul roman,faptul ca rromii si nu numai,nu se pot integra in societatea romaneasca deoarece au un comportament antisocial si,chiar ti-e frica sa treci,pe linga ei,pe strada.Nu vrei sa stii cum mi-au sarit unii la beregata,ca fac ura de rasa si nu stiu eu cum se traieste in romania si nu am inteligenta necesara sa fiu mai ingaduitoare cu ei,etc....pai,ma fata,cind vezi ce-ai vazut tu pe strada,in seara aia,nu te apuca amocul sa iei o bata si sa le dai in cap?Asta e comportament de oameni normali?Ai dreptate cu chemarea politiei dar stii care-i faza?-ca eu am facut asta cu unul din blocul meu,care statea cu chirie si se imbata,vb. urit si o batea pe nevasta-sa de-o asculta cu urechea si,ce crezi?M-au legitimat si pe mine si m-au pus fata-n fata cu el.Nu-ti inchipui cit de tare m-a jignit si pe mine si pe fiimea,care era acasa,in vacanta si n-a primit nici macar o amenda....sa fim seriosi,politia e inexistenta,iar astia care fac asa ceva,sunt drogati,au o deviatie mintala,sunt nebuni.Asta e realitatea romaneasca si trebuie sa invatam sa traim cu FRICA,caci asta am dobindit dupa revolutie-DREPTUL DE A NE FII FRICA DE ALTII-.Ai dreptate intrutotul,dar nu avem ce face....suntem intro JUNGLA URBANA,asa cum traiesc si americanii cu palosul deasupra capului....si asta de cind s-a descoperit America.
    In rest,toate bune?Sper ca da...si eu m-am mai linistit,am scapat de viroz si m-am apucat iar de scris.TE PUP DULCE,A TA PRIETENA,ALMA!!!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...