marți, 3 decembrie 2013

In cautarea cartilor pierdute

Cand te gandesti la un anticariat, prima imagine ce iti vine in minte este aceea a unei micute pravalii cu vechituri. Daca esti o persoana pasionata de carti, te vei gandi la un loc in care poti gasi carti vechi, citite si recitite, cu un farmec al lor ce incearca sa concureze vitrinele dichisite ale librariilor.  Astfel de locuri nu se gasesc insa in toate orasele. Daca in capitala ele sunt destul de raspandite, in provincie oferta nu este atat de bogata. Un anticariat online poate fi solutia de compromis prin care acele carti mai greu de gasit devin accesibile unui public mult mai larg. Imi amintesc cum tanjeam pe vremuri dupa anumite carti si nu aveam unde sa le gasesc. Pe atunci insa nu explorasem asa mult mediul virtual, nu ii intuiam beneficiile si rareori ma aventuram la cumparaturi online.

Imi plac cartile vechi, dar imi plac si cartile noi. Cand caut una anume, nu fac pretentii, fie ca e o editie noua, fie ca e una mai veche, sunt la fel de incantata. Cu aproximativ un an in urma, am descoperit un loc in spatiul virtual, in care puteam gasi o oferta de carte pe gustul meu. Pe atunci, era doar un anticariat online. Intre timp a crescut si si-a alipit si o librarie online, astfel ca poate satisface ambele gusturi, daca pot spune asa. E drept ca pe segmentul de librarie online oferta nu este inca foarte vasta, insa preturile sunt foarte bune.

De fapt, veti gasi acolo carti noi, carti vechi, dar si aparitii recente in regim de anticariat- adica nu sunt la primul cititor insa arata inca bine si au preturi pentru orice buzunar, ba chiar unele ale caror tiraj in librarii s-a epuizat de mult, ma refer la unele aparute cu 7-8 ani in urma. Vorbesc din experienta, cam asta caut eu si am gasit aproape de fiecare data ce am cautat. Cu unele exceptii- de genul cartilor pe care nu le-am gasit nicaieri in alta parte. Am eu niste fixatii si in acest moment, dar le-am notat cu grija si pana le voi gasi, vor fi pretextul unor lungi cautari, caci si aceste cautari au farmecul lor. Nu se stie de unde sare iepurele sau ce mai gasesc pe parcurs.

Cam asa mi se intampla de fiecare data- caut ceva si vin cu alte cateva in plus. Stiu, e un cliseu foarte cunoscut acesta, si nu doar in materie de carti. :) Spre exemplu, un volum de nuvele de Ion Minulescu- Cetiti-le noaptea sau  Rodul pamantului de Knut Hamsun. Si, bineinteles, cartile la care faceam referire in articolul de saptamana trecuta despre Traian Chelariu.

In alta ordine de idei, eu sunt asa cum ma stiti in ultima luna- foarte ocupata, incep sa ma deprind cu noile atributii si cu noul mod de viata, dar parca tot nu-mi vine a crede uneori.

P.S. In ciuda titlului, sa stiti ca nu am reusit sa citesc prea mult din opera lui Proust, doar 20-30 de pagini.  Eu mi-am dat silinta, dar n-a fost sa fie. Poate cand mai cresc. :)


3 comentarii:

  1. Bine, bine, dar unde se afla acest loc? Unde se gasesc carti rare la preturi la fel de rare? Vrem detalii sau macar un link, ceva... :))

    RăspundețiȘtergere
  2. De Proust nu m-am atins nici eu pana acum. Si nici nu cred ca o voi face prea curand.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...