joi, 24 septembrie 2015

De pe Valea Motrului: povești cu boieri, panduri și mirese codane, de Sarmiza Cretzianu

Volumul acesta de povestiri emană parfumul unei epoci demult apuse și care pare bizară și îndepărtată pentru cititorul de azi,  dar nu mai puțin fascinantă. Lumea boierilor se trezește la viață în ferestrele oarbe ale conacelor părăsite de pe Valea Motrului, atâtea câte au mai rămas în picioare, înfruntând vremurile și indiferența.  Apărută la sfârșitul anilor '40,  cartea își propune să imortalizeze această lume deja uitată, chiar și atunci. Ruinele, bisericile ce au supraviețuit și poveștile bătrânilor sunt singurele care mai amintesc de trăsurile lustruite și de cămările pline, de sumedenia de slugi ce forfotea în curte și prin cuhnii, pregătind ospețe îmbelșugate, de boierii și cucoanele lor gătite după moda de la Viena sau de fetele lor cu privirea mereu în pământ și inimile cedate unor flăcăi cu mustăcioara răsucită.

Povestirile împletesc umorul cu nostalgia,  parcă ar fi spuse iarna, la gura sobei, într-un sat cu peisaje pitorești ce pot fi văzute pe fereastră. Pățanii ce-au rămas în memoria urmașilor,  istorisite din generație în generație, fapte de vitejie sau fapte rușinoase,  nunți hotărâte în pripă, pericolul năvălirilor turcești - toate compun mozaicul Văii Motrului din acea epocă, mai precis prima parte a secolului al nouasprezecelea, marcat de revoluția de la 1821 și de cea de la 1848. Nu lipsesc arhaismele care pe-atunci alcătuiau limbajul uzual, explicate la sfârșitul cărții, pentru a ușura înțelegerea textului. Valoarea literară a povestirilor se împletește cu cea documentară, rezultatul fiind o carte savuroasă, ce îi va mulțumi și pe cei pasionați de istorie, dar și pe cei cărora le plac istorisirile despre vremuri și oameni de altădată.
Motrul continuă să curgă prin valea lui de totdeauna,  printre șirurile dealurilor verzi,  în același ținut zâmbitor și romantic, udând același pământ,  iubirea și mândria atâtor trecute neamuri boierești. (pag.13)

Cartea poate fi achiziționată de aici.  Pentru a nu rata noutățile și promoțiile Diverta, accesați clubdiverta.ro 

2 comentarii:

  1. E de când am aflat de autoarea asta mi-a rămas în minte numele Sarmiza pentru o eventuală fetiţă :P Aş vrea să citesc şi cartea numai pentru că mă atrage numele scriitoarei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ceva de genul ăsta mi s-a întâmplat și mie. Doar că eu nu mai am în plan vreo fetiță, am destule. :) Dar dacă voi scrie vreo carte, e un nume pe care l-aș da personajului principal. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...