sâmbătă, 17 iunie 2017

A venit vacanța cu trenul de Franța și câteva recomandări de lectură

A venit vacanța! Sper ca astfel să reușesc să am mai mult timp pentru multitudinea de lucruri pe care nu am apucat să le fac în ultima vreme, din pricina programului plin și egal al fiecărei zile. Am reușit să citesc destul de mult, dar operațiuni ce necesită ore în șir de implicare nu prea mi-a fost dat să execut, ca de exemplu o curățenie generală. Și multe altele, dar să vedem cum voi reuși să-mi gestionez timpul. Oricum o bună parte din zi, până pe la jumătatea lui iulie, va fi destinată antrenamentelor la înot ale celei mici, iar după aceea vine ziua mea și sper să ajung la mare (de-ar fi după mine, m-aș muta acolo pe timpul verii măcar, dar asta este o altă poveste, un alt vis imposibil). Barem o săptămână și tot aș avea șansa să îmi încarc bateriile, să am la ce mă gândi încă un an. Mi-s vii în minte imagini de anul trecut, atmosfera peisajului binecuvântat - Saturn, Mangalia - mi se înmoaie ochii doar gândindu-mă la ele și să nu credeți că am făcut cine știe ce chestii memorabile pe-acolo. Să stau pur și simplu privind marea sau să mă plimb pe faleză și pe străduțele impregnate cu izul ei, să beau un pahar de sirop cu sifon în dogoarea după-amiezii, fără teamă de ultra-violete, profitând la maxim de fiecare clipă. Asta visez și nu pare mare lucru, dar totuși, nici nu-i ușor să-mi împlinesc visul. Să schimb, asemenea Dianei, răsuflările cu iz muced ale Bucureștilor cu briza aromată a mării. Toropeala de după-amiază a Mangaliei este plină de speranță și așteptare, apropierea mării te îmbie să te răcorești oricând ai dori, alergând către plajă cu sufletul plin de nerăbdare. Toate dorințele netrăite se-adună și se risipesc în larg, unde zărești siluete neclare ale vapoarelor pe care se pare că s-ar fi ascuns fericirea. 


Mi-e dor, groaznic de dor. Mi-ar fi plăcut să mă nasc acolo, și-n loc de sânul mamei să mă fi hrănit cu visele pe care numai marea știe să le nască. Să fi învățat să respir în ritmul valurilor, într-o vară fără sfârșit și fără început. Oricât de cald mi-ar fi, vara mi-e cel mai bine. Până acolo, însă, m-am aprovizionat serios cu cărți și am de gând să citesc tot ce am de la Bookfest. Deocamdată am citit 3 luate de-acolo și încă 3 ce-au poposit la mine în preajma Bookfest, aproape toate noutăți ale târgului. Am început și-a patra carte de la Bookfest, „Vanessa și sora ei”, care, spre uimirea mea, se află în topul vânzărilor editurii Humanitas Fiction de la târg. M-a prins povestea, îmi place cum este scrisă - deși prea multe nu s-au petrecut în cele 80 de pagini citite până acum, scriitura are ceva dintr-o broderie fină și e o plăcere să citești, călătorind cu mintea pe la începutul secolului trecut. Romanul este o ficțiune istorică a cărei protagonistă celebră este Virginia Woolf, prezentă în însemnările surorii ei, Vanessa. 

Dar nu v-am spus nimic până acum despre cărțile deja citite și nu știu cu care să încep, pentru că am avut parte de lecturi variate. Am citit și cărți pentru copii și adolescenți, cum ar fi al doilea volum din seria Tocilara, despre care am scris aici, sau „Cum să trăiești veșnic” de Sally Nicholls, o carte care m-a impresionat foarte mult și pe care nu o consider doar pentru copii. 

La radio cântă, parcă pentru a-mi face în ciudă, „Mă-ntorc la tine iar și  iar, mare albastră” :) .

Să revin la lecturile mele. Că tot la mare îmi e gândul, una dintre cărțile citite își întinde o parte din acțiune pe o insulă de pe o mare a Greciei - „Mary” de Aris Fioretos, chiar dacă nu e o atmosferă idilică și subiectul este mai degrabă unul tragic. Privind acum în urmă, cred că marea îndulcește cumva zbuciumul personajului principal, ori poate sunt eu subiectivă. Am scris despre cartea aceasta pe Bookhub.ro

Ultima carte citită este un inedit volum de proză scurtă - „Copilăria lui Kaspar Hauser” de Bogdan-Alexandru, despre care urmează să scriu, dar vi-l recomand de pe acum, pentru că mi-a plăcut foarte mult. 

Cu marea în căști și în gânduri mă întorc la treburile casnice, ca într-o tragi-comedie în care, fără să vreau, joc rolul principal. Multe aș vrea să fac și prea puține reușesc. Mi-aș dori să găsesc timp să merg la teatru sau să pierd câștig ore în șir pe una dintre terasele ce te îmbie la lectură, să trag pe nas miros de flori de tei, să... fiu eu.  


8 comentarii:

  1. Protagoniste în „Vanessa și sora ei” sînt amîndouă surorile, cu accent pe Vanessa, părerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Vanessa este mult mai prezentă, dar mai puțin cunoscută în comparațiecu Virginia.

      Ștergere
  2. Am citit și eu în autobuz câteva pagini din cartea lui BAS, e scrisă foarte fain. O păstrez totuși pentru o lectură cap-coadă, poate după ce termin romanul lui Mo Yan (deși văd că mă lungesc cu romanul ăsta - nici nu am timp de citit în fiecare zi, e drept).
    Îți doresc să ți se îndeplinească dorința și să ajungi cât mai curând la mare. :) Și mie mi-e foarte dor de insulele grecești, dar nu știu dacă mai mergem anul ăsta în Grecia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un roman destul de consistent, din câte îmi dau seama. Nu mi-am făcut curaj de vreuna dintre cărțile lui Mo Yan (e drept că am doar una,din ce știu eu). Spor la citit! :)

      Ștergere
  3. Salut, toată lumea Dr. Ogala este minunat, am încercat să concep timp de 9 ani după căsătoria mea, în cele din urmă am rămas însărcinată la o săptămână după ce am luat acest produs de fertilitate pe bază de plante pe care mi l-a dat Dr. Ogala. A fost incredibil. Am avut un istoric de avorturi spontane recurente, dar folosind ierburile lor am rămas însărcinată în mod natural la vârsta de 42 de ani, nu cred niciodată în ajutoarele plantei până când am întâlnit o mulțime de mărturii ale doctorului Ogala despre cât de util și cât de util a fost o mulțime de oameni, apoi am încercat, sunt atât de fericit astăzi că îmi va păsa cursul copilului meu cu gemeni după toate medicamentele pentru fertilitate consumate, inclusiv 6 cicluri de inducție Clomp, Încercați să vă gândiți să îl contactați astăzi la, Drogalad02 @ Gmail.com sau sunați-l / WhatsApp la +2347049668119, am văzut și mărturii despre ajutorul său divers pentru persoanele cu, doriți ca fostul dvs. să se întoarcă) Încercând să rămâneți însărcinată) doriți să vă căsătoriți.) Scoateți orice boală din corpul vostru) .. ajunge la el astăzi, cred că Dumnezeu îl folosește pentru marea sa lucrare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Viața vine cu experiențe diferite, nu știu ce ai experiență, dar aceasta este scurta mea mărturie, sunt fericit să tastrez asta pentru că am pace din nou în căsătorie și totul datorită unui om grozav numit Dr. Ogun Omo, el este un puternic vraja rolul care ajută la concilierea disputei dintre mine și soțul meu cu o vraja de dragoste, soțul meu a plecat de acasă și a locuit cu o altă femeie timp de 7 luni, fără să aibă grijă de mine și de fiica noastră de 4 ani, financiar sunt bine, dar am nevoie de îngrijirea fragedă Un bărbat, îl rog să se întoarcă acasă de mai multe ori, dar nimic nu se rezolvă, chiar am rugat -o pe sora lui mai mare să mă ajute să -l implor, ceea ce nu a funcționat. Așa că, într -o zi, am citit o mărturie a unei femei care a descris cum dr. Ogun Omo a ajutat -o să -și oprească soțul să divorțeze de ea cu o vraja de dragoste, așa că i -am luat contactul și mi -am explicat problemele pentru el, mi -a spus ce este necesar pentru vraja de dragoste Și pe care am făcut -o atunci, după 48 de ore, soțul meu s -a întors acasă cerșind iertarea mea, așa că așa a fost salvată căsătoria mea. Dacă aveți nevoie de ajutorul lui, nu ezitați să -l contactați pe e -mailul său: ogunomospellcaster@gmail.com pentru orice problemă care vă deranjează inima și el le va rezolva pentru dvs.

    RăspundețiȘtergere
  5. Căsătoria mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN, care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea a avut loc. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
    este priceput cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA Cure Magic
    * Casino Cave
    * Peșterile blestemate au fost eliminate
    * Vraja de protecție
    * Magic Loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    WhatsApp: +2349046229159

    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...