luni, 11 iunie 2012

M-am lămurit (continuare)

Numai ca nenea ce supraveghea imi zice ca nu e cazul sa le maiindoi, ca apoi ei se chinuie sa le desfaca. Deci da, asa se respecta secretul votului, ca buletinele alea se mai si desfaceau, cazand de la inaltime si partea de deasupra a urnelor era transparenta.  Apoi, cred ca puteam sa plec cu stampila, daca voiam. Tanti pusese buletinele in partea dinspre noi a mesei sa le luam, intre timp mai  venisera oameni si era ocupata sa le explice filosofia buletinelor, asa ca a trebuit sa o fac eu atenta ca mi-am luat buletinul si ca vreau sa ii dau stampila, altfel puteam sa mi-o fac breloc, cum spune CRBL.

Revenim la masina unde ramasese sotul cu fata. El nu a vrut sa voteze, nu obisnuieste sa o faca de ani buni. Si soacra mea il intreaba,nedumerita- da' tu de ce nu vrei sa-l votezi? Deci nu sa votezi, ci  sa-l votezi. A fost cireasa de pe tort. Cu aerul nevinovat de altfel, fara pic de repros, ca si cum ar fi fost cel mai natural lucru.

Nu m-am chinuit degeaba sa povestesc. Voiam doar sa va spun ca, in conditiile in care aproape jumate de tara sta la tara, imi dau seama cum stau lucrurile la parlamentare sau prezidentiale, cand miza e mai mare. Cu astfel de alegatori, de care, de altfel, exista si in mefiul urban in anumite straturi, e lesne de inteles cum se castiga alegeri in tara asta. Si totusi ma mir, anul asta nu s-a dat nimic. Cu exceptia maruntidurilor gen brichete, sepci, tricouri.

7 comentarii:

  1. S-au dat bani, Andreea. Sunt devastată de rezultat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu, cred ca trebuie acceptata ideea ca maj publicului votant din Romania va ramane cel de varsta pensionar deoarece nu numai ca ei chiar au constiita civica mult mai dezvoltata decat cei tineri, dar chiar fac parte si dintr-o generatie MULT mai harnica si disciplinata si constiincioasa in legatura cu diverse indatoriri atat fata de sine cat si fata de societate, si ei vor continua sa tinda sa voteze conservator-traditional pt status quo mai stabil cunoscut la nivel prudent de "ce-i in mana nu-i minciuna", si NU pt "schimbare", in ciuda discursurilor oarecum clasic de stanga Obama/Hollande, care au utilizat acest cuvant in mod eficient in ultimele lor campanii, reusind sa captureze o stare de spirit mai larga a votantilor de varste mai tanar-adulta in tarile lor respective.

    Scriu asta si ca sa nu mai zica lumea aiurea ca pensionarii au cumva inclinatie politica de tip "comunist", pt ca NU e asta la mijloc, (mai ales ca in Romania partidele politice nici macar nu sunt impartite clar doctrinar in mod clasic dreapta-stanga/conservator-progresist), e vorba de capturat tendinte generale ale votantilor reali, care desigur ca la varste de pensionar doresc stabilitate si lucruri deja cunoscute, nu experiente noi de nivel de posibil thrill si suspans.

    RăspundețiȘtergere
  3. Exista nevoia de a avea un sef. De aceea primarul in functie are intotdeauna un avantaj. Omul voteaza nu cu candidatul, ci cu primarul. E mai greu sa fie nemultumit decat sa accepte puterea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca ai dreptate. Nu stiu cat din asta e cultural caracteristic romanesc, (remarcat si de IH Radulescu), sau cat a fost invatat efectiv sub anii comunismului in Romania. Mi-am pus si eu problema asta aici in Norvegia, la corporatia nr 1, unde am 6 manageri, 4 directori administrativi + vice-directorii si secretarii lor, si eu din prima zi m-am intrebat dar CINE naiba e seful ? Mi-am dat seama mai tarziu ca aici nu e cu 1 sef, ci toti trebuie sa ne dorim sa fim sefi, si asta face parte din expectatiile de cariera a fiecarui angajat, sa devina mai abil la a fi sef altora, astfel incat sa ajungem sa putem lucra cu totii ca intr-un fel de cerc de sefi care arunca mingea raspunderilor de la unul la altul, si sa ne simtim si relaxati facand acest lucru, ca in joaca. Dar zau, inca tot nu pot sa ma obisnuiesc, si, mai rau, deoarece absolut nimeni nu vrea sa isi ia o raspundere, am ajuns eu sa ma simt uneori, (asa la nivel psihologic patologic desigur) oarecum impovarat-raspunzator si de raspunderile reale ale altora, mai ales ca mie imi place si mingea, dar nu ca sa o acaparez neaparat pt mine, ci asa mai mult de grija pt ea, sa nu o scape sau sa o loveasca cineva prea tare, sau total aiurea.

      Ștergere
    2. Desi imi dau seama ca corect ar fi sa ma concentrez sportiv asupra jocului in sine..dar zau, mi se pare oarecum neetic fata de minge...cred ca sunt eu nebun la cap cu fetishurile mele fata de diverse obiecte, pantofi, mingi, carti, plus etica manuirii lor de catre oameni, etc...trebuie sa mai invat, sa ma dau pe brazda...

      Ștergere
  4. Bai,deci m-am dus la vot si am stat la coada,freste ca am vrut sa-i dau peste bot ,cu votul ,primarului in functiune ...si chiar a meritata ,ca l-am dat jos.Acum nu ca mi-as face iluzii ,dar statea de 3 mandate pe scaun...arogant!!Sa ai o saptamana buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. ai uitat pixurile..s-au dat si niste pixuri pe care le-am luat cu placere,dar..oricum,fara niciun gand de spune tuturor sa voteze acel partid

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...