luni, 20 mai 2013

Noaptea Muzeelor



De  ceva vreme, a inceput sa se organizeze la noi in tara Noaptea Muzeelor, care presupune acces liber la muzee pe parcursul unei nopti. De fiecare data, vedeam la tv cozi de oameni interminabile dornici sa viziteze un muzeu sau altul. Bine, asta probabil nu se intampla la toate muzeele, dar la unele din plin. Cum oricum nu ai sanse sa ajungi sa vizitezi mai mult de doua-trei muzee intr-o astfel de noapte, avand in vedere marimea cozilor formate, desi s-ar putea ca prognoza mea sa fie prea buna fata de realitate, ma intreb de ce ii loveste pe oameni brusc setea de cultura in astfel de ocazii, iar in rest, putini oameni vezi intrand la muzeele respective. Sa fie preturile biletelor de intrare un impediment? Nu cred, chiar si in cazul celor mai scumpe, din moment ce nu te duci in fiecare zi, poti face un efort sa aduni suma necesara, chiar si in cazul copiilor, din banii de buzunar, astfel incat sa poti vizita muzeul dorit, in liniste, fara sa trebuiasca sa stai la acele cozi.


Nu am mers cu ocazia acestor Nopti ale Muzeelor, dar sa nu se inteleaga ca blamez in vreun fel evenimentul in sine, ci aglomeratia care se creeaza. Daca ati participat, va invit sa-mi spuneti ce este mai special si care sunt motivele aglomeratiei intr-o astfel de noapte. Nu m-as fi sesizat daca as fi vazut astfel de cozi sau macar mai multa activitate in restul timpului. Cred ca scopul organizarii acestor evenimente este cresterea numarului de vizitatori in restul timpului. Se atinge sau nu acest scop?

4 comentarii:

  1. Nu am mers din cauza aglomeratiei, dar oamenii cred ca se inghesuie pentru gratuitate.
    Parerea mea e ca preturile sunt destul de piperate, daca vreau sa merg cu familia, rupem portofelele.In afara de asta, programul de vizita la muzeu se suprapune cu programul nostru de munca si parca nu-mi vine sa-mi iau concediu sa merg la muzeu in orasul meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e, e ceva daca stai sa calculezi pentru o familie intreaga, cel putin la Antipa stiu ca sunt preturi cam mari, dar nu stiu, chiar si asa, eu nu as sta atata la coada si in aglomeratie, plus ca nu mi-ar tihni sa vad ceva impinsa de multimea ce vine din urma mea. Se pot vizita si in week-end muzeele, nu?

      Ștergere
  2. Nici n-am stiut de Noaptea asta(nu ca m-as fi dus...).
    Ce pacat ca nu mai exista TVR Cultural, de acolo aflam mersul evenimentelor culturale. Exista acolo un bun Jurnal cultural...
    Ce e bun si folositor pentru suflet ... n-are sustinere la noi. O emisiune tip ,,Acces direct" n-ar disparea, Doamne fereste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am aflat din timp, cred ca in aceeasi seara, cand am auzit o fetita din vecini rugandu-se de bunica-sa sa mearga, iar bunica pretindea sa manance mai intai si abia apoi sa se duca la nu stiu ce muzeu. Acum mi-am dat seama ca am un muzeu foarte aproape si nu am fost niciodata. Sigur nu din lipsa de timp, ci pentru ca s-ar fi plictisit cea mica.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...