vineri, 13 decembrie 2013

Daca-i leapsa despre carti, s-o facem

Mai intai a fost Rudolph, acum vreo doua saptamani, cel care mi-a pasat o leapsa referitoare la carti. Apoi, acum cateva zile, m-am gasit nominalizata in toanele Ninei Costea, pentru aceeasi leapsa. Si cum mi se paruse interesanta de la prima vedere, vazand ca o primesc de doua ori, mi-am zis ca-i semn clar ca trebuie sa-mi fac timp de ea. Si mi-am facut. Mai greu, dar in sfarsit am reusit sa postez raspunsurile.

1. Prima amintire cu mine citind
Se regaseste atat de departe in copilaria mea, ca nu stiu sigur care e, cronologic vorbind, prima amintire- probabil cea cu o carte de engleza al carei titlu nu mi-l amintesc, dar stiu cum arata coperta si ca in primele pagini citeam this is a dog, this is a frog.

2. Prima carte pe care am citit-o si recitit-o
Prima carte consistenta citita si recitita de mine (in afara celor de poezii)  fost Heidi, fetita muntilor. Desi, daca ma gandesc mai bine, cred ca mai timpuriu am citit si recitit de nu stiu cate ori povestirile din volumul Furnica si porumbita, de Lev Tolstoi.  Va sa zica, literatura rusa, de care tot fugeam eu pana nu demult, imi era de fapt una din primele pe care le-am cunoscut, copil fiind.


3. O carte pe care fiecare copil ar trebui sa o citeasca
Desi de obicei sunt in stare sa recomand carti in functie de persoana, mi-e greu sa recomand copiilor un titlu anume pe care sa nu-l rateze. Stiu sigur insa ce nu le-as recomanda- cartile din seriile Insemnarile unui pusti/Insemnarile unei pustoaice si altele asemenea. Povesti, basme romanesti le-as recomanda sa citeasca, oricare.

4. Locul meu preferat de citit
De citit, as citi oriunde, cel mai confortabil e in pat, pentru ca ma pot foi cum vreau, insa cel mai mult imi place sa citesc la firul ierbii.

5. Accesorii obligatorii in timpul lecturii
Ceva obligatoriu ca accesoriu n-am, nici macar semn de carte nu folosesc de fiecare data- mai asezonez cu o tigara, cu un ceai sau o cafea, dar astea nu se pun si nici nu sunt obligatorii.

6. Numarul cartilor de pe lista mea de lecturi viitoare. 
Ohooo...un numar? Pai cine-l mai stie? De cand am pierdut sirul cartilor cumparate, mi-e dificil sa estimez. Mai ales ca nu obisnuiesc sa selectez cateva carti pe care sa mi le las la indemana ca sa le citesc in perioada urmatoare. Cateva sute e un raspuns satisfacator? Sa vedem cati ani imi va lua sa le citesc.

7. Ultima carte pe care am primit-o sau cumparat-o
Strigoiul, de Ion Agarbiceanu- acum cateva zile, dintr-un anticariat. Ma intreb daca mai citeste cineva Agarbiceanu la ora actuala. Eu am citit recent (acum cateva luni adica) un mic volum de povestiri si mi-a placut, din moment ce am continuat sa ii achizitionez cartile.

8. O carte care mi-a schimbat viata in vreun fel
Fiecare carte iti aduce ceva, dar sunt unele dintre cele mai cele care, intr-un fel sau altul, te marcheaza. In cazul meu- Adam si Eva, de Liviu Rebreanu sau Raport catre El Greco, de Nikos Kazantzakis.

9. O carte care imi place, dar care pare sa nu para nimanui
Hmmm, greu de spus. O parte din lecturile mele nu sunt carti prea populare in randul cititorilor de azi, insa n-as putea da un verdict.

10. O carte care nu-mi place, dar pe care toata lumea pare sa o iubeasca
Ca sa spun ca nu-mi place, ar fi trebuit ca macar sa fi incercat sa citesc acea carte, insa eu nu am facut-o. Totusi, sunt cateva carti pe care nu le-as citi, desi foarte multa lume le apreciaza- Jocurile Foamei sau Urzeala tronurilor ar fi primele care imi vin in minte.

11. O carte care ma intimideaza
Nu m-am gandit la carti ca la un factor de intimidare, dar acum, daca stau sa chibzuiesc, prin dimensiunile si gravitatea subiectului, o carte care ma intimideaza ar putea fi Arhipelagul Gulag.

12. Trei dintre scriitorii mei preferati
Gabriel Garcia Marquez, Marin Preda, Nikos Kazantzakis.

Ei, daca de raspuns la intrebari mi-a facut o placere deosebita, mai greu e cu nominalizarile. Nu stiu cui sa o pasez, asa ca va invit pe voi sa alegeti daca vreti sa o rezolvati si, cand terminati, dati de stire si va voi mentiona in acest articol. :)

14 comentarii:

  1. Referitor la punctul 7: mai citește cineva Agârbiceanu?
    Răspuns: eu! - Și cred c-or mai fi și alții...
    Citesc, din când în când, câte o povestire dintr-un volum de Opere a lui Agârbiceanu.

    Cred că ați vrut să scrieți... două-trei mii! - Cu referire la cărțile pe care urmează să le citiți.

    O duminică plăcută vă doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi suntem cazuri aparte, avem gusturi mai demodate. :)
      Ei, si doua-trei mii e un numar potrivit, insa nu am chiar atatea... inca. :)

      Ștergere
  2. Stii ca acesta este primul articol pe care l-am citit pe telefon? :)
    Desigur, cu o lupa.

    RăspundețiȘtergere
  3. am preluat leapsa.
    1. o carte cu 'somnoroase pasarele'. de fapt era scrisa cu litere de mana, cam asa ceva, si nu prea o puteam citi. cu mare probabilitate e asta http://www.magazinul-de-carte.ro/carti-pentru-copii/12437-somnoroase-pasarele.html
    2.citita si recitita? nu stiu.
    3.biblia: noul testament
    4. cred ca nu stiu. la mine in patut poate.
    5. nu
    6. am vreo 10 carti pe raftul de asteptare. teatrul sabatic, london fields, viata lu pi, under the volcano, lumina-n august etc etc
    7. am comandat acu vreo 2 zile noul roman al lui llosa. inca nu il am. asa, ultima cumparata cred ca e prostioara aia a lui murakami, asta noua.
    8. 9. 10. nu cred ca e cazul
    11. teza de doftorat a lu victor viroel
    12. pe ce criteriu i-as alege fix pe cei 3? absolut la intamplare: leonid dimov, constantin acosmei, michel tournier

    domnul stefan s, in ultimul sau penultimul nr al rumaniei literare, nae manolescu are 1 editorial fics despre agarbiceanu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru raspunsuri.:) Daca ai publicat-o si pe blogul personal, din pacate nu imi apare linkul la profil ca sa pot actualiza in articolul meu.
      Si eu as vrea sa citesc Sub vulcan, dar nu stiu cand voi ajunge si la aceasta carte.

      Ștergere
    2. nu, blogul personal era tematic, iar tema nu era literatura. oricum, e abandonat.
      nae manolescu scrie azi despre calistrat hogas. nu prea isi mai numesc oamenii de azi pruncii lor 'calistrat', asa-i? da cine mai citeste hogas?

      Ștergere
  4. o sa preiau eu leapsa de la ionescu, dar la mine pe blog. in 2-3 zile, nu acum. ca abia ce am postat un articol despre un local din sibiu. local, nu locatie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dac-as fi stiut la vremea respectiva de toate titlurile fantasy care astazi imping Hollywood-ul de la spate, cred c-as fi devorat cartile. Dar astazi nu mai am timp si rabdare pentru asa ceva - prefer filmele (tocmai ce-am vazut si scris despre "Hobbitul 2"). Clipele pe care reusesc sa le pun deoparte pentru carti sunt pentru titluri care nu vor aparea vreodata in filme. Acum citesc "Calomniile mitologice" ale lui Paleologu senior.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut eu sa te corectez, dar n-am mai apucat. Cum e? Iti place? De fapt, ce intrebare mai pun si eu... :)

      Ștergere
  6. Imi pare asa de bine ca ai raspuns la aceasta leapsa, pt ca am avut asa niste surprize placute citind-o, fiecare asa ca un mic cadou ! Ma gandeam ce dar e asta, sa aiba cineva capacitatea/talentul/indemanarea sa poata oferi cadouri-supriza in scris, si inca in mod concis, in putine cuvinte, si cuvinte simple si clare, nu greoaie sau exagerat ornamentate ! Multe din recenziile tale chiar cam tot asa mi se par, de aia imi si plac atat de mult !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur sa aflu asta si iti multumesc pentru frumoasele cuvinte de apreciere. :)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...