sâmbătă, 5 martie 2016

Eu şi moda, baba şi mitraliera

Eu nu mi-s cu moda,  cu magazinele de haine, așadar ceea ce pentru mulți înseamnă un peisaj banal sau o noutate ca oricare alta,  pentru mine a fost ceva şocant şi amuzant în acelaşi timp. Am mers la mall să îmi cumpăr şi eu un pantalon, o bluză,  ceva nou de primăvară. Şi intru în câteva magazine pe care le ştiam cu prețuri mai de oameni de rând şi de la care mi-am cumpărat în alte ocazii haine ce mi-au plăcut la vremea respectivă. De data asta voiam şi eu altceva decât uzualii blugi elastici sau tricourile croite simplu, drept, de care mi-e plin dulapul. Şi ceea ce am putut vedea acolo mi-a amintit de hainele din şifonierele bunicelor mele - materialele, croiala, imprimeurile, culorile etc.

Asa de bine aduceau hainele alea cu cele pe care le studiam şi le probam când eram mică, păstrate de bunici de când erau ele tinere şi își permiteau garderobe bogate. Altele mi-au amintit de haine uitate prin cuierele de la țară de cine ştie câtă vreme şi apoi transformate de bunică-mea în cordeluțe de legat via. Ştiu că moda are obiceiul să readucă în actualitate tendințe ale altor vremuri, dar tot nu mi-am putut stăpâni uimirea.

Cum n-am putut asimila aceste trenduri,  am vizitat alte magazine, în care până acum n-am avut curaj să intru. Într-unul din ele, pe un umeraş, mi-a atras privirea o cămașă croită exact cum voiam eu fără s-o fi ştiut,  cu un imprimeu în culori alese parcă de subconștientul meu. Era exact aşa cum mi-ar fi plăcut să fie, ceea ce rareori poți găsi făcut de-a gata. Nu prea port eu cămăşi, însă aceasta era deosebită şi a fost dragoste la prima vedere. Pentru a înțelege amploarea trăirilor trebuie să ştiți că eu nu acord mare importanță capitolului vestimentar, nu am gusturi bine definite şi nici pretenții ieşite din comun, nu sunt dedicată trup şi suflet hainelor. Ei bine, această dragoste la prima vedere a fost sortită a rămâne neîmplinită căci,  de unde până atunci ce îmi plăcea mie era mai de fiecare dată în mărimi prea mici,  de această dată cămașa cu pricina era prea mare şi alte fix ca ea nu mai era. Am cumpărat --o în cele din urmă pe soră-sa, în nuanțe diferite. Este frumoasă,  îmi place, dar gândul tot la cealaltă mi-a rămas. Am deslușit apoi şi un motiv subconștient ce m-a dus către ea - cu ani în urmă eram fan al mărcii respective, deşi o culegeam de prin second hand-uri.

2 comentarii:

  1. Despre ce brand e vorba? De ce nu ai cautat la alt Mall? E posibil sa fie acolo pe stoc marimea dorita de tine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa camesoaia, si mie imi place stilul acesta mai lejer.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...