duminică, 26 august 2012

Trec ţiganii, trec...

Aseara am fost la garla, adica pe malul Ialomitei, ca eu n-am incercat apa. Cand am ajuns, cativa copilasi se balaceau in pielea goala. Alaturi, o femeie sedea in apa deloc adanca. Pe malul opus, sub pod, cinci carute din alea cu coviltir, cu rufe intinse la uscat, cu ceaune si chiar byutelii atarnate de marginile crutelor. Caii pasteau prin preajma. Deodata, s-au ivit si restul membrilor micutei satre, privindu-ne. Au scos copiii din apa uniii din ei, ca sa-i imbrace. Aveam sa-mi dau seama apoi ca se pregateau de plecare. Doi tigani au inceput sa sespele cu spuma dntr-o sticla de cola. Pe urma au adus si caii sa se racoreasca, in timp ce vreo doua carute deja erau pe punctul de a pleca. Am stat pe mal, pe prundul sterp privind acest mic spectacol ce-mi amintea de Satra lui Zaharia Stancu, bucuransdu-ma ca am cu ce-mi clati ochii in peisajul altfel monoton, lipsit de ondulatii si imagini placute ochiului. Atmosfera era mirifica. Soarele se indrepta spre apus, carutele din care se auzeau felurite imprecatii la adresacopilasilor se conturau ca o imagine din alta lume. Nu stiam ca mai sunt si astfel de grupuri de tgani. Umblnd din sat in sat, cu incarcaturile lor pestrite, cu carutele lor atat de pitoresti.

5 comentarii:

  1. Pitoresc, pana cand nu vin doi caluti mai incinsi, sa faca pornaciuni pe malul apei. Iar mai apoi sa vezi - dar mai ales sa auzi - cum el isi descatuseaza fericirea inspumata.

    Dupa asa o scena mi-am pierdut iremediabil increderea in Ciricul iesean.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din fericire, nu am avut parte şi de un astfel de spectacol. :)))

      Ștergere
  2. Nici eu nu am fost in stare, privind la aceasta imagine de secol XVIII-XIX, sa trec dincolo de gandurile si ingrijorarile legate de riscurile de sanatate publica, in primul rand chiar pt tiganii respectivi, si abia in plan secundar, mai distant, pt alti privitori localnici, desi marturisesc ca nu m-am gandit chiar din prima la BTS, mai mult la hepatita A, holera, si alte boli infectioase care se pot transmite mai usor daca oamenii se balacesc in diverse garle, unde isi fac si diversele nevoi, (dar desigur, nu trebuie sa fim asa de pudici ca mine, si trebuie sa ne gandim si la riscul BTS). In mod sincer, cred ca este un fel de mit sa se creada cum ca tiganii ar avea un fel de sistem imunitar mai tare decat altii asa de la "natura", care sa ii apere de diverse boli infectioase, ca nu prea cred ca e asa, sau cel putin nu cred ca s-a demonstrat in mod precis pana acuma, plus nici garla respectiva nu cred ca are nici dimensiunile nici sfintenia raului Gange ca sa mai dilueze din acei germeni periculosi...si pana si India, cu toate vacile ei sfinte plus cu obiceiul probabil sanatos al arderii decedatilor si al imprastierii cenusii, nu al cadavrelor direct in natura, e focar de infectie de hepatita si holera din cand in cand, nu mai zic de giardia, tifos, ciuma, si alte zoonoze...sorry, NU am vrut sa fiu sadic in mod expres, pur si simplu m-am speriat singur !

    Zau, nu stiu ce or gasi altii sa se plimbe toata ziua buna ziua in India, si sa le mai si placa, ca eu probabil ca as fi ingrozit, daca nu as sta numai in cadrul unui hotel de 5 stele total departe de strazi, garle, aglomeratii, etc., plus nu m-ai prinde pe mine sa ma chinui sa ratacesc pe acolo in cautarea unui guru sa imi spuna cum sa meditez calm cu scopul de a nu ma ingrijora si de a atinge Nirvana, cand eu as face hipertensiune arteriala de panica la fiecare colt de strada acolo.

    RăspundețiȘtergere
  3. Salutare,

    Emil Calinescu sunt, autor al blogului http://emilstudentulminune.wordpress.com/ . Din 4 iulie 2012 am trecut insa pe http://emilcalinescu.eu/ .

    Aveam o colaborare tip link-exchange (cu blogul meu cel vechi). Rugamintea ar fi , daca s-ar putea, sa adaugi blogul meu cel nou. Fie separat, langa cel vechi (daca se poate). Ori, daca nu, macar inlocuindu-l pe cel vechi.

    Iar daca doresti sa aderi la guest-posting, adica sa gazduiesti guest-uri (de la mine ori de la altii), ori daca doresti sa scrii la mine, te astept cu mare drag.

    Cu bine,

    Emil

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...