joi, 25 aprilie 2013

Rasismul nu e intotdeauna de condamnat

Chiar daca rasismul este atat de blamat, in unele cazuri este pe deplin justificat si daca sunt etichetata ca rasista cu privire la o anumita natie, asta e, imi asum treaba asta, nu ma voi simti rusinata pentru ca sunt indreptatita.  Degeaba  organizam programe de integrare, degeaba initiem campanii pline de vorbe frumoase. In timp ce noi tinem discursuri, ei fac legea pe strada si nu vor sa fie altfel decat sunt. Poate nu toti, dar o mare parte din ei, cu siguranta.  Detin suprematia pumnului si a gurii spurcate, nu doar ca isi inchipuie ca pot, ci chiar fac ce vor, iau in stapanire teritorii publice de parca ar fi pe tarlaua lor si tu, ca roman, nu ai ce face, nu te poti pune cu ei fiindca adesea umbla in grup ori, daca nu sunt impreuna si nici nu se cunosc, se aduna oricum cand e vorba de cel mai mic conflict si orice logica sau dreptate este imediat anulata in fata lor.



Cum sa procedezi cand ai de-a face cu ei, daca Doamne fereste intri in conflict cu ei? Nu-i poti face din vorbe, nici nu te mai auzi dintre ei o data ce ai deschis gura. Ba te poti astepta si sa te ia la bataie. In timp ce-ti suiera ca acolo e locul lor si n-ai ce cauta. Nu le e lor teama nici de tine, ca roman, nici de politie, de nimic. Stiu prea bine ca pot face ce doresc si se aprind din nimic, fac scandaluri din nimicuri pe care noi, intre noi, le-am solutiona mult mai pasnic.

Ma intreb cum va arata tara asta peste ceva timp. Care este viitorul copiilor nostri cand de pe acum situatia e tot mai rea si ei ne domina? In curand nu vom mai avea loc in propria noastra tara, in timp ce lor li se pare atat de firesc sa traiasca pe spatele nostru, pozand cand e cazul in victime ale discriminarii. Dar acea discriminare nu e degeaba. Degeaba sunt toate demersurile noastre in sprijinul lor. Prima schimbare din partea lor trebuie sa vina.Atunci nu vor mai  fi discriminati si nu vom mai fugi de ei ca de ciuma. Dar cum asta nu se va intampla, ne invartim in cerc, intr-un cerc care se strange in jurul nostru, al celor normali, cuminti, linistiti. Sau cum ar spune ei-fraieri.

3 comentarii:

  1. Pai rasismul e doar o ideologie. Cum sa te ajute practic o ideologie de niste indivizi certati cu legea ? Tot numai Politia trebuie sa intervina, ca de aia e stat civilizat, sa aiba Politie functionala. Rasismul dooar asa ca ideologie nu ajuta la nimic concret, decat poate asa sa-si verse cineva naduful la o barfa, si sa se simta astfel mai bine cca o fractiune de secunda, la ce altceva ar folosi ? Daca te gandestila rasism de stat sau rasism legiferat, asa ceva este aberant, deoarece nu se pot acuza in bloc de faradelegi sau segrega asa in lagare sau ghettouri separate o intreaga rasa de oameni doar bazat pe rasa lor, plus ce faci cu cei birasiali, sau multirasiali, sau pe cei apartinand pe sfert sau pe 1/8 acelei rase, pe aia unde ii incadrezi ? Cum era cu negrii in trecut ca o persoana era considerata negru daca avea 1/16 sange de negru ? Sau ce faci cu cei din acea rasa daca sunt turisti sau diplomati straini la tine in tara, pe ei cum ii tratezi ? Le dai imunitate diplomatica la turistii japonezi (daca ai fi de ex impotriva rasei asiaticilor) sau la turistii britanici de rasa neagra (daca ai fi impotriva rasei negre) ? Iar tiganii, ca despre ei presupun ca e vorba, nici macar nu sunt o rasa, sunt o etnie, de fapt probabil mai multe etnii, ca exista diferente culturale si poate chiar asa ca genotip mai nuantat destul de semnificative intre tiganii din Spania si cei din Balcani sau din Rusia. Nemaivorbind de unii de pe langa Kosovo care sunt niste fosti tigani asimilati de mult sub albanezi, si care acuma nu se identifica ei insisi pe ei insisi nici ca tigani, nici ca albanezi si se identifica asa ca un popor aparte, ashkali, care nu pot sa-i sufere nici pe tiganii balcanici, nici pe albanezi, nici pe sarbi, nici pe macedoneni, nici pe bosnieci, pe nimeni, insa cand a fost razboiul din Iugoslavia au fost bagati in lagare alaturi de alti tigani balcanici, efectiv asa la gramada. Nici macar nu e nici logic, nici practic, in afara de ca nu e just sau moral. Daca exista ilegalitati, pai atunci trebuie sa functioneze o Politie. Un stat fara Politie functionala ca lumea insemana ca e un stat pe marginea anarhiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Rasism" e un cuvant rau famat, ce ne aduce aminte de grozaviile facute de europeni pe alte continente si de nazism.
    Insa nu se poate sa faci ceva impotriva propriilor interese. Asa ceva e interzis de legile Naturii. Ori cam asta ni se cere noua sa facem, parca ar trebui sa platim noi pacatele facute de europeni de-a lungul istoriei.
    Daca noi suntem rasisti, atunci sa-i ia la ei pe tigani, sa-i integreze la ei. Noi nu ne suparam. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine, dar faptul ca sunt multi tigani in Romania, (desi sunt si in alte tari din UE de est, plus in Rusia), asta nu e din cauza europeenilor, e din cauza unde e Romania situata asa gepgrafic, plus ca a fost loc propice si tolerant de fapt pt stabilirea de tigani atunci cand au ajuns ei pe aicea, desi unii erau robi la inceput, habar nu am exact istoria de cum au ajuns tiganii la inceput de tot in Romania, dar Romania a fost in general mereu ospitaliera pt diverse minoritati, ca nu cred eu ca au progonit romanii diverse minoritati la nivelul la care au fost ele prigonite in alte tari, si numai ff recent la inc sec 20, au existat niste voci anti minoritati in Romania, pornite de la niste intelectuali care se luau la nivel ignorant dupa alti intelectuali din vest de fapt.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...