luni, 7 octombrie 2013

Premiul Nobel pentru Literatura 2013- cine va fi castigatorul?

Un moment deosebit de important in lumea literara, dar si pentru iubitorii lecturii, il reprezinta decernarea Premiului Nobel pentru Literatura. Cu toate ca data precisa la care aceasta va avea loc nu este cunoscuta decat cu cateva zile inainte, lumea literara a inceput deja sa fiarba.

UPDATE- la sfarsitul articolului, puteti afla data exacta a anuntarii castigatorului.

Decernarea Premiului Nobel pentru Literatura al anului 2013 este asteptata cu sufletul la gura, presupunandu-se ca ea se va desfasura in viitorul apropiat. Speculatiile privind favoritii la acest important premiu au devenit deja o obisnuinta si trebuie sa recunosc ca este foarte palpitant sa emiti ipoteze si sa astepti confirmarea lor.

Iata cateva dintre numele cel mai frecvent vehiculate pentru premiul din acest an:

Haruki Murakami
Joyce Carol Oates
Alice Munro
Assia Djebar
Philip Roth
Svetlana Alexievitch

Personal, ezit a emite o parere privind posibilul castigator, intrucat nu cunosc opera vreunuia dintre cei mentionati. Dar sa nu uitam ca nu e obligatoriu ca Laureatul Nobel pentru Literatura al anului 2013 sa fie unul dintre acestia.

In ultimii 5 ani, Premiul Nobel pentru Literatura a fost castigat de:
2012- Mo Yan
2011- Tomas Transtormer
2010- Mario Vargas Llosa
2009- Herta Muller
2008- Jean-Marie Gustave Le Clezio

Desi nu cunosc criteriile de acordare a premiului si stiu ca el nu desemneaza valoarea absoluta a unui scriitor in fata celorlalti, cel putin in privinta scriitorilor ce au primit Premiul Nobel din a caror opere am citit cate ceva, mi-am putut forma parerea ca aceasta distinctie reprezinta un fel de garantie a calitatii. Posibil ca aceasta regula sa nu se aplice in fiecare caz si ca scrierile unora dintre laureatii Nobel sa nu fie pe placul meu. Pana ce nu voi putea comenta in deplina cunostinta de cauza, nu pot formula o concluzie batuta in cuie.

In orice caz, voi cauta sa citesc din operele nobeliatilor, cum imi place mie sa spun.

Bineinteles, exista si speculatii in privinta obiectivitatii, dat fiind faptul ca premiul, acordat de Academia Suedeza, a revenit adesea unor scriitori din tarile nordice. Din ce am reusit eu sa citesc pana acum purtand semnatura unora dintre acesti scriitori nordici, acordarea premiului mi s-a parut indreptatita, in cazul lor. Insa, repet, nu am citit tot, asa ca nu poate fi o concluzie privind toti scriitorii nordici laureati Nobel.

As putea comenta si pe marginea sanselor Romaniei ca unul din scriitorii nostri in viata sa primeasca acest premiu. Subiectul este insa unul generator de dispute si nu prea agreez astfel de directii ale conversatiei.

Asadar, inchei, nu inainte de a va pune intrebarea- cine credeti ca va primi Nobelul anul acesta in plan literar?


UPDATE  Potrivit site-ului oficial Nobel, mai avem de asteptat 68 de ore si 20 de minute pana la aflarea castigatorului. Adica joi, 10 octombrie, pe la ora 13. 


Sursa foto

18 comentarii:

  1. nu sunt familiarizata cu acesti 6 scriitori, am citit cate ceva scris de Haruki Murakami, Joyce Carol Oates si Philip Roth. dintre ei trei, o prefer pe Carol Oates....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa cum am citit pe diverse site-uri, Murakami ar fi cel mai bine cotat, dar eu nu ma pot pronunta in privinta lui, desi parerile pe care le-am tot citit referitoare la cartile sale au fost indeobste pozitive sau chiar mai mult de atat.

      Ștergere
  2. E greu de dat un nume dupa ce in 2012- Mo Yan, a aparut de undeva din neant, cel putin asa am gandit eu la acea vreme...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e greu. Pe Mo Yan nici eu nu il remarcasem pana sa fi luat Nobelul, dar asta poate pentru ca eu nu citesc literatura din tarile asiatice. Am tot primit recomandari si am zis ca am sa incerc, dar uite ca pana acum nu am pus in practica ideea. :)

      Ștergere
  3. Mo Yan nu a aparut din neant. Citisem deja "Sorgul rosu" inainte de a primi Nobel. Un roman exceptional.

    In 2013 premiul va merge la Amos Oz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uite si un raspuns categoric. Ma bucur. :) Sa vedem, sa vedem.

      Dupa cum cred ca stii, nu am citit inca nimic de Mo Yan si nici de Murakami, de altfel. Si pentru mine, anul trecut, numele lui Mo YAn era o necunoscuta. Adica daca de Murakami mai auzisem, stiam chiar cateva titluri de carti, despre Mo Yan habar n-aveam. Ignoranta, ce sa-i faci. :)))

      Ștergere
  4. Eu as fi deosebit de incantat daca d-na Joyce Carol Oates ar lua acest premiu, insa dupa prerea mea premiul va fi luat de d-na Assia Djebar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...adica doar luand in consideratie lista de mai sus...ca asa per total habar nu am pt ca sunt multi altii posibili...

      Ștergere
    2. Nu cred ca Romania are vreo sansa de a castiga premiul Nobel laLiteratura in viitorii 15 ani, deoarece zau, doar poate numai dl Marin Sorescu ar fi fost aproape de nivelul necesar acestui premiu,si efectiv cred ca literatura din Romania, (NU cea de expresie de lb romana in general, ca asa a scris si dna Herta Muller o parte in lb romana), deci literatura din Romania este inca pre preocupata de a discuta tranzitia actuala, pur si simplu nu are vocabularul sau nici posibilitatea, capacitatea reala de a se concentra pe altceva, e inca o literatura de viziune prea ingusta, din pacate, pt ca lb romana ar putea oferi o viziune chiar ff larga si poetica si totodata ff complex descriptiva si totodata echilibranta asupra unor teme mai largi, dar, zau, trebuie sa aiba si cine sa stie sa o foloseasca in acest fel in mod literar, si desi exista tehnicieni literari chiar ff buni ai lb romane pe de o parte, acestia nu au perspectiva universal umana la nivelul matur necesar, si invers, cei care poate ar avea o astfel de perspectiva, nu se pricep sa scrie literar adecvat, iar genii asa ca dl Marin Sorescu, zau, se ivesc mai rar, plus poezia dl Sorescu, spre deosebire de poezia d-lui NIchita Stanescu, e probabil si ff greu traductibila, desi piesele lui de teatru sunt traductibile si sunt exceptionale, numai ca in general premiul Nobel se da pt proza, mai rar pt poezie sau teatru.

      Ștergere
    3. Imi cer sincer iertare ca mi-am permis aceste opinii asa cam transante, mai ales ca STIU sigur ca NU ma pricep la literatura indeajuns incat sa-mi permit acest fel de opinii, insa le-am scris sincer, la fel cum scriam din burta si la tezele de lb romana la liceu, si le-am scris mai mult efectiv pt ca am dorit sa particip ca comentator la acest articol pe acest blog, plus stiu ca Andreea este toleranta si ospitaliera, si nu se va supara daca scriu eu ineptii. De obicei sunt atent si dau asa Disclaimer, si scriu ff birocratic daca e sa ofer o opinie personala, dar pt ca am simtit emotia in expectativa de pe acest blog cu adevarat iubitor de carte, (in toate functiile si ipostazele ei, fie chiar si ca simplu obiect, nu doar ca suport pt literatura), zau, asa am simtit ca pot sa imi permit sa fiu asa mai spontan si mai sincer, altfel nici nu as fi indraznit, si probabil nici nu as fi avut chef.

      Ștergere
    4. Scuze, am postat raspunsul pentru tine ca si comentariu de sine statator, in loc sa il postez ca raspuns. Bineinteles ca nu ma supar, apreciez opiniile fiecaruia, spontaneitatea si sinceritatea sunt de admirat, asa ca simte-te liber sa-ti exprimi parerea, cu atat mai mult in cazul subiectelor ce vizeaza literatura, in cazul carora ma bucur cel mai mult de parerile celor care isi fac timp sa lase un comentariu. :)

      Ștergere
  5. Asa e, lista data de mine e destul de limitata. Nu am gasit undeva toate posibilele nume de scriitori eligibili, trebuia sa ma documentez mai mult, stiu.
    Din cate am studiat eu cand am avut curiozitatea, ponderea poeziei si dramaturgiei este mai redusa, intr-adevar, dar nu atat de redusa incat sa excludem complet posibilitatea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Andreea, am descoperit ca am citit din 17 laureati cu Nobel. Tu din cati ai citit? Iata lista mea:
    1905 - Henryk Sienkiewicz
    1907 - Rudyard Kipling
    1909 - Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
    1946 - Hermann Hesse
    1957 - Albert Camus
    1962 - John Steinbeck
    1968 - Yasunari Kawabata
    1970 - Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn
    1982 - Gabriel García Márquez
    1983 - William Golding
    1988 - Naghib Mahfuz
    1994 - Kenzaburo Oe
    2003 - John M. Coetzee
    2004 - Elfriede Jelinek
    2006 - Orhan Pamuk
    2010 - Mario Vargas Llosa
    2012 - Mo Yan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca voiam sa scriu intr-un articol, adica sa fac o lista. Din lipsa de timp, nu am reusit inca. Daca am timp, scriu in seara asta sau maine dimineata. Nu i-am numarat, dar nu cred ca sunt asa multi. Din cei pe care i-ai citit tu ar fi doar 3.

      Ștergere
  7. svetlana o sa ia premiul asta, ia sa vedem.

    gabriele, din listra ta stergem anul 1905, un an uarecare, 1907, anul rascualei, 1994, anul mortii lui cobain k. si 2004, anul nasterii mocofaniei. adaugam in schimb anii 1911, 1920, 1934, 1947, 1949, 1954, 1958, 1969, 1976, 1981, desi eram mititel, 1989, 1998, 2001, 2009. cam asta ar fi aproximativ lista mea.

    nu sunt oameni de treaba astia din juriu. a murit updike nepremiat. salinger la fel. vorbim de mortile recente, nu ne mai intindem, dar de ce nu, ia sa ne intindem putin- bulgakov, joyce, proust, tolstoi, nabokov, borges si cati altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar, sunt multi scriitori valorosi ce au murit fara sa li se acorde acest premiu.
      Acum o sa ma apuc sa caut si eu lista scriitorilor ce au luat Nobelul pana acum, ca sa vad in functie de anii mentionati, despre ce scriitori este vorba.

      Despre Svetlana Alexievitch nu stiu mai nimic, insa va trebui sa caut ceva informatii, macar asa, la modul general.

      Ștergere
    2. nici eu nu stiu nimic. nu cred ca e tradusa. i se joaca undeva prin oras o piesa de teatru.

      Ștergere
  8. Ce idee buna pe care abia acum am observat-o ! Iata ca si eu am fost curios sa vad din ce autori castigatori ai premiului Nobel am avut ocazia sa citesc la vremea cand citeam mai multa literatura de fictiune, si am aflat ca din cei 110 laureati de pana acuma, am citit din Henryk Sienkiewicz, Rudyard Kipling, Selma Lagerlof, R Tagore, Romain Rolland, Knut P Hamsun, Anatole France, GB Shaw, Grazia Deledda, Thomas Mann, Sinclair Lewis, John Galsworthy, Eugene O Neill, Pearl Buck, Herman Hesse, William Faulkner, E Hemingway, A Camus, John Steinbeck, M Sholokov, JP Sartre, Saul Bellow, Isaac B Singer, GG Marquez, W Golding, Nadine Gordimer (fragmentar), Toni Morrison (fragmentar), JM Coetzee (fragmentar), si am mai tinut in mana carti de cativa, dar zau, nici nu stiu daca se poate spune ca am citit, daca am citit asa cateva fraze ici si colo, ca de ex Kenzaburo Oe, Herta Muller, Elfriede Jelinek, V Naipaul, Jose Saramago, O Pamuk, N Mahfouz...dar pot sa spun ca parca mie imi placeau mai mult aia din prima 1/2 a sec 20, dar ma rog, asta e si poate pt ca sunt mai usor de citit si fac parte din clasici, plus ca desigur ca nu o sa ma intereseze asa de mult ce e pertinent generatiei mele sau a parintilor mei despre care pot observa si cu ochiul liber despre ce e vorba, plus despre care exista si programe TV si documentare, etc, si sunt mult mai curios sa citesc despre chestii pertinente generatiilor bunicilor mei sau anterioare lor, ca totusi sunt asa mai misterioase pt mine desi desigur ca existau si la vremea lor radio si TV si chiar incepusera si filmele, dar ma rog, totusi nu stiu eu asa de multe despre ele.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...