luni, 3 iunie 2013

Impresii dupa Bookfest



Ploaia de vineri la amiaza nu a fost un impediment pentru noi. Cu umbrelele deschise am pornit grabite spre doua destinatii. Una mai apropiata, din care i-am luat celei mici rochita pentru nunta unchiului ei si alta mai indepartata, pana la care ne-a dus autobuzul. Salonul International de Carte Bookfest. 

Cu ce sa incep? Cum era acolo? V-as fi putut spune mai multe daca si reuseam sa admir privelistea. Era asa cum stiam, o gramada de edituri cu o gramada de carti, pe mese, pe rafturi, chiar si in cutii, in cosuri, daca ma refer la cele foarte ieftine. Preturi- de toate pentru toti. La Polirom aveau loc lansari de carte, am reusit sa stau cred ca un minut cand incepuse lansarea a doua romane ale Gabrielei Adamesteanu- Intalnire si Provizorat. Am facut si o poza de calitate foarte slaba. Dar nu am putut sta sa ascult nici acolo, nici in alte parti, pentru ca nu ma lasa asta mica, facea galagie, era nerabdatoare sa ajunga la ceva pentru ea. Daca prin alte standuri a mai stat cum a mai stat, cand am incercat sa ma uit la Polirom si la Rao, s-a comportat foarte urat. Am reusit totusi sa vad la aceste doua edituri cartile pe care le-as fi vrut foarte mult, dar reducerile in cazul lor nu erau foarte mari. Sunt mai ieftine in unele librarii virtuale, asa ca mai astept.  Nici la Humanitas nu am reusit sa ma uit decat la o singura carte pe care mi-o doream- Despre eroi si morminte- Ernesto Sabato, care era la 39 in loc de 49 de lei, dar evident, nu mi-am permis sa o cumpar.

La Paralela 45 am descoperit carti interesante, dar chiar atunci l-a vazut si cea mica pe Barni la standul Litera si n-a fost chip sa ma uit mai in amanunt, dar am reusit sa-mi iau ceva bun de acolo. Ce? Va spun acusica, sa fac lista.
La ALL aveau multe titluri la 10 lei, pe langa noutatile cu reduceri acceptabile.
La Curtea Veche iarasi am gasit reduceri bune la carti care imi placeau, dar am luat doar una, ca sa imi ajunga banii sa cutreier toate standurile.

Si la ART multe titluri bune la 10 lei, la  8 lei.

La Editura Universitara, multe romane politiste de Rodica Ojog-Brasoveanu la 5 lei si am luat si eu doua pe care nu le citisem.

Carti in limba engleza- multe titluri clasice la 8 lei, nu mai stiu cum se numea standul, dar erau doar carti in engleza. Inca nu mi-am perfectionat asa bine engleza, dar mi-ar place sa citesc unele carti in original.

Si acum, sa va zic ce carti mi-am luat. 

Ernst Junger- Albine de sticla, Editura ART – 10 lei

Sandor Marai- Mostenirea Eszterei, Editura Curtea Veche- 7 lei, carte recomandata acum ceva vreme de Val.

Rodica Ojog- Brasoveanu- Cocosatul are alibi
                                       -Ancheta in infern, Editura Univeristara, ambele cate 5 lei

Robert Louis Stevenson- Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde, Editura Minerva- 3 lei

Witold Gombrowicz- Posedatii, Editura Paralela 45- 5 lei

Giovanni Papini- Diavolul, Editura Paralela 45- 10 lei

Stendhal- Manastirea din Parma, Grupul Editorial Corint (Leda Clasic)- 5 lei

Henryk Sienkiewicz- Convulsii, Grupul Editorial Corint (Leda Clasic)- 5 lei

Asadar, am ochit exclusiv chilipiruri, dar eu zic ca am luat carti bune. Si clasice, si de relaxare si ceva mai grele. Sunt multumita. Mare parte din ele se aflau in wishlistul meu, dar e drept, nu in fruntea lui. Ceea ce imi doresc foarte, foarte mult creme de la creme, costa prea mult pentru mine si voi opta pentru variantele second hand cand voi avea ocazia sa le gasesc.

Ca imagine de ansamblu, m-as fi putut simti bine daca eram singura. Asa, a trebuit sa ma lupt cu cea mica, sa ma uit in fuga, nu mi-a tihnit deloc.

Dincolo de tot ce inseamna comercial, trebuie sa recunosc ca astfel de evenimente sunt foarte benefice in peisajul cultural, prin faptul ca, pret de cateva zile, cartile, literatura sunt in centrul atentiei, dand nastere unor discutii pe teme legate de ele si tot ce inseamna fenomenul carte in vremurile noastre. Fie ca e vorba de intalniri cu autorii, fie ca este vorba de dezbateri in jurul a ceea ce inseamna lectura si evolutia sa, tendintele actuale ale acestui pretios obiect care este cartea, mi-a facut o deosebita placere sa vad ca exista preocupare pentru asa ceva si, spre uimirea mea, am asistat si la tv la discutii conexe, cu ocazia Bookfest si a ceea ce s-a petrecut acolo.

Prin saloane de carte, targuri, expozitii, aratam lumii ca si noi existam, ca nu suntem atat de putini, doar ca, fiind cufundati in paginile cartilor pe care le citim, nu iesim asa usor in evidenta, nu deranjam, nu facem galagie. Atmosfera pe care o poate da multitudinea cartilor sub un singur acoperis este fantastica si palpabila. Astfel ca pot spune ca nu m-am dus in primul rand pentru a cumpara carti, ci mai mult pentru a patrunde in acea atmosfera atat de placuta. Sa pot vedea oameni atrasi de cate o carte, cum o rasfoiesc concentrati. Sa pot vedea edituri mai mici etalandu-si titlurile interesante, dar mai putin promovate in spatiul editorial autohton.

Bineinteles, aceasta vizita a mea pe fuga la Bookfest, dar si reportajele de la tv in legatura cu acesta, mi-au dat teme de gandire, de dezbatere. In afara de obisnuita discutie pe marginea fenomenului e-book vs. cartea tiparita, ma gandesc de asemenea si la ceea ce inseamna promovare, la rolul pe care il are brand-ul unei edituri in destinul unei carti, la strategiile prin care o editura devine de top si totodata, la relevanta acestui statut in privinta calitatii operelor literare editate. Si multe alte idei pe care nu le-am formulat inca, dar mi-as dori sa le tratez separat, in cate un articol, dat fiind faptul ca nu am niste opinii clare, ci mai mult nedumeriri in privinta lor.
Cam asta a fost pentru mine Bookfest-ul de anul acesta. Voi ati reusit sa ajungeti acolo? Daca da, ce v-ati luat si ce impresii ati cules? 


Iata si cele mai vandute carti la editia Bookfest din acest an

12 comentarii:

  1. N-am reusit sa ajung la Bookfest.
    Sa-mi spuneti si mie, dupa ce o veti citi, cum este cartea lui Papini. Cartea asta m-ar fi incantat sa o am in biblioteca - am mai discutat, candva, despre Papini...
    Si ,,Albine de sticla" e ieftina si interesanta - dar nu mi-o doresc, am posibilitatea sa o imprumut oricand de la biblioteca.
    Relaxati-va, improspatati-va rezervele de optimism ... si spor la citit si in toate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincera sa fiu, nu numai ca nu ma asteptam sa dau de cartea asta, caci online aparea epuizata, dar am vazut-o efectiv din fuga, in timp ce aia mica ma tragea si se mataia sa o duc la standul vecin. La cea de Papini ma refer.Sper sa nu va fac sa asteptati prea mult impresiile mele. Sunt atatea pe care as vrea acum sa le citesc. Nu toate care le am, dar cateva zeci le-as inghiti cu mintea, de s-ar putea. Dar unde ar mai fi placerea lecturii?:)

      Ștergere
  2. Păcat că sunt din TM şi nu am ajuns :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate cu alta ocazie reusesti sa ajungi. Te inteleg, pana acum cativa ani tanjeam si eu la evenimentele din capitala, la noi in provincie, nu se intampla mai nimic. La Timisoara tot mai au loc targuri de carte, din cate stiu, poate nu la fel de ample ca in Bucuresti, dar, e ceva. :)

      Ștergere
  3. Si eu am remarcat doua aspecte interesante:
    1. Paralela 45 a venit cu titluri senzationale si preturi foarte bune.
    2. Ed. Universitara avea 20 de romane R.O. Brasoveanu pe care le vindea cu 5 lei bucata :)

    Mie mi s-a parut un Bookfest bun, preturi atractive, titluri noi, sete de carte :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceste doua aspecte le-am remarcat si eu, dupa cum se vede din recolta mea. Si as mai fi putut lua destule la preturi mici daca mai aveam bani, caci aveam ce.

      Ștergere
  4. Nu va grabiti cu cititul cartilor. Cartile sunt cele mai rabdatoare ,,fiinte"... Pot astepta, pe raftul bibliotecii, si cateva sute de ani!

    RăspundețiȘtergere
  5. La fix..eram curioasa cum a fost la Bookfest, aveam nevoie de impresii. Multumim :)
    Eu nu am ajuns, dar sper la urmatoarea editie sa fiu si eu prezenta :)
    O seara buna.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...