joi, 27 iunie 2013

Wishlist-ul a crescut...iar

Nu stiu cum se face, dar wishlist-ul meu se innoieste continuu. Incat din multitudinea de articole pe care le citesc,ajung sa imi gasesc mereu ceva nou de cautat. Nu neaparat nou, mai degraba vechi, dar nou pentru mine. Prin nu stiu ce imprejurare, am citit despre cartile unui autor de care nu auzisem-Johan Bojer. Apoi am aflat de alte carti ale lui Knut Hamsun pe care nu le stiam. Si uite asa, acum plimbarile mele au capatat un nou scop. Gasirea cartilor acestor autori. Rodul pamantului nu-i chip sa il gasesc pe net. Si nici pe la anticariate nu am vazut decat ceea ce am deja sub semnatura lui Hamsun. Carti de Bojer am vazut pe okazii, dar unele din alte orase si eu cu posta nu ma prea impac.

Asa ca voi trai o mare bucurie daca voi gasi cartile dorite, mai ales ca am sanse sa le gasesc la preturi de anticariat, editii noi nu au aparut. Dar asta imi diminueaza sansele. Sa vedem, nu e vreo urgenta, dar mi le doresc.

Ce-mi puteti spune despre cartile lui Bojer? Sau eventual, ce alti autori nordici mi-ati recomanda?

P. S.Imi cer scuze pentru greseala de tastare. Am corectat. Adesea nu urmaresc ce scriu pe ecran si scriu repede si mai am si niste taste ce din cand in cand isi fac de cap.

8 comentarii:

  1. De Bojer mi-a plăcut "Fascinaţia minciunii". Şi atât.
    Din Hamsun, tot ce mi-a căzut în mână. Îmi pare rău că n-am reuşit să-mi procur ( a apărut la Univers, dar nu se găseşte pe nicăieri ) "Rodul pământului" de Knut Hamsun. Am împrumutat romanul de la o bibliotecă bucureşteană. E o carte mare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci sa nu-mi fac sperante ca voi gasi pe undeva Rodul pamantului? Inseamna ca a venit intr-adevar momentul sa imi fac abonament la biblioteca. Taman acum cand la filiala de langa mine e un lung inventar. Bine, nu e nicio graba, dar eu tot sunt nerabdatoare. Or ar mai fi varianta sa ma apuc de invatat limbile astea nordice, sa citesc in original. :) Glumeam. Asta mi-ar mai lipsi.
      Fascinatia minciunii vad ca se gaseste in mai multe locur. Daca nu dau de ea pe la tarabe, apelez la varianta comenzii online.

      Ștergere
  2. Prezent ! johan Bojer, avand si el experient unei vieti relativ dificile in Norvegia, in cazul lui de sf sec 19 si inc sec 20, a scris cu precadere despre dificultatile vietilor pescarilor norvegieni din regiunea turistic deosebit de frumoasa Lofoten, cat si despre dificultatile si mai mari pe care unii din acestia le-au intampinat cand au devenit emigranti de generatia 1 in regiunea mai putin cunoscuta azi la nivel global, desi nu total lipsita si ea de un grad de interes turistic si cultural a statului american North Dakota.

    in legatura cu compilatia ceruta a literaturii nordice contemporane, simtindu-ma cu musca pe caciula din cauza ca habar nu am despre ea, mi-am propus drept pedeapsa sa alcatuiesc un articol pe blogul meu despre ea, ideal chiar in acest weekend deoarece anticipez sa stau mai mult in casa intr-o stare de spirit cam mohorata propice efectuarii unei teme deosebit de dificile, deoarece este randul meu sa curat atat baia cat si bucataria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai ma intereseaza autori nordici mai vechi, nu actuali. Sec. XIX- XX, de exemplu. Ma gandeam eu ca nu vei trece cu vederea, mai ales aflandu-te in Norvegia. Si zici ca iti da inspiratie curatenia? Hai, ca nu e o tema foarte dificila. Poti scrie pe scurt despre cativa autori si gata articolul.

      Ștergere
  3. Nordicii astia au fel aparte de a face literatura.
    Si totusi, intreb si eu, asa ca un nespecialist in ale literaturii de buna calitate: nu cumva sunt prea multi scriitori nordici laureati ai Premiului Nobel?
    Nu i-am numarat, n-am avut aceasta curiozitate, dar stiu ca sunt vreo 7-8 scriitori suedezi care au beneficiat de aceasta inalta distinctie literara.
    Stiu, sunt nitel rautacios acum, dar parca e ceva putred prin Nordul asta literar!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasati ca ii numar eu. :))) Ei, nu i-am numarat, insa m-am apucat sa ii iau la rand pe cei ale caror nume nu-mi spuneau nimic si apoi sa caut care a fost tradus in romana. Nu am terminat inca acest exercitiu. Si s-ar putea sa o iau si de la capat, ca nu mi-am luat notite. Citesc chiar acum o carte a unui laureat Nobel nordic-Bjornstern Bjornson si imi place. Si nu auzisem de el pana anul trecut, desi era totusi cunoscut la noi, am gasit recent si scrieri in editii vechi. Dar fiti sigur ca voi incerca tot ce am din sfera aceasta. Nu ma gandesc la faptul ca ar fi ceva putred, pentru ca nu tin cont de premierea unui scriitor, in mod deosebit. E suficient faptul ca prin existenta acestei distinctii aflu si eu anumite nume de scriitori si testez daca sunt sau nu pe gustul meu.
      Acum ceva vreme, citeam thrillerele aparute cu Gazeta sporturilor. Mi-au placut foarte mult unele din ele si au spart pentru mine gheata ce ma tinea departe de literatura acestui taram.
      Dar stiti de ce mi-a venit mie chiar acum interesul subit? Ma gandeam ce carti sunt potrivite pentru o vara fierbinte- si am ajuns la concluzia ca, pe canicula, ceva care sa te racoreasca e perfect. Initial voiam sa citesc Sub ghetar- Halldor Laxness. Si am timp toata vara. La iarna voi cauta ceva exotic, cald, ceva sud-american poate sau cine, stie, oriental sau african.

      Ștergere
  4. N-am citit nimic de Bojer, dar mi-a placut 'Raul' scrisa de suedezul Jan Guillou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am auzit de scriitorul acesa, ma voi informa. Cert e ca numele li nu mi-ar fi sugerat originea suedeza. :)Multmesc pentru recomandare.:)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...