sâmbătă, 1 februarie 2014

Codul penal penal

Pentru că m-am rupt complet de universul juridic şi nici cu cel politic nu mi-am mai bătut capul în ultima vreme, am fost luată prin surprindere şi apoi dată pe spate de noul Cod penal intrat astăzi în vigoare. Ştiam că este pregătit un nou cod după care am şi învăţat la un moment dat în facultate, ca apoi să se amâne pentru cine ştie când şi să-l lăsăm baltă, dar crezusem că scoafa a rămas moartă-n păpuşoi de-atunci şi l-am şi uitat. Rămâne să văd dacă este vorba de acelaşi text. Cert este că, la o scurtă frunzărire a actualului text, am fost frapată de reducerea pedepselor în cazul unor infracţiuni, cum ar fi cele împotriva patrimoniului- furtul, simplu sau calificat, tâlhăria, chiar şi cea urmată de moartea victimei, au limitele pedepselor semnificativ reduse faţă de prevederile anterioare, ceea ce mie nu mi se pare un aspect pozitiv. Decât pentru cei care comit aceste infracţiuni.

O să citesc comparativ noul şi vechiul cod, ca să văd ce diferenţe sunt şi cât de benefice sunt ele, pe cine favorizează, şi mă tem că voi ajunge la o concluzie îngrijorătoare. Eu sunt adepta unui sistem dur de pedepsire, acest cod pare-se că mizează pe reeducare ori pe înlesnirea unor situaţii favorabile cui trebuie, funcţie de anumite interese ce îmi scapă. În orice caz, dacă s-ar dori scăderea criminalităţii şi un mediu social mai sigur, pedepsele mai blânde nu cred că sunt cele mai indicate mijloace. Dimpotrivă, cred că va creşte numărul faptelor penale pedepsite mai blând. Părerea mea.

4 comentarii:

  1. Ma gandesc cum ar fi un Adran Nastase reeducat.
    Ce sa reeduci la unul ca asta? Doar cum sa fure mai cu fereala, ca sa nu mai fie prins. :)
    Eu cred ca orice detinut ar trebui sa aiba o sansa la reabilitare, dar cred ca si in vechiul cod exista aceasta sansa. De exemplu, susnumitul A.N. a fost eliberat pentru buna purtare, la condamnarea trecuta.

    RăspundețiȘtergere
  2. E vorba probabil ca efectiv nu sunt bani la buget pt sist corectional. Plus pedepsele mai aspre predispun la blocaje in sist de justtie prin recursuri, dar astea mai mici au sansa sa fie acceptate mai usor, fara prea mare targuiala. Plus or mai fi fost necesare si niste alinieri euroopeene,sau oricum niste chestii legate de cetatenii romani care pot comite infractiuni in alte parti si care teoreticc dupa condamnare ar trebui trabsferati in sist corectional roman, dar pana una alta daca deja au petrecut o mai mare parte din sentinta in strainatate, pana cand ajung ei in Romania, si sunt procesati, gata vor avea pedeapsa teoreiic ispasita si vor fi liberi sa calatoreasca unde vor, si zau,maj nu vor ramane in Romania, unde nici nu au ce face, se vor duce tot de unde e mai usor sau mai mult de furat, etc. Adiica per total nu cred ca va creste infractionalitatea stradala din Romania datorita acestor modificari din codul penal, ptca aceste date de criminalitate tin de mai multi factori sociali, economici,chiarsi de anotimp,vara mai mult decat iarna, de ex, nu doar de asprimea pedepselor din Justitie, care de fapt nu pare a fi un factor care impiedica asa de mult criminalitatea, cf multe multe studii, alte chestii reduc criminalitatea, unele din ele pot fi de resortul de primariilor chiar,(desi nu toate). Dar s/a remarcat destul d eclar ca pedepsele teoretice mai aspre,chiar si aia capitala daca ar fi, pur si simplu nu reduc in mod semnificativ criminalitatea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se zice ca acest NOU COD PENAL avantajează numeroşi inclupaţi celebri, printre care George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Necolaiciuc şi Sorin Ovidiu Vîntu...Habar n-am...Vom vedea!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Noua lege nu mai pedepseşte prostituţia cu puşcăria.
    Le pedepseste la locul de munca. Daca lucreaza in doua ture, vor fi eliberate mai repede...

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...