duminică, 25 octombrie 2015

Maestrul din Petersburg, de J.M Coetzee

„Îmbătrânește, devenind zi de zi ceea ce fără îndoială va fi la sfârșit: un bătrân într-un colț, care nu mai are altceva de făcut decât să răsfoiască filele pierderilor suferite.” (pag. 111)

S-a scurs o săptămână de când am scris despre carte pe Bookhub, dar dacă nu ați observat textul până acum, nu-i târziu să îl citiți acum, pentru că romanul lui J.M. Coetzee merită descoperit și citit.

Nu mi-am închipuit că aș putea descoperi atmosfera dostoievskiană într-un roman destul de recent, al unui scriitor ce nu se trage din Rusia, laureatul Nobel pentru literatură al anului 2003 – John Maxwell Coetzee. Mai mult, eroul principal este însuși Dostoievski, ceea ce face demersul literar și mai îndrăzneț. Plasată în Petersburgul anului 1869, acțiunea recurge la amănunte mai mult sau mai puțin veridice din biografia marelui scriitor rus și ni-l înfățișează pe acesta întors de la Dresda pentru a lupta cu durerea provocată de moartea fiului său vitreg, în zorii tinereții. Dostoievski apare măcinat de remușcări și de demonii care nu-i slăbesc mintea, puterile îl lasă, sărăcia îl amenință, spiritul Rusiei îl învăluie în pânza sa tenebroasă. Nu e greu să uiți că te afli în romanul altui scriitor pentru că atmosfera din „Demonii” lui Dostoievski se resimte aici cu accente familiare celor ce au citit romanul respectiv, ba chiar există numeroase amănunte ce sugerează surse de inspirație. " 
Continuarea cronicii, aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...