sâmbătă, 5 decembrie 2015

În pregătirea clasamentului lui 2015

Într-o seară mi-am amintit de topurile de sfârșit de an în domeniul livresc, topuri ce au căpătat popularitate în ultimii ani. Provocarea de pe Goodreads n-am șanse să o onorez. Din 50 de cărți estimate la început de an, doar 40 am citit până acum, însă nu-i nicio supărare. Lista de acolo e utilă pentru a vedea în câteva secunde care au fost cărțile citite în acest an și,  astfel, îmi va fi un pic mai ușor să le aleg pe cele mai cele. Deja, într-un status pe Facebook le-am sugerat pe cele două ce se bat pentru locul întâi. Dar la o privire mai atentă ar fi vreo cinci pe care le-aș pune în frunte sau prin preajmă.  Să fac un top 10 știu deja că n-am să pot. Să vedem dacă reușesc 15, deși fără nicio ezitare am numărat 18 pe care nu le-aș putea exclude. Iar să le așez într-o ordine va fi o misiune dificilă.

Iată cele două citate cărora vă invit să le ghiciți proveniența. Cele două cărți din care fac parte sunt cele care persistă în mintea mea de când le-am citit, asemeni unor ecouri interminabile.

"For you a thousand times over!"
„Când aveam treizeci de ani nu îmi închipuiam că așa o să fie, acum m-am obișnuit. Crezi că ai timp, da’ nu-i așa. Ai pe dracu’! Nici nu știi când ajungi ca moșii ăia de care râzi când ești tânăr. Te uiți într-o zi în oglindă și nu-ți vine să crezi. Doar ochii mai sunt ai tăi, restul s-a pierdut.”


8 comentarii:

 1. vasile ciuraru, profesor conferentiar5 decembrie 2015 la 10:16

  primul e din khaled hosseini. al doilea e din presedintele klaus iohannis sau din alma jane.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pentru primul, răspuns corect. La al doilea, mai încercați.

   Ștergere
 2. Al doilea citat mi-e tare cunoscut, dar nu știu de unde să-l iau. Sigur l-am citit undeva, dacă nu cumva chiar aici, pe blogul dvs.

  RăspundețiȘtergere
 3. ciuraru vasile, profesor conferențiar6 decembrie 2015 la 11:08

  aici pe blog, da. de la editura herg bennet. enough said.

  RăspundețiȘtergere
 4. Urmează să fac şi eu un articol cu cele mai tare cărţi citite anul ăsta, însă nici eu nu ştiu dacă voi putea face un top. :D
  Mă bucur că am dat peste acest blog, spor la citit!

  RăspundețiȘtergere
 5. Abia aştept să citesc şi eu The Kite Runner, îl am de vreo 3 luni în bibliotecă.
  Văd că romanele lui Radu Găvan te-au marcat :) Şi mie mi-au plăcut, dar au fost totuşi altele care m-au entuziasmat mai mult anul acesta.

  RăspundețiȘtergere
 6. La mulți ani, doamna Andreea!
  Noul An cu sănătate, bucurie și spor în toate!

  RăspundețiȘtergere
 7. Ai un blog interesant pe care il citesc mereu cu placere.

  RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...