duminică, 25 septembrie 2016

Pentru că ... Faulkner

Pe 25 septembrie 1897, în New Albany, Mississippi, se năștea William Faulkner.  Am făcut de curând cunoștință cu opera sa prin Zgomotul și furia, despre care am și scris aici. A fost dragoste la prima vedere, dacă se poate spune așa, sau mai concret, la prima citire. Efectiv m-a fascinat romanul acesta. Așa că mi-a atras imediat atenția un articol de pe un site străin, cu titlul original As Faulkner lay drinking, o inspirată adaptare a titlului unuia din celebrele sale romane - As I Lay Dying.

Am tradus articolul respectiv pe Bookhub.ro, pentru a marca 119 ani de la nașterea lui William Faulkner. A fost o plăcere pentru mine, poate nu mi-a ieșit perfect, fiind prima traducere oficială pe care o fac. Găsiți articolul aici și sper să vă placă și vouă. L-am așezat imediat pe Faulkner în rândul celor mai cei, alături de Marquez, Buzatti, Canetti sau Hamsun. Știu că nu pot transmite exact impresiile pe care mi le produce, oricât de multă pasiune aș fi pus în cronica mea.

Sursa foto : news.library.virginia.edu

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Și eu mi-am propus să citesc ceva de Faulkner anul acesta, în ultimele luni mi-am cumpărat vreo patru cărți de el, ediții vechi, apărute la Univers. Mâine mă duc să ridic două dintre ele de la Târgul Cărții. :)
    Anul trecut am încercat să citesc „Absalom, Absalom!” în original, dar mi-am prins urechile după câteva pagini - se pare că singura șansă de a avansa e să citesc în paralel traducerea românească, măcar până mă obișnuiesc cu stilul lui Faulkner.
    Am luat de la anticariat și „Alexis Zorba” și „Cărarea pierdută”, țin minte că tot tu mi-ai trezit interesul pentru cărțile astea. M-aș bucura să ajung măcar la romanul lui Kazantzakis, dar nu vreau să-mi fac planuri prea mari. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe Faulkner nu m-aș încumeta nici eu să îl citesc, momentan, în engleză. Încearcă mai întâi în română, e mai simplu decât să citești în paralel.
      Cât despre cele două cărți, cred că într-adevăr eu am fost capul răutăților Mă bucur că ți-am stârnit interesul, căci sunt sigură că-ți vor plăcea. :)Acum, depinde de timp și de insirația de moment. :)

      Ștergere
    2. Aș vrea, totuși, să îl citesc în engleză, dar am de gând să apelez la traducere când simt că mă depășește originalul. Dacă nu ne luptăm cu provocările, nici nu înaintăm. :)

      Ștergere
  4. Salut, toată lumea Dr. Ogala este minunat, am încercat să concep timp de 9 ani după căsătoria mea, în cele din urmă am rămas însărcinată la o săptămână după ce am luat acest produs de fertilitate pe bază de plante pe care mi l-a dat Dr. Ogala. A fost incredibil. Am avut un istoric de avorturi spontane recurente, dar folosind ierburile lor am rămas însărcinată în mod natural la vârsta de 42 de ani, nu cred niciodată în ajutoarele plantei până când am întâlnit o mulțime de mărturii ale doctorului Ogala despre cât de util și cât de util a fost o mulțime de oameni, apoi am încercat, sunt atât de fericit astăzi că îmi va păsa cursul copilului meu cu gemeni după toate medicamentele pentru fertilitate consumate, inclusiv 6 cicluri de inducție Clomp, Încercați să vă gândiți să îl contactați astăzi la, Drogalad02 @ Gmail.com sau sunați-l / WhatsApp la +2347049668119, am văzut și mărturii despre ajutorul său divers pentru persoanele cu, doriți ca fostul dvs. să se întoarcă) Încercând să rămâneți însărcinată) doriți să vă căsătoriți.) Scoateți orice boală din corpul vostru) .. ajunge la el astăzi, cred că Dumnezeu îl folosește pentru marea sa lucrare!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...