Ieri, prima zi de Bookfest. M-am înființat acolo puțin după ora 10, când încă se mai puneau la punct ultimele detalii la unele standuri ba chiar se mai dădea cu aspiratorul, deși nu cred că era neapărat necesar și nu se putea aștepta până seara după închidere. Am prins ocazia să merg singură, dar nu am putut sta decât un ceas, timp insuficient pentru o explorare ca la carte a tuturor standurilor, nici măcar pe cele pe care le aveam în plan nu am reușit să le vizitez, căci știți și voi cum e, te oprești și te pierzi între atâtea și atâtea cărți ispititoare, nu poți zbura din stand în stand ca la piață, când cauți să cumperi cartofi. A fost mai degrabă o scurtă incursiune, din care m-am întors cu o singură carte- performanță, nu?, dar exigența își spune cuvântul, nu mă mai arunc cu capul înainte, cântăresc, studiez, răsfoiesc, tot soiul de argumente care stăvilesc impulsul acela de a cumpăra tot ce iau în vizor.
Deh, buget redus. Plus că mai este timp. Am nevoie de vizite mai prelungite, pentru a face alegerile cele mai bune. Ce mi-am luat eu ieri? O cărticică scrisă de Andre Baillon- Deliruri. Viața este cotidiană, de a cărui stil mă îndrăgostisem când am citit În saboți. Cartea o găsiți la standul editurii UNIVERS, care, deși micuț, mi s-a părut cel mai prietenos din cele pe care le-am vizitat eu. Atmosferă caldă, doamna de acolo se implică, explică, îți recomandă într-un mod plăcut cărțile pe care le consideră cele mai interesante. Cu siguranță mai revin.
Dacă mergeți la Bookfest, aș vrea să vă mai fac o recomandare, la Casa de Pariuri Literare. Este vorba despre romanul Oameni de treabă, scris de Mugur Burcescu, pe care eu îl citesc acum și sunt foarte impresionață de consistența și bagajul de idei cuprinse în această carte. O lectură care până acum s-a dovedit dificilă, dar plină de satisfacții literare pe care nu le bănuiam. Voi scrie despre carte după ce o termin dar până atunci îmi permit să v-o recomand. E una din cărțile ce ar merita o intensă promovare, dar, totodată, nu e chiar pentru orice cititor.
În fine, Bookfest-ul arată promițător anul acesta. Având ca invitată de onoare Polonia, ediția de anul acesta își propune să aducă în atenția cititorilor literatura poloneză, clasică dar și contemporană. Prilej să-mi reamintesc de Sienkiewicz, poate îmi fac timp de vreuna din cărțile sale, dar și pentru a descoperi scriitori polonezi contemporani- Pawel Huelle, Dorota Maslowska, Janusz Leon Wisniewski- nume care mie, personal, nu îmi spun deocamdată nimic, dar am ocazia să mă informez acum în privința lor.
Voi ce planuri aveți? V-ați făcut vreo listă? Aveți dorințe speciale sau vă veți lăsa luați de valul deliciilor literare?
Bookfest plăcut vă doresc!
Later Edit- Aflați mai multe pe blogul Teroristei despre doamna de care vă spuneam- Ioana Crupenschi.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ce rămâne din noi
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...
-
Aceasta este pentru mine a cincea carte scrisa de Mircea Eliade pe care o citesc in cei aproape 3 ani de existenta a blogului. Inainte de bl...
-
...si apoi iar dezbraca-te ca totusi te...dar repede...cam asa s-au petrecut lucrurile cu disertatia si restantele mele...daca in urma cu...
Ceva oferte interesante? Este de luat in calcul si de dorit ca un astfel de targ sa vina cu discounturi.
RăspundețiȘtergereO, da, am omis să precizez și ceva despre oferte. Bineînțeles că sunt tot felul de reduceri- 10%, 20%, 30% sau chiar mai mult. Sunt cărți la prețuri promoționale- la 5- 10 lei, dar și pachete de cărți la prețuri foarte convenabile.
ȘtergereEu nu am fost niciodata la un targ de carte ! Am vazut doar la TV si pe Internet. Cred ca trebuie sa fie interesant ! Adica, eu am avut asa si un sentiment din asta ca nu am ce sa caut eu acolo pt ca nu lucrez in bransa asta editoriala si a publicisticii, nici prin cap nu mi-as dori sa vad cu ochii mei cum arata in realitate diversi scriitori, iar de cumparat carti incerc in general sa ma abtin, ca si asa tind sa cumpar in treacat prea multe, si pe urma se acumuleaza, oricum nu le citesc decat poate rar din intamplare una, si trebuie sa le mai si abandonez ! Plus la un targ nici nu sunt prezentate ca la muzeu, adica nu se prea tine cont asa de decoruri formale, si am impresia ca e oarecum ca la talcioc, desi stiu ca la unele talciocuri lumea se mai duce si asa pt atmosfera sau si pt placerea de a gasi vreo antichitate super valoroasa la pret de chilipir, (asa ca un soi de vanatoare de comori), sau in alte feluri poate semana si cu targurile astea de inovatii care prezinta gadgeturi sau masini noi, insa efectiv desi mi-am propus si eu sa
RăspundețiȘtergerevizitez un fel de piata sau targ din asta, pt ca stiu ca e teoretic placut, (plus am fost o data de mult la un soi de targ de vandut chimicale asa in interes de serviciu, (din trecut), si a fost OK, aveau brosuri colorate misto, plus diversi robotei ca de jucarie pt imprastiat chimicale sau pt a masura timpul cat trebuie un chimical sa stea pe o suprafata ca sa aiba efect, dar desigur ca nu aveau chimicalele expuse acolo, ca erau toxice pt public, mai
ales daca veneau familisti cu copii), dar a fost misto, si ma gandesc ca daca e cu obiecte gen carte sau antichitati, trebuie sa fie si mai misto, mai ales daca te lasa sa pui mana pe ele, (ca la unele muzee sau targuri nu te lasa).
Singura chestie e aglomeratia excesiva de la astfel de targuri, depasita insa de placerea de a rasfoi cartile inainte sa le cumperi.
Ștergere@Rudolph- Târgurile de carte la care merg sunt cu vânzare. Sunt destinate tuturor celor interesați, nu trebuie să lucrezi în domeniu, ci doar să iubești cărțile.
Ștergere@Cafea cu taifas- De aceea prefer eu să merg în prima zi, dimineața. Încă nu e aglomerat, poți savura în voie întâlnirea cu cărțile dorite.
Ce repede ai ajuns la târg! Eu intenționam să merg azi, ca să iau autograf la „Sânge de pasăre pe haine”, căci autorul are o lansare la 16:30. Însă trebuie să recunosc că am o poftă nebună să stau în casă și să citesc - de când am plecat la Londra nu am reușit să citesc mai nimic, deja am intrat în sevraj. Ziua asta ploioasă e perfectă pentru citit, citit și numai citit. :) Mâine ajung sigur, dar o să am un buget tare mic (maxim 50 lei, zic eu), așa că o să iau doar cărți de la reduceri, ca sa nu mă întorc cu traista mai mult goală.
RăspundețiȘtergereSă știi că standul Univers este unul din preferatele mele, poate și datorită doamnei de acolo, pe care o simpatizez tare mult (nici nu știu cum o cheamă, hmm). M-a luat în vizor, pentru că la fiecare târg îi cumpăr câte o carte - mi-am făcut deja un adevărat ritual din asta. :)
Îmi notez titlurile pe care le recomanzi, poate le cumpăr și eu la un moment dat.
Cum spuneam și mai sus, am ajuns atât de repede pentru că e singura ocazie în care pot evita aglomerația. Cred că ai ce lua cu 50 de lei, dacă nu cauți doar noutăți. Însă chiar și dintre noutăți te poți alege cu vreo două în banii aștia. Eu am pus ochii pe două astfel de noutăți. În mod sigur am să mi le iau.
ȘtergereNu știu cum o cheamă pe doamna de la UNIVERS, dar se pare că nu suntem singurele care am remarcat-o. Mai sunt și alte cititoare pe care le-a cucerit.
Cum arata ? E gen pensionara sexy ? Adica nu gen Cougar-MILFa (care a implinit 20 de ani in 1980), ci gen care a avut varsta adult tanara in
Ștergeredecada 65-75 si a apucat revolutia de la 68 la varsta optima pt asta ?
P.S. eu nu ma exprim despre nici o categorie culturala in mod ironic sau peiorativ, chiar daca unele pot avea denumiri aparent ridicole, ma gandeam mai mult asa vag ca persoanele care au fost adulti tineri in perioade revolutionare vor avea poate inclinatie educativa si rabdare/toleranta mai mare decat cele care au apucat aceasta varstain perioadele de tranzitie post revolutionare si care pot fi oarecum mai inclinate gen traieste-ti clipa si poate mai gen intreprinzator de business, mai bun agent de vanzare decat PRist/educator poate, (desi nu stiu daca e valabil doar mai mult pt revolutiile astea inspirate europeean de Revolutia Franceza de la 1789, sau merge si pe alte genuri de revolutii)...desigur cu exceptiile individuale de rigoare ff importante, adica nu vreau sa generalizez aiurea chiar daca stiu ca e vorba de clisee culturale, insa cred ca e total ok sa imbratisam kitsch-ul si in lb romana ca totusi ne aflam in sec 21, (desi in stil romanesc ideal clasic, adica fara rautate si in mod autentic tolerant si intelegator atat fata de oi cat si de oameni)
ȘtergereErata: mai bine zis, intelegator si tolerant atat fata de oameni cat si de oile (sau ideile/noimele) lor (ca de oile propriu zise, inclusiv de clasificari si categorii structurale se ocupa ciobanii profesionisti autentici, nu comentatorii amatori
Ștergerede genul meu, care sunt mai mult cu impresiile de suprafata
Am actualizat articolul. Intră pe link-ul recomandat și poți afla mai multe.
ȘtergereHa ! Ha ! Stiam eu ca trebuie sa fie gen bunicuta sexy din aia care ziceam, tanar adulta atunci la vremea revolutiei de la 68 !!
ȘtergereSi mie imi plac bunicile din generatia asta ! Mananca atat revolutie cat si literatura pe paine, plus se pricep sa fie role modeluri feministe politice realiste, plus ff excelent calitativ sexy, a la dna Jane Fonda ! Pot sa mi-o si inchipui visator de-a dreptul incantat pe dna Crupenschi cum ar fi aratat ea in tinuta Barbarella plus si la vremea activitatilor ulterioare adulte din decada 70 ! Super-misto !
ȘtergereAm uneori impresia ca si bloggerul iubitor de literatura Zina e asa de acelasi stil, desi fiind o idee mai tanara s-a axat mai mult pt literatura pt copii, insa ca tinuta si mentalitate plus fond de cunoastere formala, a fost si dansa eleva teoretica pe acolo la clasa teoretica a dnei Crupenschi ! Mie imi pare rau ca nu ma lasa sa comentez la ea pe blog, (desi inteleg grija ei fata de potentialul auditoriu mai tanar, chiar daca mi se pare exagerata), insa tocmai pt o gasesc sexy mai citesc pe furis de pe blogul ei re subiecte care nu au de a face cu literatura pt copii, care pe mine nu ma intereseaza asa direct, si mai degraba re critica de arta, si mai indraznesc sa
Ștergereconversez uneori in comentarii pe
alte bloguri unde ma tin incantat
dupa fusta ei, desi uneori mi-as dori sa fie mai indrazneata in diferitele ei aprecieri, ca mi se pare prea cuminte...dar asta e doar pt ca e o idee mai tanara decat dna Crupenschi si probabil ca fusese copil adolescent tanar cand dna Crupenschi tocmai sarise deja de 18 ani, si tocmai cand sa ia si dansa (Zina) cuvantul cu mai multa autoritate de nou adult, a
prins perioada aia mai ingrata de la
sf decadei 70/inc decadei 80...zau, ce inseamna si numai 5-10 ani istorici de diferenta de varsta, nu numai geografia pt formare de diverse mentalitati si preluari de tinute de oameni ! (Zic total speculativ, ca eu nu ma pricep la culturi decat asa mai mult mediat prin filme si poze din reviste culturale si de mode de larg consum, care desigur ca nu prezinta decat chestii ff ultra
superficiale, insa sunt mai usoare
la nivelul meu de intelegere decat
daca as sta sa citesc carti). Cele mai super-ultra sexy de nivel de zeite sunt cele care erau deja mame la 68, cam de varsta bunicii mele, (mai in varsta decat dna Crupenschi)...zau, cine a reusit sa se descurce demn in anii 50, oriunde in lume, nu numai in UE sau Americi, dar oriunde, plus chiar indiferent de daca erau femei sau barbati, doar asa oameni tineri adulti in acea decada...aia chiar ca pt mine sunt asa de nivel de erou mitic legendar, niste idealuri ff dificil de atins daca ar fi luati ca role modeluri, (cu toate posibilele lor greseli sau slabiciuni umane, si indiferent de profesia lor, ca nu trebuie sa fie doar pe arte si literatura sau chestii asa mai "umaniste")...ce vise...
Insa eu sunt ferm convins ca fiecare generatie are role modeluri demne de luat in seama, chiar daca poate sunt mai dificil de remarcat asa mai obiectiv cand sunt contemporani si ne aflam chiar fizic mai aproape de ei, plus desigur in competitie inevitabila unii cu altii, (de fapt tocmai cu aia mai buni decat noi, ca doar nu ne vom indrepta privirile, majoritatea, catre unii mai "slabi" sa ne masuram cu ei), eu sunt convins ca exista role modeluri si in generatiile o idee mai tinere decat a mea, sunt asa ff optimist in ciuda vaicarelilor din presa sau reviste literare care, inca de la vremea grecilor antici, (probabil si de mai devreme), se vaita despre tineret sice "mai altfel si mai bun" paruse cel din trecut decat cel din prezent si cel poate chiar "catastrofal" din viitor ! Cred ca imi permit sa fiu asa mai optimist impartial si pt ca
Ștergereefectiv nu am si nici nu anticipez ingrijorari comune parentale, ca desigur cine chiar are copii devine automat oarecum usor depresiv-anxios, fie si numai bazat pe deprivarea de somn plus desigur pe apasarea raspunderii respective !
Foarte mulți scriitori la Târgul de carte!...
RăspundețiȘtergereA fost si Bookfest Junior 2014 , primul program de evenimente special conceput pentru copii şi adolescenţi... un prilej pentru a face cunoştinţă cu cei care publică cărţi, cu autorii şi ilustratorii de carte.
RăspundețiȘtergereJurnalistul Bernard Pivot, aflat la Bucuresti ca invitat la Salonul de Carte Bookfest, a declarat intr-un interviu acordat MEDIAFAX ca ii pare rau ca nu l-a putut intervieva pe Emil Cioran ...
RăspundețiȘtergere