joi, 14 aprilie 2011

Cum ne influenteaza eticheta


Toti suntem oameni, toti ar trebui, cel putin teoretic, sa fim egali...si totusi, in realitate, statutul social ne diferentiaza, ne imparte in categorii...Cei de pe treptele superioare le impun celorlati sa aiba o atitudine de respect, cel putin de fatada, chiar daca unii, de fapt, sunt injurati pe la spate. Ne controlam cuvintele si atitudinea in fata cuiva situat pe o treapta superioara noua in ierarhie- fie ea sociala sau de subordonare profesionala. Dezbracati de hainele mai elegante si coborati de pe piedestal, nu s-ar deosebi de nea instalatorul sau de femeia de serviciu, le-am putea vorbi fara menajamente, necenzurat si fara acel grad de politete. De fapt, cui aratam respect? Hainelor, obiectelor de lux pe care acestia le poseda, stiloului care, in mana lor, poate parafa o decizie nedorita?  Fara acestea, cata consideratie i-am mai arata unei astfel de persoane, in cazul in care nu o cunoastem suficient de bine, incat sa-si fi demonstrat alte calitati?
Punem prea mult pret pe aparente, acordand merite cand nu e cazul sau, dimpotriva, dispretuind pe cei care nu merita asta, ghidandu-ne dupa statutul social, dupa eticheta- eticheta creata de societate si care, nu de putine ori, are la baza o evaluare nu tocmai obiectiva.
Chestiunea nu e noua, o intalnim si in alte vremuri...ganditi-va la Print si cersetor, e exemplul cel mai elocvent. Aruncati o privire si la povestea scrisa de Mitzaabiciclista...de cand am citit-o, tot cochetez cu ideea unui articol pe aceasta tema.

5 comentarii:

  1. Nu mă aşteptam să impresioneze atât de tare cât să scrii un post pe tema asta :), dar adevărul este că cei mai mulţi facem aceste greşeli, negândind nici o clipă că aceste greşeli pot afecta nu atât persoana pe care o judecăm după etichetă, cât mai ales ne poate afecta pe noi înşine şi chiar iremediabil uneori

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea, am fost socata cand am mers la baiatul meu la scoala la un spectacol, si acolo erau si milionari si de altfel.Nu conta din ce patura faceai parte, daca gaseai loc sa tsai jos, stateai , daca nu, stateai direct pe podea. Nu conta clasa sociala. La fel si la servici, daca este sedinta si sefa vine mai tarziu si nu are scaun, nu se ridica nimeni sa ii ofere scaunul sau sa se duca sa ii aduca, se duce ea singura si isi ia, chiar daca in sala sunt destui barbati!

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Mitzaabiciclista: Mi-a incoltit ideea citind povestea ta si nu m-a lasat sa nu scriu. :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Lumi: Mi-as dori sa stea lucrurile asa si la noi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Toate relatiile dintre oameni se bazeaza pe putere. Intotdeauna, cand privim pentru prima data un om, cautam sa vedem puterea lui.

    Eticheta este o manifestare a unei puteri sociale, deci... acordam respect functiei.

    Respectul adevarat exista, dar nu se mai poarta, e demodat, caci s-a rasturnat scara de valori. Iar cand respectam un om pentru calitatile lui, respectam tot puterea pe care o are datorita acestor calitati.

    Deci raspunsul meu e ca respectam intotdeauna puterea, indiferent de forma ei.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...