vineri, 1 aprilie 2011

Cum priviti diferenta de varsta?


Daca tot am scris azi despre viata de cuplu, aducand in atentia voastra chestiunea fidelitatii, sa continui in aceeasi sfera a cuplului, atacand aspectul diferentei de varsta intre  partenerii de cuplu. N-am putut trece cu vederea dezbaterile in acest sens provocate cu ocazia divortului columbean, unii blamand diferenta de varsta destul de mare dintre cei doi (uite ca eu sunt destul de ignoranta incat sa nu fi retinut exact numarul de ani, dar poate nu e asa important). Acuzele aduse acestei diferente de varsta ca fiind una din cauzele divortului lor, m-a facut sa ripostez in sinea mea. Fiind protagonista unei povesti de dragoste in care, cel putin in acte, exista o oarece diferenta de varsta, nu pot fi de acord cu parerile unor analisti de can-can-uri ce tot apar pe la teve ce afirma ca nu putea fi vorba de dragoste la o asa diferenta de varsta. Eu sustin cu tarie ca poate exista dragoste si in acest fel de relatii (nu ma refer la cele unde diferentele sunt mult prea mari 40, 50 de ani si unde interesul financiar pare a fi singurul motor). Si pot functiona foarte bine, spre perfect. 
Eu ma laud cu o diferenta de 15 ani si un pic...pentru unii poate parea mult, pentru mine este perfect asa. E drept ca eu am depasit varsta cluburilor (ca o paranteza, nici nu am calcat vreodata intr-un club...pe vremea mea inca se numeau discoteci) si viziunea mea asupra vietii corespunde cu cea a sotului meu. Daca exista acea scanteie care aprinde focul, alaturi de dorinte, idealuri comune si o comunicare perfecta pe toate liniile, diferenta de varsta nu aduce decat lucruri bune.  Regretele pot aparea doar in legatura cu partea finala a vietii, dar pana atunci mai e mult si nu-mi bat capul cu astfel de ganduri...ma bucur de ceea ce traiesc si ma felicit singura ca nu m-am impiedicat de acest amanunt. Nu neg ca aceasta combinatie poate da gres in unele cupluri...dar, nu e cazul nostru. Unii se pot confrunta cu diferente de preocupari sau de temperamente chiar si cand sunt de varste apropiate. De aceea cred ca, in dragoste, verdictele radicale nu sunt corecte...complexitatea fenomenului, diversitatea relatiilor exclude adevarurile absolute.

5 comentarii:

  1. Ei, uite, aici sunt de acord cu tine in totalitate.

    Indiferent de diferenta de varsta, o "combinatie", cum ai numit-o, poate da gres.

    Va doresc o viata grozava impreuna! Si nu sunt motive sa n-o aveti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Literatura de specialitate spune ca o formula general valabila a fericirii in cuplu, nu exista. Se mai spune ca mai devreme sau mai tarziu, conflictele de generatie apar intre soti, atunci cand diferentele de varsta sunt consistente. Dar nici aici nu garanteaza nimeni ca e neaparat sa se rupa ceva in timp.
    Eu personal, cred ca e individual modul in care 2 persoane isi stabilesc viata, parametrii fericirii si conditiile ei.
    Felicitari si toata admiratia mea pentru cuplul pe care il formati. Sa tina o vesnicie, sa contraziceti canoanele stiintei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa aveti sanatate si o viata frumoasa ca sa va bucurati impreuna de copii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cam puriu dom' Toma :) Eu stiu pe unii, ea are 51-52, si el 44. Si merge treaba. Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de copii!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...