joi, 21 aprilie 2011

Cum va adresati in online?


In mediul online, pare ca toti suntem egali. In umbra unei identitati virtuale, ne exprimam liber, asa cum am vorbi cu prietenii sau cu orice persoana de varsta apropiata. In viata reala, sunt cazuri in care am folosi cu siguranta formule de politete, ne-am adresa cu "dumneavoastra" unor persoane cu ceva mai multi ani decat noi...in mediul online, insa, nu toti isi declara varsta..Astfel, am fost pusa in situatia de a nu sti cum sa ma exprim. Au fost cazuri in care mi se parea firesc sa ma adresez cu "dumneavoastra", insa exista posibilitatea sa fac o gafa
si cel vizat sa fie de o varsta apropiata cu mine. La fel de penibil mi s-ar parea sa ma adresez cu "tu" unei persoane fata de care in viata reala as fi avut o exprimare mai reverentioasa. Desigur ca, atunci cand relatiile virtuale sunt mai apropiate, nu mai conteaza varsta personajului si problemele de adresare dispar...dar in rest? V-ati lovit vreodata de acest aspect? Care sunt formulele potrivite de adresare in mediul online, atunci cand identitatea interlocutorului iti e aproape necunoscuta?

11 comentarii:

  1. In mediul online toti avem aceiasi varsta, deci adresarea potrivita este la persoana a doua, singular: tu.
    Probabil ca si in viata reala toate miile de adresari, politicoase (dumneavoastra, domnule/a, etc), ar trebui sa dispara, pana la urma respectul nu sta in trei cuvinte ci in felul cum ne manifestam.

    RăspundețiȘtergere
  2. in online nu exista varsta, De asemenea, politetea nu tine loc de varsta, poti respecta omul indiferent de ani.

    RăspundețiȘtergere
  3. In mediul online ne adresam "cu respect"... (Cati ani ai? Trebuia sa-ti vorbim cumva cu Dvs????)
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  4. A spus inaintea mea foarte bine derscanu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Derscanu: Da, e corect ceea ce spui tu. Stiu ca respectul nu sta neaparat in anumite cuvinte, dar eu asa am invatat cand eram mica, sa fiu politicoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Vrei sa bati vreun apropo?? :))) Doamna Andreea Iulia Toma, vrei sa nu ne mai tutuim? :)))

    Mi se pare ca politetea asta excesiva pe net ar dauna. Daca vrei sa iti faci prieteni, sa poti sa vorbesti si sa te simti liber e bine sa mentinem in continuare "varsta" ascunsa. Mi se par penibile persoanele care tot cer sa li te adresezi cu dumneavoastra, inclusiv in mediul online.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Casa Cu Nuci: :))))))) Am mai mult decat unii si mai putin decat altii. Adica vreo 26. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Ioana: Nu, nu e niciun apropo...am precizat ca nu e vorba de cei apropiati. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta-mi place la lumea virtuala: lipsa protocoalelor. Mi-ar place ca si in viata reala sa fie la fel. La urma urmei, daca un tanar respecta la unul mai batran trecutul, si acest batran trebuie sa respecte viitorul care se vede in tanar.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...