marți, 5 aprilie 2011

La noi se munceste


Sa nu-mi spuneti ca nu-i asa! Pai la cate gauri si santuri apar peste noapte in asfalt, pe trotuare sau pe strazi, nimic nu m-ar putea convinge de contrariu. In fiecare zi, intr-un perimetru relativ restrans, lucrarile astea, a caror necesitate nu o cunosc (doar nu stau sa asist muncitorii sa vad ce scormonesc acolo), se inmultesc precum ciupercile dupa ploaie... in cele mai ciudate locuri. In multe cazuri se perturba circulatia oamenilor sau a masinilor, dar nu mai conteaza...se munceste, se face ceva.
In afara lucrarilor la sinele de tramvai, al caror scop poate fi dedus, restul sparturilor au un scop ce imi este strain. Se fac santuri...de fapt mai mult se sparge asfaltul sau pavelele trotuarului, ca in rest nu vad sa se umble la vreo conducta sau mai stiu eu la ce. Masinariile cu rol de spargere sau de excavare au devenit ceva familiar. 
N-ar fi rau ca se lucreaza, insa problema apare dupa ce se termina lucrarile...de fapt ai senzatia ca ele inca nu s-au terminat. Cand vine vorba de refacerea sparturilor, e dezastru. Niste carpeli ordinare, nu doar inestetice ci si deranjante. Daca e vorba de o gaura in asfalt, se toarna cateva lopeti acolo, se netezeste intr-un fel, dar de regula, peticul va fi mai inalt decat restul strazii dar, cel mai grav, e ca nu se reface si structura strazii, incat acolo apar in timp gropi.  
Daca s-a spart trotuarul, nu se mai chinuie nimeni sa refaca aranjamentul pavelelor cum a fost...se pun asa la nimereala, doar n-o sa se chinuie ei sa urmeze linia intregului trotuar, multe pavele se misca si s-a dus naibii toata munca depusa anterior de cei care au amenajat intial trotuarul. Ca asa-i la noi...
Nu mai zic de doua stradute secundare din apropiere, asfaltate de vreo doi ani...iarna asta s-au apucat si le-au spart nu pe bucati, pe de-a-ntregul...ce-or fi lucrat, nu stiu...acum arata mai rau ca ulitele de la tara...de fapt ce zic eu, ca la tara drumurile sunt asfaltate...pe una din ele nu mai lucreaza nimeni de peste o luna...noroi si gropi la 10 minute de mers pe jos de la Guvern...dar de refacut vad ca n-are nimeni de gand s-o refaca. Dar astea asfaltate de 2 ani se poate spune ca sunt vechi...frumos e cand se apuca si asfalteaza, apoi la 2-3 saptamani se trezesc ca au uitat nu stiu ce aia de la canale sa faca si din loc in loc se apuca de spart, iar la sfarsit, obisnuitele petice in stil romanesc.  De-aia avem noi strazile si trotuarele pe care le avem...

10 comentarii:

  1. E ca in Mesterul Manole, ce se face ziua se strica noaptea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt asa zisi patroni (de 2lei) cu srl/uri de apartament a caror principal scop este doar sa incaseze banii din bugetele locale si sa execute lucrari de mantuiala ,cu materiale ieftine pentru ca profitul sa fie gras. Bine nici cu inspectorii din primarii nu imi este rusine :inchid ochii si dechid buzunarele...

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta cu asfaltatul si cu astupatul gaurilor si cu bordurile si trotuarele a atat de veche, ca am obosit s-o comentez. Intentionat se fac lucrari proaste, ca la toamna sa se ia iar niste bani de la prosti. Contractele sunt facute musai prost, sa nu poata fi atacat asfaltatorul, iar prostii stim cu totii cine sunt, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. Si chiar nu poate nimeni sa faca nimic?

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba da. Noi, cu stampila!

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Loopoolica: Tu inca mai crezi in puterea stampilei? Cum la noi si aia morti dau cu stampila...Si chiar daca ar conta, nu ai pe cine pune stampila.

    RăspundețiȘtergere
  7. e, cred o p... iarta-mi epitetul porcos, dar ca stampila sa aiba putere, trebuie sa ai pe cine vota. Pe cine, cand catindati sunt numai aserviti asa-zisor grupuri de interese?

    RăspundețiȘtergere
  8. Se munceste si pe strazi la fel de mult si bine ca pe tastatura: mult si cu spor, dar cu un scop ce rar se poate deduce cu ochiul liber. Se tasteaza si la doua maini daca socotim si telefoanele ce bazaie continuu.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ sevi: La tastatura e placere, deci nu se mai cauta scopul...apreciez ironia, mama sau Misu se exprima mai direct. :)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...