miercuri, 27 aprilie 2011

Un rezultat controversat


Presa si internetul dezbat intens finala emisiunii "Romanii au talent". Multi sunt nemultumiti de rezultate, aruncand cu rosii ba asupra castigatorului, ba asupra celor care au votat, ba asupra organizatorilor emisiunii...Sunt de acord ca printre finalisti au fost oameni foarte talentati, care meritau sa castige. Insa insusi formatul emisiunii, care amesteca talente din diverse domenii starneste controverse, pentru ca e imposibil sa compari un talent fizic cu unul vocal. De asemenea, si intre genurile muzicale, comparatia e greu de facut. Nu afirm ca Adrian Tutu e cel mai talentat, insa marturisesc ca, de cand l-am vazut, mi-am dorit sa castige...
mesajul m-a impresionat mai mult decat vocile superbe ale altor participanti. Eu nu am competenta unui juriu, pentru a evalua talentele unor oameni...totusi cei ce au primit aceasta competenta l-au desemnat ca finalist si pe Adrian Tutu, laolalta cu ceilalti, deci mi se par rautacioase remarcile celor care il califica drept un antitalent.
Toti cei 12 finalisti au avut ocazia sa-si faca talentul cunoscut...daca i-a remarcat cineva care le poate oferi sansa unei cariere in domeniile lor, o va face cu sau fara acest premiu. Pana la urma, miza locului intai a constituit-o suma deloc neglijabila de euroi. Titlul de cel mai talentat roman ramane discutabil... nu o astfel de emisiune, cu un asemenea mecanism de desemnare al castigatorului este cea in masura sa confere acest statut, aceasta eticheta. Si atunci nu mi se pare nedrept ca acel caz cu cel mai mare impact social sa castige suma de bani pusa ca premiu. Pe de alta parte, daca pui soarta clasamentului in mainile publicului, cum te poti astepta la o alegere obiectiva? Au mai fost emisiuni intr-un stil asemanator, unde povestile impresionante ale participantilor au determinat alegerea lor de catre public si nu au avut loc dispute aprinse. Chiar si la Eurovision exista o tendinta de a se vota dupa criterii politice.
Castigarea marelui premiu de catre un baiat ce canta hip-hop nu inseamna ca asta ne defineste ca natie, oamenii l-au votat pentru mesajul sau in care e cuprinsa povestea sa, nu din mila, ci datorita fiorilor pe care i-au stranit versurile sale...ar trebui lasat in pace, sa se bucure de premiul castigat, pe care il merita din moment ce a reusit sa-si creeze popularitate in randul celor care l-au votat.

7 comentarii:

  1. Strict discutand despre subiect, el nu era nici pe departe cel mai talentat din cei 12, ar fi picat dupa mine pe un loc cu doua cifre. Daca poporul ar fi votat obiectiv, nu ma deranja, insa stiu ca lumea a votat cu amaratul, si nu cu talentatul, si aici e baiul. N-am nimic cu el, statul era primul ce trebuia sa-l ajute, dar nu tara intr-un astfel de show.

    RăspundețiȘtergere
  2. Câștigătorul trebuia să fie Tălmăcean la dansez pentru voturi, și Boc la cel mai talentat inaugurator de autostrăzi/cosaș/asumator de legi/excavatorist/ciocnitor de ouă româneşti…:)))

    Mihai Trăistariu spune că este intrigat de rezultatul votului. „Lumea a votat cazul social. Nici eu n-am părinţi, dar nu mi se pare vreun talent să vorbeşti. Poţi pune în balanţă un vorbitor şi o voce de aur?", întreabă acesta, retoric. „Ţuţu e şters ca artist, dar a impresionat prin situaţia lui, spre deosebire de Ianău, care are o voce extraordinară. Păcat de rezultat, pentru că emisiunea asta este cea mai bună din România", concluzionează Mihai Trăistariu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca imi spui ca natia asta apreciaza mesajul acela mai mult decat o voce unicat in lume..in seamna ca ne-am ratat ca natiune.
    In schimb as spune ca rezultatul e unul favorizat de organizatori.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...Acest baiat nu a prezentat niciun talent..intr-o emisiune strict de talente.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce tot va bateti pe voci? sunt si alte talente decat cele muzicale in lumea asta voi vreti sa castige doar cataretii... de ce nu pledezi pentru altceva talentul de a manca un hipopotam dintr-o inchititura spre exemplu:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai Pato..daca apare la emisiune un pitic ce papa Hipo doar cu o inghititura pledez pentru el.
    Nu pledez pentru cantareti in general...ci pentru faptul ca strict in acest concurs nu a castigat talentul exclusiv :)
    As fi combatut si pentru un pictor...ori pentru un ventrilog.

    RăspundețiȘtergere
  7. I: de ce trebuia sa votam cu Tutu ?
    R1: Pentru ca ceilalti au talent
    R2:Pentru ca ceilalti au deja contracte
    R3:Pentru ca Narcis e gay
    R4:Pentru ca Narcis e urat.

    Extras din argumentele celor care au votat cu Tutu.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...