luni, 25 noiembrie 2013

Alex Deva- Ostatic 2.0. : Camera din Teheran

Ostatic 2.0: Camera din Teheran
Autor- Alex Deva
Ilustratii- Darius Panaite

Trebuie sa marturisesc de la bun inceput ca prima impresie pe care mi-a produs-o aceasta carte a fost una deosebit de placuta. Desi pentru mine ambalajul nu este un criteriu definitoriu, de data aceasta nu mi-am putut retine uimirea si nici stavili placerea de a tine in mana aceasta carte, ce beneficiaza de un suport material admirabil- hartie de calitate, grafica impecabila si, nu in ultimul rand, ilustratii bine realizate si plasate de-a lungul textului. Cel putin la prima vedere, am trait senzatia a ceva proaspat in peisajul literar actual.

Stiam ca am de-a face cu un thriller, astfel ca am pornit la drum cu premisa ca va fi o lectura de relaxare, in care nu voi cauta idei si intelesuri profunde, ascunse printre randuri, ci pur si simplu ma voi lasa in voia actiunii. Intr-adevar, asteptarile mi-au fost pe deplin satisfacute. Actiunea alerta, suspansul bine intretinut nu mi-au lasat prea multe pauze de respiratie.



Subiectul este unul ingenios- un pilot de elicopter roman plecat in Iran este luat ostatic, in conditii departe de a fi unele obisnuite- este tinut intr-o camera in care are la dispozitie un calculator conectat la internet si poate comunica aparent liber cu oricine doreste. In plus, o camera web plasata intr-un colt al incaperii ii surprinde aproape toate miscarile, difuzandu-le in timp real pe internet, un de pot fi vazute de oricine. O situatie neobisnuita, o misiune de salvare deosebit de dificila, multe intrebari, multe necunoscute. Daca nu ar fi  personajele si locurile in care se desfasoara o parte a evenimentelor, ai putea crede ca vizionezi un film de actiune turnat undeva peste ocean. N-o sa va dau prea multe detalii in privinta intamplarilor, pe acestea va trebui sa le descoperiti singuri. Insa pot spune ca inlantuirea lor este foarte captivanta.

Desi este o carte pe care o citesti cu usurinta si pare scrisa dintr-o suflare, beneficiaza de o documentare bine realizata, atat in privinta termenilor tehnici din diverse domenii cat si in ceea ce priveste aspectele istorice, culturale ori de organizare a institutiilor angrenate in actiunea sa. O imbinare armonioasa a detaliilor, multe date din sfera tehnologiei care, totusi,  nu obosesc. In pofida senzationalului, totul este credibil, realist, un scenariu perfect posibil, semnaland o imaginatie debordanta. Bogatia imaginatiei se incadreaza insa in limitele verosimilului, iar asemanarile, pe care nu poti evita sa le faci, cu persoane sau situatii reale, ancoreaza si mai mult actiunea in realitatea actuala, desi, asa cum tine sa precizeze si autorul, totul este doar fictiune.

Persoanjele acestui roman sunt interesante si bine conturate, desi puteau fi mai amplu tratate sub asoect interior- daca am fi avut de-a face cu un alt gen de roman. Insa pentru genul in care se incadreaza este suficient. Per ansamblu, cartea mi-a depasit asteptarile, nu imi imaginam a as putea fi atat de captivata de o carte atat de diferita fata de cele pe care obisnuiesc sa le citesc si, in plus, numele autorului era pentru mine unul desprins din masa anonimilor. N-am regasit insa stangacia unui debutant, stilul este cursiv, denota siguranta de sine.

Intuiam faptul ca domeniile explorate nu-i sunt straine autorului si, asa cum am putut afla de pe internet, specializarile sale includ si IT-ul, si pilotajul. De altfel, a mai publicat o carte de specialitate, iar pe taramul beletristicii, puteti citi o mostra din stilul sau in povestirea Deturnare. Nu am avut timp sa citesc si aceasta povestire, insa cat priveste romanul Ostatic 2.0. : Camera din Teheran, pot spune ca merita descoperit si citit pe nerasuflate. Mi-a priit lectura aceasta, aveam nevoie de ceva care sa ma deconecteze, sa ma transpuna complet in alt spatiu si am gasit exact ceea ce cautam.

Nu pot incheia fara sa mentionez si ilustratiile realizate de Darius Panaite, autor al benzii desenate Justitiarii, ilustratii ce dau o nota aparte cartii, o fac sa fie mai speciala, incat povestea prinde viata, nu e o simpla poveste livrata publicului, ci una in care s-au pus si munca si suflet.

Cartea poate fi achizitionata de aici  sau de pe Amazon, atat pe suport de hartie, cat si in varianta Kindle.

9 comentarii:

  1. Ce editura? Ai cumparat-o de la Gaudeamus?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este publicata in regim self publishing, daca mi-am dat bine seama. Se gaseste la link-urile pe care le-am mentionat si are un pret foarte ok. Daca se va gasi si in alte locuri, o sa updatez la momentul respectiv.

      Ai sa razi, dar de la Gaudeamus n-am reusit sa cumpar nici macar o singura carte pentru mine. :)

      Ștergere
  2. Pt cine vrea sa citeasca povestirea Deturnare,http://www.alxx.ro/writings/deturnare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-ai facut sa verific. Credeam c-am uitat sa pun link-ul, dar il pusesem. :)

      Ștergere
  3. Thriller, nethriller, eu nu vad link catre blogul meu aici... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ti-am zis, nu vrea sa se actualizeze, imi arata ultima postare ca fiind acum vreo 8 luni. E in stanga, la cele despre carti, doar ca am asa multe, ca trebuie sa dai click pe extindere ca sa apara toate. :)

      Ștergere
  4. Suna foarte imbietor, mai ales ca sunt... intre titluri momentan.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...