luni, 11 noiembrie 2013

Gradina, cenusa- Danilo Kis

Gradina, cenusa- Danilo Kis
Titlu original- Basta, pepeo
Traducere- Ioan Radin Peianov
Editura UNIVERS, 2010

Un titlu simplu, dar promitator si cuprinzator totodata. Proza lui Danilo Kis se remarca printr-un stil pretentios, ce excede tiparele, nevrand sa creeze altele noi, ci sa inlature limitarile, sa innoiasca suflul scriiturii, inzestrand-o cu o deosebita putere de exprimare a celor mai ascunse ganduri si stari.

Gradina, cenusa- o carte-metafora a rememorarii unei copilarii neobisnuite, o copilarie privata de bucurie, de inocenta, o copilrie marcata de teama, de dorinte ambitioase, de figura unui tata neinteles. A transpune in cuvinte cat mai simple cele citite mi se pare o misiune anevoioasa. O provocare. Lectura acestei carti a fost intr-adevar o provocare pentru mine. Poate ca ar fi trebuit sa tin seama de alternarea genului de carte, caci, alegand o carte cu o atmosfera apasatoare, ca si precedenta (desi cele doua carti nu se a seamana in ansamblul lor), am citit-o destul de greu. Stilul mi-a creat ceva dificultati, de asemenea, unii termeni folositi pe care trebuie sa recunosc ca nu-i cunosteam. Totusi, prin constructia sa, prin ideile exprimate, am inteles ca am de-a face cu o carte complexa, care imi va deschide noi perspective.


Copilaria lui Andi, recompusa din fragmente neregulate, insailate aparent la intamplare, ne este infatisata de o voce matura, ce desluseste ceea ce copilului ii era mult prea greu sa o faca. Vremuri tulburi, intamplari bulversante, stari de profunda anxietate- mutari repetate, saracie, un tata care vine si pleaca, in lupta cu propriile sale dileme existentiale, un tata revoltata impotriva oranduirii lumii, care isi urmeaza propriul destin, asa cum si-l inchipuie el, antrenandu-si familia in aceasta cautare a sinelui.

Procesul de maturizare a lui Andi, inceput de timpuriu, este marcat atat de imaginea tatalui sau cat si de propriile sale indoieli si descoperiri. Moartea si somnul, doua stari oarecum asemanatoare dintr-un anumit unghi, sunt leit-motivele copilariei sale, pe care incearca sa le inteleaga si sa lupte cu ele. Danilo Kis realizeaza o admirabila introspectie, patrunde in toate straturile si substraturile constiintei, rveeland aspectele cele mai ascunse.

Nu este o carte simpla iar atmosfera sa mi-a parut prea intunecata, prea apasatoare, cum spuneam si mai devreme. Intr-un fel, in ea sunt zagazuite trairi atat de profunde, incat nu le poti numi. Cel putin aceasta este impresia mea. Este posibil sa-mi fi scapat multe intelesuri, caci starea mea agitata din zilele in care am citit cartea mi-a diminuat perceptia. Ceea ce lipseste insa, si o pot spune ferm convinsa, este entuziasmul. Stiu, nu e obligatoriu ca acesta sa fie prezent in fiecare carte, dar eu, fiind dornica de a-l simti macar prin lectura, am simtit acut lipsa sa.

Cartea a aparut la Editura UNIVERS si poate fi achizitionata online de aici.

3 comentarii:

 1. Aflu pentru prima data de acest scriitor.
  Coperta cartii e superba, atmosfera dintre coperti...nu prea (cam asta reiese din recenzia facuta).
  Cred ca nu v-ar strica o lectura mai optimista, mai plina de ...entuziasm!
  Spor in toate!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cred ca v-ar place cartea. De ce spun asta? Mi-ati spus ca va place Borges si Danilo Kis a fost asemanat cu Borges intr-o anumita masura.

   Ștergere
 2. Da, imi amintesc acum cand ati adus vorba de Borges. Nu mi-e total necunoscut D. Kis. ,,Clepsidra", romanul lui aparut la noi inainte de Revolutie. Deh, mai uita omul...

  RăspundețiȘtergere

50 de bani... găuriți

Nu e vorba de 50 de bani (pierduți pe un cărucior lăsat la uşa toaletei unui hypermarket). E vorba de mentalitate. Până când vor învăța româ...