duminică, 22 decembrie 2013

O seara cu povesti despre Craciun

La invitatia Editurii UNIVERS, joi seara am participat la evenimentul Craciunul intre biserica si mall, alaturi de  Constantin PișteaAlexandra BlașCiprian Enea și Dragoș Butuzea, intr-un loc in care m-am simtit minunat si in care imi doream de mult sa merg- ceainaria La un ceai. Decorul te imbie la povesti despre carti, despre Craciun, despre copilarie, despre viata. Am avut ca punct de pornire cartile din seria de autor Jostein Gaarder, mai precis cele ce se tes in jurul acestei importante sarbatori ce se apropie- Misterul de Craciun si Ca intr-o oglinda, in chip intunecat. Pe prima dintre ele, pe care am si citit-o si va voi povesti despre ea, mi-am luat-o, premonitoriu parca, de la Kilipirim. N-as vrea sa ma abat prea mult, insa trebuie sa spun ca nu intamplator am ales cartea, fiind deja familiarizata si cucerita de stilul lui Jostein Gaarder, al carui nume, in sfarsit, am aflat cum se pronunta corect. 

Am povestit asadar despre Craciunul de azi, despre cel din amintirile noastre, despre semnificatiile Craciunului pentru fiecare dintre noi. O discutie interactiva, fara fraze invatate pe de rost sau discursuri epatante- o intalnire ca intre prieteni, un castig spiritual pentru fiecare dintre cei prezenti caci, in orice imprejurare, Craciunul ne transpune intr-o stare aparte.  


Cu siguranta mi-as fi gasit mai usor cuvintele in scris, dar am facut fata provocarii, caci atmosfera a fost una destinsa si m-am simtit foarte bine. Cartile ce ne-au dat pretextul adunarii parca emanau dintre coperti aburii misterelor pe care le ascundeau, carti cu miros de tiparitura proaspata, numai bune de savurat impreuna cu o ceasca de ceai fierbinte si prajiturele delicioase. Si daca pe ceilalti bloggeri invitati ii stiam mai mult sau mai putin din insemnarile lor si acum am avut ocazia de a-i cunoste pe oamenii din spatele literelor, pe scriitorul Ciprian Enea abia acum l-am descoperit, iar povestile sale mi-au trezit interesul pentru scrierile sale. 

La final am primit cadouri frumos impachetate, pregatite de Mos special pentru noi. N-am avut rabdare si l-am desfacut pe al meu acolo, impreuna cu ajutoarea mea cea mica- in el se aflau carti interesante- adevarate surprize, caci niciuna nu se regasea in biblioteca mea si, rasfoindu-le instinctul mi-a spus ca ma asteapta zile de desfatare prin lectura. Impresiile le voi impartasi cu voi, bineinteles. Si pentru ca a fost relativ cuminte, si cea mica a primit o carte de la Ciprian Enea, o carte de povesti pe care a scris-o impreuna cu sotia sa, Carla- Povesti din Top 50 destinatii pentru copii.

Mi-ar place sa ma iau parte la astfel de evenimente, in care pasiunea pentru carti se reflecta pe chipurile celor prezenti. A fost o experienta pe care mi-o doream de mult si sunt foarte incantata. Multumesc Editurii UNIVERS pentru invitatie si pentru clipele minunate pe care le-am petrecut. A fost o seara foarte placuta, plina de emotii, de povesti si arome de ceaiuri. Atmosfera de poveste s-a prelungit si cand am pasit afara din vila cocheta in care se afla ceainaria La un ceai- luminitele din curte s-au contopit cu pulberea fina si stralucitoare  presarata din cer- o pulbere magica. Toate detaliile acelei seri m-au facut sa simt in suflet fiorii calzi ai copilariei. 

5 comentarii:

  1. Ce bine-mi pare ca ai povestit pe larg ! Si ai pus si o poza cu adevarat incantatoare ! Nu am putut sa-mi iau ochii cat de atenta se uita fetita la chipul tau serios acolo, zau,o mamica cu adevarat role model pt fetita ei ! (de fapt pt ambele,chiar daca cealalta nu era acolo)

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea, superb... iti doresc tie si celor dragi tie un Craciun frumos!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbatori cat mai frumoase, Andreea, alaturi de toti cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Doamna Andreea,
    un Crăciun minunat vă doresc!
    Să vă bucurați de toți cei pe care îi iubiți și prețuiți!
    Sărbători fericite!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...