duminică, 8 decembrie 2013

Seri feerice...

Decembrie...8...aproape 9... cam asa anticipez eu zilele inainte ca ele sa vina efectiv. La ora aceasta ziua in curs e ca si dusa. Mai devreme, o perdea de nori s-a scuturat intr-un mod aproape de necrezut, de parca ar fi nins in toiul verii, din norii adunati a furtuna. In casa... miros de scortisoara, de rom, de vin fiert, de prajitura... cald, bine, griji latente si o nerabdare ce se simte. Sa treaca o data iarna, desi ea nici nu a inceput bine.

O seara de duminica, parca altfel decat altele, parca aromele sale au mai mult farmec si ceva pluteste in aerul acesta pamantiu. Seara trecuta- am rupt clipe dintr-o poveste... pe malul unui lac, o sala decorata magnific, un brad impodobit cu nuante aurii, trei copilasi privind pe fereastra, langa brad, luminitele curgand din pomi, asteptand parca deopotriva zapada si pe Mos Craciun... in surdina, cantece lente de Craciun... superb... o particica din atmosfera Greciei se stransese acolo, intre acei pereti si am simtit clipele memorabile scurgandu-se in fata ochilor mei. Le-am privit si le-am adunat cu grija, le-am pus la pastrare...

7 comentarii:

  1. O postare scurtă, cu iz de poveste numai bună de ascultat lângă bradul de Crăciun!
    A nins și la dvs?
    Să aveți parte de cât mai multe seri ... feerice!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si in Grecia se sarbatoreste Craciunul asa cu brad ? Adica, ma rog stiu ca de cand e in UE probabil s-au aliniat si ei...dar zau sunt tufa la obiceiurile asa mai traditionale de Craciun din sudul UE, adica de ex mai de dinainte de 1875...chiar am sa caut pt ca vorbeam cu un spaniol despre cum e la ei si e altfel, adica desigur ca acum in ultii 60 de ani e la fel peste tot de cand au castigat URSS si SUA razboiul rece, adica s-au pus clar de acord cine si ce sarbatoreste si cum si unde...ma rog...sorry, stiu ca nu e vina lor, e economia globala chinezeasca de vina... (GLUMESC!)...insa chiar am devenit curios daca grecii au adoptat bradul mai devreme, asa ca germanii de ex, (ca la ei aveau niste obiceiuri pagane legate de brazi, care pe urma au fost impletite cu cele crestine cf convertirii lor, dar grecii habar nu am cand au fost convertiti si cum si cand a fost bradul introdus la ei...era desigur o intrebare pe care mi-am pus-o total off topic pt ca fusesem oarecum surprins de posibila incongruenta intre o imagine mai curand anglo-saxona victoriana a Craciunului insa in Grecia..plus cu zapada...zau, am devenit total confuz, dezorientat nu am inteles unde era povestea si mai ales cand...nu stiam daca povesteai despre o carte sau daca erai tu in vacanta in Grecia contemporana, unde acum sunt sigur ca e la fel ca si la Viena, sau la Moscova, sau la Londra...cu pom, cu copii asteptandu-l pe Mos Craciun, etc...desi doresc sa afirm cat se poate de serios ca Mos Craciun cel global de astazi, care se duce si la copiii din India si din Mexic, etc, el PRECIS nu este chinez, chiar daca poarta haina rosie aducatoare de noroc la chinezi si chiar daca are si mustati albe asa ca inteleptii chinezi de alta data...si chiar daca aduce jucarii chinezesti de multe ori, zau, NU este chinez...de asta sunt aproape sigur !

    Ha ! Sorry, sunt cam ametit...dar sa stii ca si articolul tau m-a ametit si confuzat oarecum...dar poate ca si din cauza ca e ca un globulet asa care se roteste usor intr-unpom si arunca reflexe stralucitoare si umbre, si chiar l-am admirat asa pana am ametit !

    RăspundețiȘtergere
  3. Revin sa zic ca m-am documentat (fugitiv) si obiceiul pomului de Craciun e chiar ff recent in Grecia, probabil msi recent decat in Romania. La ei in mod traditional se decoreaza un vaporas pus in piete si in fata caselor plus in casa se pune un castronel cu rozmarin in apa pt a goni niste spiridusi posibil rai. Plus copiii colinda de sf Nicolae si primesc fructe si biscuiti, insa cadourile nu sunt aduse in principal in mod traditional nici de Mos Nicolae, nici de Mos Craciun, ci abia de sf Vasile !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca mi-a intrat un comentariu la spam. Oricum revenisem ca sa povestesc ca este aproape cert ca obiceiul impodobirii unui brad de Craciun a ajuns in Grecia mai recent decat in Romania. Grecii nici macar nu au avut obiceiuri precrestine asa de importante legate de crengi de brad sau brazi ca in Romania, unde se pare ca
    cetina era legata de anumite traditii de nunta si inmormantare in reg Banat si Oltenia. Am citit ca si egiptenii antici si evreii vechi si chinezii au avut obiceiuri legate de cetina si treceri de genul asta de gen deces. Lituanienii si polonezii pe de o parte si germanicii au avut si ei niste obiceiuri mai precrestine legate de brazi. Si obiceiul utilizarii imbinate a traditiilor precrestine cu misionarismul crestin in ceea ce priveste bradul este se pare originar in Alsacia si Germania initial. Bradul mai modern de Craciun cunoscut azi apare in sec 19 in Germania, iar in Romania este introdus chiar rapid in 1866 de catre Carol I, si devine ff popular pt ca poporul deja avea traditii legate de brazi.
    Insa in Grecia nu a devenit asa mai popular in randul poporului decat mai recent. In Grecia este si azi traditional, alaturi de brad, de a se impodobi un vaporas asa mai mic sau mai mare facut din lemn, care se pune in piete si in fata caselor. Mos Nicolae e considerat marinar si are hainele si barba care par udate de apa de mare sarata. Copiii colinda de Mos Nicolae si primesc fructe si biscuiti. In casa, se pun castronele cu rozmarin in apa pt a goni anumiti spiridusi posibil daunatori. Desigur ca exista o masa ff imbelsugata de Craciun, insa cadourile nu le aduce decat poate fff recent Mos Craciun, ci abia Sf Vasile !!

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar mi-a disparut comentariul ! Scrisesem ca m-am documentat despre brad si Grecia si cum poporul grec a adoptat mai tarziu decst poporul roman acest obicei, plus ca pt greci obiceiul e pur modern si nu are legatura cu traditii mai vechi de a utiliza brad sau cetina de brad pt anumite ritualuri, si descriam ce e mai traditional la ei chiar si acuma putin mai altfel decat in Romania.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...