joi, 26 iunie 2014

Jurnal de goblen (6)

A trecut ceva mai multă vreme de la ultima postare despre goblenul meu, iar aceasta se datorează faptului că am reușit să lucrez foarte puțin de atunci. Totuși, există oarece deosebire, așa că mă încumet să postez o nouă fotografie cu el.

Mai întâi, cea veche, de la ultima lui înfățișare pe blog, iar apoi cea nouă, făcută chiar azi.











Până acum n-am zis mai nimic despre tehnica de lucru și, primind întrebări în acest sens, m-am gândit că ar fi bine să răspund pe blog, să vadă și alții. Nu știu ce criterii urmează alte persoane care lucrează goblen. În ceea ce mă privește, încep de sus modelul urmând ordinea paginilor cu diagrame. Nu m-am gândit să încep altfel, poate doar în cazul goblenurilor pictate, făcute când eram mai mică, la care lucram de unde aveam eu chef, în funcție de culorile care îmi plăceau. De fapt, și acum am oarece preferințe legate de culori, în cadrul unei planșe. Teoretic, se începe cu culoarea cea mai închisă și se continuă cu următoarea în ordinea tonurilor, până se ajunge la cea mai deschisă, pentru a evita murdărirea.

Ca să păstrez pe spate un aspect cât mai frumos, adică linii oblice, lucrez astfel. Când rândul merge de la stânga la dreapta, împung pe dedesubt cu acul în dreapta sus și mă întorc în stânga jos. Când rândul merge de la dreapta spre stânga, împung cu acul pe dedesubt în stânga jos și mă întorc în dreapta sus. Știu, ar trebui ceva imagini de exemplificare, dar poate cu altă ocazie voi face și un astfel de lucru. Deși, nu e mare filosofie. Sau cel puțin mie mi se pare acum ceva atât de simplu, că nu mai dau atenție la detalii, ele sunt în firea lucrurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...