joi, 21 mai 2015

O carte care m-a chemat la ea

După o raită prin pavilioanele în care expun principalele edituri, am intrat în cel cu edituri mai puţin vizibile, cu standuri ale diverselor institute culturale străine, inclusiv cel al ţării invitate anul acesta la Bookfest- Cehia. Undeva, pe un culoar strâmt, o lansare de carte- numele editurii- Hasefer- nu-mi era familiar însă îmi evoca, parcă, ceva oriental, exotic. Vorbitorii nu-mi erau nici ei cunoscuţi şi nici măcar numele cărţii despre care se vorbea. Am trecut mai departe şi, în timp ce studiam  rafturile unui stand cu cărţi în limba engleză, am auzit cum unul dintre invitaţii la lansarea aceea vorbea despre Bacău, despre cimitirul tinereţii lui Bacovia. Şi atunci am devenit brusc atentă şi m-am apropiat din nou de acel stand, unde se vorbea în continuare despre Bacăul de odinioară, din care n-au mai rămas prea multe mărturii fizice.

În încheierea lansării a vorbit şi Bedros Horasangian şi atunci am reuşit să aflu şi numele autorului cărţii. Încercam să ghicesc care dintre cele expuse pe masă era cea prezentată atât de minunat. Lansarea s-a sfârşit în scurt timp şi eu cu greu mi-am făcut loc către stand, pe culoarul strâmt şi aglomerat cu oameni şi scaune. Mai rămăseseră doar două exemplare şi alături de mine mai era o doamnă dornică să cumpere cartea. Nu înţelegeam de ce nu ni se dau cele două expuse pe raft, dar am înţeles repede că se filmau câteva cadre- într-unul dintre ele, o carte de pe raft poposeşte în mâna mea avidă. Acea carte ce m-a chemat, pe neaşteptate, cu o voce imperceptibilă. Autorul său este Paul Grigoriu, cel plecat de puţin timp dintre noi. Iar cartea- Doi pentru o copilărie: poveşti vechi şi noi.

2 comentarii:

  1. Merg și eu mâine la Bookfest. Am deja lista făcută cu ce vreau să cumpăr, dar o să mă avânt și pe culoarele mai puțin umblate, cine știe ce comori descopăr :)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...