marți, 14 februarie 2012

Fata-n fata cu zapada


Daca stau bine sa ma gandesc, pe mine nu ma deranjeaza momentan zapada, atata timp cat nu imi creaza probleme si ma limitez la a o privi, din casa sau de-afara, mi se pare chiar placuta. Intr-adevar, sunt mai limitata in miscari, dar decat sa fi fost vreme ploioasa, noroioasa, fara pic de zapada, tot e mai bine asa. Stiu, e usor sa spun asta cand nu stau cu troienele pana deasupra geamului. In oras, e altceva, esti mai putin expus intemperiilor decat cei de prin sate. Asa ca eu pot afirma ca imi place vremea asta, nu atat de mult ca vara, dar in orice caz, imi place destul de mult incat sa nu ma plang.
Daca as fi inzapezita printr-o casa, la tara, probabil ca, in ciuda neajunsurilor generate de izolare, as simti nitica adrenalina provocata de situatia neobisnuita. Nu la fel de bine m-as simti insa sa fiu inzapezita intr-o masina, pe un drum in camp, fara case mai aproape de cativa kilometri.

Din postura in care ma aflu, iesirile afara la zapada m-au binedispus. Cel putin pe moment. Ce frumos e sa privesti cum ninge, sa-ti vina fulgii in fata, sa te trezesti plin de zapada… cel putin de geaca mea se lipesc extrem de bine, incat aratam ca un om de zapada. Era sa ne vedeti pe youtube, daca ne iesea improvizatia. Cum nu avem sanie si nici nu aveam bani sa cumparam una, al meu s-a gandit sa o inlocuiasca. Si a gasit ca obiect adecvat cadita in care ii faceam baie celei mici cand era bebe. Numai ca n-am avut cu ce o lega decat cu un cablu si mie una mi-era clar ca n-o sa tina in momentul in care va incerca sa o traga. A pus ca obstacol un bidon, astfel incat cablul sa se opreasca in el. Degeaba… Cand a asezat copilul si a pus mana pe cablu, in secunda urmatoare legatura cedase. Si s-a vazut nevoit sa urce sus cu coada intre picioare si cada in brate. Ha! ha! ha! Ma asteptam sa-l reapuce nervii din timpul in care facea legatura. Insa s-a molipsit de la rasul meu si i-a trecut. Eu n-am vrut sa-i spulber sperantele, l-am lasat sa se convinga…

Si apoi am stat afara destul de mult, era chiar cald. Si-mi pare rau ca m-am abtinut si nu m-am trantit in zapada asa cum tare ma rodea un impuls. Dar am zis a deh, sunt fumeie maritata, nu se cade sa ma joc precum copchiii. Si-acum ma gandesc ca mai bine ma asezam, ca peste cativa ani va fi si mai ridicol, acum tot mai poti zice daca ma vezi de la distanta ca-s copil. Sotul ramasese in gang sa-si manifeste spiritul civic dand din maini cu lopata. Eu, ca tot romanul, n-am inteles de ce, ca degeaba curata in dreptul nostru, oricum nu poate iesi cu masina daca nu curata si cei din spate. Probabil la fel ca mine au zis si altii, si in spatele blocului, abia te poti deplasa pe jos, nici vorba sa poti misca masina vreun metru. Ei, daca ar iesi toti vecinii de sex masculin, in putere si in floarea varstei, si n-ar mai gandi ca mine, ci ca sotul meu, probabil ca s-ar putea circula. Dar, romanul e roman si eu romanca.

A, si am o dilema- cum se spune corect? Dezapezire sau deszapezire? Eu inclin pentru prima varianta, cel putin asa spun eu, insa vad ca pe la tv se spune deszapezire. Dar stiu ca televiziunile nu-s un reper pentru invatarea corecta a limbii romane. Eu doar intreb, nu zic ca e neaparat corect cum spun eu.

Si, daca nu va e cu suparare, va invit sa va dati cu parerea la recenzia cartii Sanctus, ca v-ar place, ca nu v-ar place, totul e sa fie comentarii la obiect. Cu fiecare comentariu, creste numarul de minute de voluntariat prestat de cei din echipa ALL. Eu nu castig nimic, deja am castigat in momentul in care am primit aceasta carte, dar o faceti in scopuri nobile.

Ce-mi mai place sa ma plimb de la o strada la alta. Si daca tot am zis de strada, voi mai primi o carte de la ALL, tot de pe Strada Fictiunii (asa se numeste colectia). Pana vine cartea, caci din cauza zapezii va dura nitel mai mult, ma delectez cu cea recomandata de Ioana si, probabil, voi apuca sa citesc si una in afara campaniei.

7 comentarii:

  1. La faza cu pusul jos in zapada precum copchiii, vreau sa marturisesc in premiera blogosferica ca acum 4 ani am mers noaptea in parc si m-am jucat pe unul din acele locuri amenajate. Nu mi-au scapat nici scarile de sfoara, nici bustenii miscatori, nici topoganele acelea in spirala... le-am facut pe toate. Nu-i rau de loc, doar sa te uiti dupa gardieni sa nu iti iei amenda ca strici jucariile copiilor :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A venit iarna si copchiii au iesit la joaca cu zapada.Construieste omuleti de zapada :)

      Ștergere
    2. Am incercat dar nu am reusit, si nu am nici manusi. Am renuntat repede. :)

      Ștergere
  3. DESZĂPEZÍRE, deszăpeziri, s. f. Acțiunea de a deszăpezi; destroienire. – V. deszăpezi.

    :)
    Uneori reporterii vorbesc corect, dar doar uneori :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multam fain pentru lamurire. Na, ca nici eu nu vorbesc mereu corect.:)

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...