miercuri, 1 octombrie 2014

De ce iubesc scriitura lui Nikos Kazantzakis

Sursa foto
Trupurile și sufletele lor au culoarea și tăria pietrei, s-au făcut una cu piatra, pătrunși de ploaie, arși de soare, acoperiți de zăpezi; și oameni, și pietre, de parcă pietrele ar fi însuflețite, iar oamenii ar fi cu toții de piatră. (pag.16)

Crucile negre de lemn erau umede după ploaia din noaptea trecută, candelele pâlpiau deasupra mormintelor, chipuri pe jumătate șterse de vreme stăteau martore, în dosul sticlei, cum că o femeie tânără și un bărbat frumos, cu mustața răsucită, fuseseră cândva și ei plini de viață.  (pag. 22)

Părintele Ianaros a mângâiat capul blond al tânărului. "O rafală de vânt, fiule. Vântul acesta a suflat și pe deasupra capului meu, cândva."
"Acum suflă pe deasupra capului tău", a continuat el, "iar ca mâine va sufla peste capul fiului tău. Mulți îi spun vântul tinereții- eu numesc acest vânt suflarea lui Dumnezeu."(pag.43)

Fratricizii, Nikos Kazantzakis- Editura de Vest, 1993

6 comentarii:

  1. Pentru mine este unul dintre scriitorii preferati. Si e o chestie ciudata: numai cand ma gandesc la al, parca ma simt plin de intelepciunea lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, are o putere deosebită, ce răzbate din paginile cărților sale și persistă chiar și în afara lor.

      Ștergere
  2. Ce chestie, eu eram sigur ca dl Kazantzakis castigase premiul Nobel pt Literatura, (pe care imi formulasem impresia personala ca il merita atunci cand am citit Ultima Tentatie a lui Christos cand aveam vreo 16 ani, o carte care pe mine m-a convins sa readaug crestinismul, chiar si cel ortodox, pe lista scurta de religii de posibil interes pt mine pt posibila desi inca incerta vreme ulterioara la care ma voi considera pregatit sa aleg carei religii sa ma afiliez oficial). Tocmai am verificat si am aflat ca a pierdut acest premiu la mustata, la un singur vot, in anul 1957, in favoarea dl A Camus, (pe care ce-i drept, il consider si pe dansul meritoriu, desi asa totusi mai degraba in concurenta cu altii, parca totusi nu cu dl Kazantzakis)...insa ma duc sa vad daca pot sa aflu cine a fost in comitetul de premiu Nobel atunci !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aa, ce am aflat ! Ca acea carte a fost pusa atunci la Index de Papa....ma duc sa aflu despre care Papa o fi vorba plus daca vreunul din cei ulteriori au scos cartea de la Index ! E posibil asa ceva ?! Plus mai rau, dlui Kazantzakis I-a fost interzisa inmormantarea intr-un cimitir crestin ortodox si a fost inmormantat asa in pamant liber pe langa zidurile orasului...ma duc sa aflu cine a fost Patriarhul de la acea vreme ! E posibil asa ceva ?! Precis a fost o conspiratie sovietico-americana de la vremea acelei faze a Razboiului Rece.

      Ștergere
    2. Mda, anul 1957 pare sa fi fost un an istoric destul de complicat. Bine ca nu l-am apucat. In alta ordine de idei, stiati ca dl Kazantzakis a fost prieten cu dl Panait Istrati si au calatorit impreuna turistic prin fosta URSS timpurie prin anii '20 ? Dl Kazantzakis avea simpatii pt ideile comuniste, insa desigur ca a fost total deziluzionat de realitatile implementarii practice in teren a acelor idealuri.

      Ștergere
    3. Da, știam de prietenia sa cu Panait Istrati. Raport către El Greco m-a familiarizat oarecum cu universul său interior. Bineînțeles, mai am încă multe de descoperit și de citit. Ar fi meritat Nobelul cu siguranță, însă, în lipsa unei distincții ca aceasta, se bucură de o puternică apreciere din partea cititorilor săi, de apropierea pe care o creează față de aceștia.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...