miercuri, 23 noiembrie 2011

Pledoarie pentru lucrul de mana


Imi plac lucrurile facute de mana, mai mult decat cele facute prin procedee mecanizate. Cred ca v-am mai spus ca am cochetat la viata mea cu tot felul de indeletniciri din astea- crosetat, cusut, impletit. Am avut perioade lungi de timp in care ma dedicasem foarte mult acestor lucruri de mana. Nu am facut cine stie ce chestii impresionante, ma pot lauda doar cu cateva goblenuri mai rasarite. Ma mai apuca uneori cheful de lucrat si mai fac, dar cate putin, nu reusesc sa termin ceva, mai mult asa, ca sa-mi fac pofta. Poate ca nu mai sunt la moda, dar eu cred ca astfel de lucrusoare lucrate manual sunt mai valoroase si mai frumoase tocmai pentru ca au in ele o particica din sufletul celui care le lucreaza.

O astfel de activitate nu are doar considerente estetice. Ea reprezinta de asemenea si o forma excelenta de terapie, relaxeaza, consuma nervisorii rai. Atentia este indreptata acolo, dar, in timp ce lucrezi, poti trece in revista intreaga suita de probleme ce te macina. Mi s-a intamplat uneori sa asociez ulterior un anumit lucru cu ceea ce ma macina in momentul in care il lucram, fiind suficient sa reiau lucrul la acel obiect pentru ca gandurile dintr-un moment anterior, mai apropiat sau mai indepartat, sa revina. Digerand bine o anumita problema, intorcand-o pe toate partile in ritmul andrelelor sau al crosetei sau al acului de goblen, gaseam parca rezolvare urmand firul.

Hai ca mi s-a facut deja pofta. Am inceput de curand o caciulita pentru cea mica. Tot atunci am descoperit o pereche de botosei aproape terminati, care acum insa ii sunt mici. Am uitat de ei, au stat in punga cu lucru de mana in debara si acum e prea tarziu pentru ei. Erau incheiati amandoi, doar ca unuia din ei nu apucasem sa-i atasez margelute si alte briz-brizuri. Stiu, nu e tarziu sa fac altii, dar acum am un obstacol ce in mod sigur nu ma va lasa sa lucrez in liniste, atatata de mirajul noii activitati ce se desfasoara in fata ei.

7 comentarii:

  1. Maritata esti, copchii ai, de gatit gatesti, daca mai si impletesti, esti cu adevarat o gospodina desavarsita!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos...e adevarat ca lucrul manual are o valoare sentimentala mai mare decat ceva prefabricat!

    Spor la treaba! ;;)

    RăspundețiȘtergere
  3. sa stii ca accept un cadou din partea ta de craciun.un plover ceva..:D

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Loopoo: Iar ma supraapreciezi. :))))) Nici pe departe nu-s.

    RăspundețiȘtergere
  5. @eSorin: Cand oi reusi eu sa fac un pulover, cred ca dau de baut. Deocamdata sunt iin faza de lucruri marunte.:)))

    RăspundețiȘtergere
  6. Exista o superstitie islandeza sa nu tricotezi in pragul casei la sfrasit de iarna, deoarece se crede ca asta va prelungi iarna !

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...