duminică, 13 noiembrie 2011

Resentimente, ura…cat timp dupa?


Cu siguranta majoritatea dintre noi am suferit deceptii cauzate de o alta persoana, deceptii fie sentimentale, fie de alta natura. Probabil fiecare a avut un moment in viata in care a dat vina pe cineva pentru ceea ce i s-a intamplat atunci cand nu a reusit sa-si asume singur vina, a urat pe cineva, a avut resentimente in legatura cu acea persoana. Si totusi, cat timp se poate purta aceasta ura? Trecerea timpului nu e de natura a sterge sau macar a atenua aceste resentimente, pana la ignorare?

Intreb si eu, pentru ca am intalnit asa ceva… o ura profunda, mentinuta multi ani dupa evenimentul nefericit, invinovatirea unei persoane nu doar pentru ceea ce declansase, ci si pentru alte evenimente ulterioare, de care nu era cu nimic legata, in genul pieselor de domino: din cauza ca nu stiu ce la un momentdat, altele ce au venit mult mai tarziu nu s-ar fi intamplat daca nu era momentul x in care din vina cuiva s-a produs ceva. Si n-am putut considera normala o astfel de atitudine. Am considerat ca respectiva persoana eincapabila sa-si vada propriile greseli si sa si le asume, din dorinta de a plasa in exteriorul sau vina pentru parcursul gresit al vietii sale.

Cred ca uneori depinde si de alegerile noastre ceea ce ni se intampla, ca nu suntem obligati sa facem ceea ce ni se spune sau ni se sugereaza. Or in cazul in care constrangerea fizica e inexistenta, nu prea poti invinovati pe altcineva. Poti invoca pe cea psihica, dar eu nu o consider chiar constrangere, adica nu ii acord aceeasi capacitate.

          Si chiar daca la un momentdat, vina apartine altcuiva, ulterior, poti opri piesele de domino. Nu poti acuza pe cineva pentru ceea ce ai facut tu, atata timp cat ai posibilitatea de a alege. Dar e mai comod asa decat sa-ti recunosti vina, mai ales cand vrei sa iti prezinti o imagine imaculata. Cum altfel decat aruncand vina pe altul? Dezaprobare totala din partea mea.
          La fel dezaprob si ura pe termen lung, mai ales daca nu mai ai de-a face cu persoana in cauza. Nu e mai simplu sa ignori existenta ei, sa uiti ca exista, decat sa nu mai poti dormi de grija ei si sa te macine ranchiuna daca afli ca ii merge bine? Dar uite ca sunt si oameni care nu pot uita, care nici dupa ce ajung sa fie fericiti nu-si alunga resentimentele si dorinta de razbunare, carora le e ciuda pe orice reusita a persoanei pe care o urasc.

8 comentarii:

  1. ...as putea vorbi despre un astel de personaj ,ranchiunos ,foarte mult,dar cum spunea Amelian :"Toate trec!".

    RăspundețiȘtergere
  2. Parerea mea este ca:

    1. ai dreptate sa intuiesti ca ranchiuna de tip resentimentar pe termen lung observata ca provenind injust din partea unei persoane, (poate si grup de persoane) catre tine denota, in cele mai multe cazuri, patologie.

    2. in majoritatea cazurilor observatia ta, chiar si la nivel intuitiv si fara "dovezi" de exemple concrete, are sansa de a fi corecta, si nu eronata datorita vreunei tendinte la neincredere sau paranoia din cauza ta, (mai ales ca in cazul tau specific eu personal NU observ DELOC astfel de tendinte !), dar, vorbind la modul general, chiar si daca ai fi "tu", (deci nu TU-tu, ci oricine), ceva mai suspicios din fire, TOT e ff important sa dai curs acelor observatii de tip intuitiv despre alte persoane din jurul tau apropiat, deoarece nu degeaba avem noi oamenii, ba chiar si unele animale mai superioare acel "al 6-lea simt" intuitiv care ne alerteaza ca ceva nu e in regula, si ca trebuie sa fugim/sa ne ferim de persoana respectiva, uneori mai dand si alarma la nivel de grup, (ceea ce tu faci aici descriind acest fel de patologie si educandu-ne si pe noi sa fim atenti daca ne intalnim cumva cu ea in jurul nostru...ceea ce arata ca tu ai caracteristici altruiste laudabile si blogul tau chiar are un caracter etic educativ).

    3. Daca te simti totusi un pic vinovat(a) ca faci asta, ca om educat, in mod potrivit desigur, (ca este o educatie de nivel de masa efectuata cu scopul etic pt. a preveni comportamentul de mob si de bullying impotriva vulnerabililor, care sunt in mod special protejati de perceptele religiei Crestine, desi nu numai de ea, dar de orice religie sau ideologie etica, mai evoluata), sa nu "arunci cu piatra", si "sa-ti examinezi barna din ochiul tau inainte sa vezi paiul din ochiul altuia", este OK, ca in timp ce fugi in mod cat se poate de sanatos de persoana patologica respectiva cronic ranchiunos-resentimentara, sau dupa ce ai ajuns totusi la adapost fata de ea, sa te consolezi o vreme cu ideea de nivel mai intelectual(izant) ca o fi si ea patologica poate din motive mai usor corectabile decat o patologie de caracter ff inradacinata, de exemplu, o avea niste probleme de deficit de functionare a glandelor paratiroide, care poate cauza anumitor persoane sa devina un pic mai ca niste "soacre" (cum sunt ele descrise in literatura), si poate fi gasit uneori si in zonele de gusa endemica balcanica in care oamenii au probleme cu glanda tiroida de a carei functionare glanda paratiroida este si ea legata, etc., si pt. care s-ar putea teoretic, (la nivel total utopic-visator, desigur, dar totusi permis, ca sa nu te mai simti tu asa de vinovat), gasi solutii altruiste pt. a diminua riscul unor viitoare conflicte interetnice din zona balcanica respectiva, care este cunoscuta ca fiind o regiune de gusa endemica, etc.

    LOL ! Desigur ca, din fericire, sentimentul de vina nu dureaza chiar asa de mult la majoritatea oamenilor incat sa incepi sa intelectualizezi chiar in halul asta in care am facut-o eu aici, si de obicei se opreste la cateva momente total normale de reflectie pe un blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. P.S. Nu e neaparat vorba de sentiment de vina din partea ta, ci in general un sentiment de anxietate neplacut de nivel cu totul natural, plus ca NU speculez ca tu ai fi urmat in mod specific aici gandirea-simtirea descrisa de mine mai sus. Era doar un exemplu de gandire-simtire si am folosit eu cuvantul "vina" deoarece m-am simtit eu temporar recent mai vinovat in legatura cu niste chestii fara legatura cu acest post sau blog. (Deci, ca de obicei, vorbeam mai sus cu mine insumi in fata oglinzii...desi, din fericire, fara paranoia de nivel Robert de Niro in Taxi Driver !)

    RăspundețiȘtergere
  4. P.P.S. (ca inca ma simt vinovat !): regiunea balcanica e zona si de nefropatie balcanica, si echilibrul functional al glandelor paratiroide poate fi patologic pana la nivel de comportament de "soacra" si in anumite cazuri de insuficienta renala cronica, nu numai de patologie tiroidiana...rog/atrag atentia forurilor corespunzatoare cu atributii de prevenire a conflictelor interetnice si de securitate in regiune, mai ales zona Kosovo, (ca sa nu mai zic, la nivel total speculativ de nivel SF, si de cronicul conflict maghiaro-roman din tot vestul Romaniei), sa implementeze cat mai urgent un program de analize de sange corespunzatoare la toate populatiile din zona balcanica respectiva, eventual cu fonduri de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, cat si fonduri PHARE de la UE...astfel incat sa participam si noi la pacea si linistea si ordinea sociala in acea regiune si sa protejam si trupele de securitate ONU de efort excesiv...ca uite ce li se poate intampla cand sunt stresati excesiv (si in mod sigur nu dorim sa vina si in Romania asa ceva vreodata in viitor !):

    http://www.youtube.com/watch?v=z7pbQkeFTHQ&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  5. Atrag atentia, (ca purtator de cuvant voluntar al intereselor dezvoltarii pe viitor in bune conditii a relatiei de prietenie si colaborare romano-norvegiana), d-lui Secretar General ONU Ban Ki-moon, (caruia tin sa ii multumesc pentru efortul harnic si util al domniei sale de a vizita recenta capitala Norvegiei, Oslo, chiar si in conditii oarecum dificile de starea vremii), ca soldatii norvegieni care au facut clipul respectiv mai de mult au fost mustrati la acel timp in mod corespunzator, au invatat din acel incident si din mustrarea pe care au primit-o, si nu sunt sanse sa se mai repete asa ceva pe viitor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Addendum (de just in case): acum, in mod realist, nu e cazul ca toata lumea sa-si trimita soacrele urgent la analize de sange in caz ca se comporta cronic ranchiunos-resentimentar ! Eram eu luat de val asa mai mult deoarece am tendinta sa devin compulsiv + plicticos pedantic + divagativ- off topic cand ma simt mai cu musca pe caciula decat de obicei (ca am de gand sa chiulesc azi vreo 2 ore de la serviciu).

    RăspundețiȘtergere
  7. Ura pe termen lung are ca explicatie o nemultumire fata de tine insuti. Deoarece nemultumirea fata de tine nu se atenueaza dupa ce se termina povestea, aceasta persista, doar ca se schimba destinatarul. E ca si cum ai da vina pe altcineva.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...