luni, 13 februarie 2012

Fascinant, surprinzator, captivant- Sanctus

Iata-ma la primul popas pe Strada Fictiunii, o data cu lectura cartii Sanctus, un bestseller pe buna dreptate. Dupa toata valva starnita in jurul acestei carti si dupa recomandarile pline de incantare pe care le-am citit, mi-am dorit nespus de mult sa citesc si eu aceasta carte. Ocazia s-a ivit pe neasteptate, o data cu campania vALLuntar a editurii ALL, care mi-a oferit in dar aceasta carte.

Cum e Sanctus? Surprinzatoare e putin spus. Inca din primele pagini ai senzatia ca te cufunzi intr-o negura plina de mistere, adanc, tot mai adanc. Nu e doar un thriller religios, ci dezvolta o intriga mult mai complexa, uimitoare la fiecare noua pagina. Pe masura ce actiunea inainteaza, suspansul creste. Pe masura ce apar unele raspunsuri, se nasc alte si alte intrebari. Autorul nu-ti da posibilitatea sa ghicesti urmatorul pas, urmatoarea miscare...


Actiunea se desfasoara in jurul unui misterios ordin de calugari care este pastratorul si pazitorul din timpuri stravechi al unei importante relicve, Sacramentul, ce nu trebuie sa fie cunoscut de nimeni altcineva decat membrii ordinului, altfel intreaga lume, intreaga credinta s-ar zgudui din temelii. In numele apararii Sacramentului, calugarii sunt in stare de orice, fapte de o cruzime inimaginabila. Astfel ca, atunci cand se produce fisura ce ameninta spulberarea secretului, nu se dau in laturi de la nimic pentru a impiedica acest lucru. Fortareata calugarilor se afla intr-un munte din sudul Turciei, un loc unde grotele si tunelurile ce amintesc de antichitate sunt imbogatite cu tehnologii inovatoare menite sa asigure masuri de securitate foarte stricte. Putini sunt calugarii cunoscatorii ai Sacramentului si, din momentul in care calugarul proaspat hirotonisit ca Sanctus se arunca in gol de pe munte, pare sa inceapa indeplinirea unei profetii primejdioase pentru ordinul calugarilor.

Urmariri mai spectaculoase ca in filme, crime sangeroase, mistere de neintuit, toate fac deliciul acestei carti impresionante. O intriga bine pusa la punct, minutios construita, plina de amanunte spectaculoase, ce scot la iveala o imaginatie debordanta, capabila sa dea viata unei fictiuni desprinse parca din realitate.
Sanctus ne prezinta o viziune incredibila asupra lumii in care traim, asupra religiei, asupra miturilor biblice, punand la indoiala credibilitatea Bibliei asa cum o cunoastem noi. Bineinteles, totul este o fictiune, dar daca…?

Scrisa intr-un stil alert, cartea iti da senzatia ca urmaresti un film, repeziciunea cu care se succed intamplarile, modul in care obiectivul se muta de la un fir al actiunii la altul, fac ca lectura sa fie trepidanta si extreme de palpitanta. Fiecare capitol te lasa in suspans, dorindu-ti sa parcurgi paginile urmatoare pana ce firul povestirii se va intoarce iar acolo unde fusese suspendat si acest lucru e valabil pentru fiecare capitol. Insa nu doar actiunea este cea care acorda multe plusuri acestei carti. Nici discursul narativ nu este de neglijat, n-ai zice ca este un roman de debut. Va dati seama ca nu poti citi cartea decat cu sufletul la gura, si cu o curiozitate mereu improspatata. Inchizi cartea cand, din varii motive, trebuie sa opresti lectura, si ramai ancorat in actiune. Ma asteptam sa fie foarte captivanta, insa mi-a depasit cu mult asteptarile si sunt foarte entuziasmata.
Nu va recomand sa cititi Sanctus in metrou. Aveti 99% sanse sa uitati sa coborati acolo unde trebuie.

Aceasta recenzie participa la campania vALLuntar. Prin publicarea ei, echipa ALL va efectua 15 minute de munca voluntara, iar pentru fiecare comentariu pertinent la acest post, se adauga inca 3 minute de voluntariat.

7 comentarii:

  1. Ma bucur ca ti-a placut! Pot spune ca pe 2011 includ Sanctus in top 3 carti citite!

    Haidem la dat zapada de pe aici si sa comentam! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu citind-o abia acum, mai am de citit pe anul asta ca sa fac un top, dar sigur va fi pe primele locuri.

      Ștergere
  2. Si mie mi-a placut foarte mult Sanctus.
    Cand ma gandesc la faptul ca este un roman de debut imi place si mai mult :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici n-as fi crezut ca poate fi un roman de debut, la cum e scrisa si la cat de complicata e intriga.

      Ștergere
  3. Am auzit ca tocmai a iesit de sub tipar si continuarea "Cheia". Cred ca este la fel de buna ca Sanctus!

    RăspundețiȘtergere
  4. Apropo de Sacrament, a apărut zilele astea o ştire cum că s-ar fi descoperit un manuscris al lui Barabas în care scrie că pe cruce ar fi murit Iuda în locul lui Isus. Ce ziceţi? Ar putea fi ăsta secretul păstrat de călugări cu atâta "sfinţenie"? :)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...