sâmbătă, 11 februarie 2012

O chestie interesanta despre albine

Nu m-am gandit niciodata cat de importante sunt albinele pentru noi. Ele ne sunt folositoare nu atat pentru mierea dulce pe care o produc, cat mai ales prin polenizarea plantelor, functionand astfel ca o importanta veriga in lantul de desfasurare a vietii. Astfel ca, daca aceasta specie ar disparea complet, nu am mai supravietui nici noi mai mult de cativa ani. Hrana ar disparea treptat. Am aflat acest lucru din cartea pe care o citesc acum si mi s-a parut foarte interesanta chestiunea. Primul meu gand a fost cum de nu ma gandisem pana acum la asta?,
cand e atat de logica si evidenta importanta albinelor. Pare uimitor sa constati ca viata unor fiinte considerate superioare depinde atat de mult de niste fiinte mici, cu o infatisare neinsemnata si cu insusiri ce nu le egaleaza pe cele ale omului. Voiam sa spun lipsite de inteligenta, insa as fi gresit, caci ele, in toata organizarea lor si in activitatile lor dau dovada de un anumit grad de inteligenta, ba chiar se pare ca au simturi in plus fata de oameni. Totusi, sunt niste insecte si in micimea lor fac sa atarne de ele, ca specie, existenta omenirii.

6 comentarii:

  1. EU n-as fi asa de ingrijorat. Daca albinele vor disparea, cred ca vor fi inlocuite de alta specie. Sau poate ca s-ar adapta plantele.
    Dar ar fi o perioada de tranzitie ce ar afecta cam intreaga viata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca s-ar gasi solutii, fie de catre om, fie de catre natura, dar ar fi destul de dificil.

      Ștergere
  2. @ Mircea Vladut
    Nu stiu cum s-ar adapta plantele si nici nu vad ce alte specii ar putea prelua rolul albinelor
    @Andreea Iulia Toma
    Ecosistemul nostru pare foarte stabil, insa realitatea este ca atarnam de un fir de ata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut un documentar pe tema asta.Pana atunci nici nu mi-a trecut prin cap cat de importante pot fi fiintele astea harnice.Subscriu si la cele scrise mai sus de derscanu.PS. Frumoasa schimbarea pe care ai facut-o blogului.;)

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...