vineri, 24 februarie 2012

Un fel de blana ursului din padure


Sa zicem ca vreau sa vanez un urs sa-i iau blana, dar fie nu-l nimeresc, fie ursul nu apare in padure atunci cand merg eu la vanatoare. Se cheama ca am pierdut ceva? Din moment ce n-a fost niciodata a mea, nu pot spune ca am pierdut blana. Asa si cu evaziunea fiscala. Cand ii aud pe astia la tv cum spun ca statul a fost pagubit/prejudiciat cu nu stiu cat de unii care vindeau marfa fara acte, de unii care nu au declarat nu stiu ce venituri ca sa nu mai plateasca impozit, mi se ridica tensiunea.
Ca si cum aia ar fi furat de la stat ceva, ar fi bagat mana in visteria statului si ar fi sustras bani de acolo. Nu, statul nu a mai castigat ceva ce putea sa castige, dar de pierdut nu a pierdut. Pentru a pierde, trebuie mai intai sa detii.

Stiu ca in esenta, ceea ce se spune este corect, respectivii aveau obligatii fiscale pe care nu si le-au indeplinit, dar formularea ma zgarie. Dar mai stiu si ca aceste obligatii fiscale sunt mai mari decat ar trebui sa fie, mult prea greu de suportat, si, cand te mai uiti si cum se reflecta acesti bani in organizarea statului cu serviciile sale deficitare, cum sa nu devii evazionist?

9 comentarii:

  1. Exprimarea aceasta imi aminteste de promisiunea lui Carol cel Mare (si, probabil, ca sunt multi cei ce au facut astfel de promisiuni): "Va dau tinuturile pe care le veti cuceri de la necredinciosi (musulmani), daca porniti la razboi. Ieftin, nu?
    Am impresia, dar nu sunt sigur, ca aceasta exprimare vine din limba engleza. Eu am auzit primele formulari de acestea de la americani, apoi de la canadieni. Ei privesc asa lucrurile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmm, habar n-am de unde vine expresia, am invatat-o ca atare. Dar de regula incerc sa nu ma port ca atare, nu ma bazez pe ceva decat atunci cand il am in mana.

      Ștergere
  2. Da evazionistul unde vindea marfa? Cumva pe trotuar? Si trotuarul cine l-a facut (la propriu)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba am inteles foarte bine, si subliniam ca statul chiar a pierdut bani: banii investiti deja in infrastructura, pe care i-ar fi putut pastra. La fel cum si tu daca nu ai plati chiria s-ar chema ca ai luat din banii proprietariei.

      Ștergere
  3. N-am zis ca nu ar avea dreptul la acei bani, ci ca exprimarea folosita mi se pare aiurea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si pe bune : Ce facea statul cu acei bani? Autostrazi ...ha...ha!!! ...spitale ? ...Pai le-a inchis. ...Si lista poate continua!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mda, dar eu am invatat de la BBC ca tocmai din acest fel de nepasare greceasca fata de impozite (generalizat si "cronicizat" de cateva zeci de ani la nivel de inchidere de ochi la mai toti, inclusiv statul), a dus la situatia actuala din Grecia. Romanii poate mai au o scuza ca ei nu au prea fost obisnuiti/educati de vreo cel putin 2 generatii cu obligatiile fata de stat a celor activeaza in sectorul particular, si inainte erau oricum majoritar agricultori de subzistenta individuala, deci "statul" le era ff indepartat oricum. Dar in conditiile actuale nu prea mai are nimeni nici o scuza chiar daca e greu. Rau e ca, de obicei, cand scade economia in economiile de piata mai laissez-faire creste si criminalitatea generala atat la nivel mic insa nelinistitor pt omul obisnuit, dar si la nivel mare nelinistitor pt mai toti la nivel mai larg.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...