duminică, 12 februarie 2012

Voi cum ati proceda?

Daca ati avea in fata un text al unui debutant in literatura, sau ma rog, al unui scriitor la inceput de drum, text publicat sau nu, insa prea putin cunoscut, si acel scriitor v-ar solicita parerea, cum ati proceda? Sa zicem ca textul nu vi se pare cine stie ce, deci nu puteti aduce elogii fara a minti. Ii spuneti parerea reala, sau il invaluiti in complimente, doar asa, pentru ca il cunoasteti? N-am fost pusa in aceasta situatie, insa mi-a fost ceruta parerea aproximativ in modul in care eu v-o solicit voua. Poate, cine stie, peste un timp voi fi eu cea care va solicita opinia in privinta propriului text, dar n-as vrea sa tineti cont de asta in raspunsurile voastre.
Daca eu as fi pusa in situatia de a-mi spune parerea in privinta unei carti sau a a unui text, as incerca sa fiu cat mai obiectiva. Daca textul nu e inca publicat, poate suferi modificari si i-as putea fi de folos scriitorului in cauza. In acelasi timp, ma gandesc ca poate ceea ce  mie nu-mi place, ar putea place altcuiva. In plus, impresiile mele, ca si ale voastre, nu trec prin filtrele profesionalismului. Poate va veti gandi- cine sunt eu sa-mi dau cu parerea? Sa nu uitam insa ca o carte este destinata cititorilor. Un scriitor nu scrie doar pentru a fi apreciat de criticii literari. Cand scrie, scrie in primul rand pentru el, pentr a-si elibera sufletul de cuvintele ce se imbulzesc in varfurile degetelor si, daca e sa publice ceea ce srie, o face pentru public, pentru cititori, oameni ca mine, ca tine, oameni ce de regula nu au studii de specialitate care sa le permita sa faca o analiza literara. Acesti oameni, cititorii, percep cartile cu un simt ascuns in suflet, care nu cauta nici figuri de stil, nici tehnica literara, ci da doar verdictul- imi place/ nu imi place. Parerea noastra, a cititorilor, este, deci, importanta.

23 de comentarii:

  1. In primul rand timp sa am sa citesc respectivul text.
    Eu dupa ce citesc o carte am doar doua posibilitati: imi place or ba.
    Ma gandesc ca ar trebui sa fim sinceri, indiferent de relatia pe care o avem cu autorul textului, caci daca il incurajam sa o publice va da o groaza de bani, si exista sansa sa nu o cumpere nimeni, adica bani pierduti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar fi un cunoscut oarecare, i-as spune ceva amabil, caci putini sunt cei ce ar accepta adevarul. Daca insa ar fi un apropiat de-al meu, i-as spune, pe cat poate accepta el, ceea ce cred cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Intai, as avertiza ca poate nu sunt eu cea mai in masura persoana sa isi spuna parerea. Dar daca inca vrea sa imi stie parerea, as spune exact ce cred eu cu adevarat, intr-un mod cat mai placut posibil.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E important sa fii sincer cu tine, si mai ales cu scriitorul. Toate observatiile sa vina firesc, din punct de vedere al unui om care ubeste catile si isi exprima parerea. Nu neaparat critic literar...

      :) Dor criticile, dar sunt constructive... :) Un scriitor adevarat este important sa le accepte.

      ganduri bune si o saptamna binecuvantata!

      Va astept s aparticipati la un concurs....

      http://bios-doareu.blogspot.com/2012/02/provocarea-literara-care-este-visul-tau.html

      Ștergere
  4. 1. In primul rand si in primul rand, ca sa imi capat curaj, daca m-ar pune pe mine cineva intr-o asemenea pozitie pe care ai descris-o tu, (desi desigur anunt public ca NU e cazul + real NU merita efortul sa fiu eu rugat de nimeni sa fac eu vreodata ceva concret posibil util altcuiva sau asa in general societatii, ca STIU ca, si chiar daca as vrea, NU sunt real capabil), eu as vedea filmul Midnight in Paris, in regia d-lui Woody Allen, cu d-na Kathy Bates interpretand magistral, desi probabil istoric total inautentic, rolul d-nei Gertrude Stein, care in acel film este rugata sa isi dea cu parerea despre un manuscris al eroului principal interpretat de dl Owen Wilson, scriitor de fictiune veleitar, care doreste sa scrie mai mult despre el insusi.

    2. Apoi trebuie diferentiat intre scriitorii, chiar si publicati si chiar si de mare si autentic talent, care scriu mai mult, asa ca motivatie interioara si chiar ca tehnica de lucru si alegere de subiect, pt ei insisi si cei care scriu mai mult pt publicul eventual consumator. NU e rau sa fii nici unul nici altul, daca te pricepi in ambele cazuri sa scrii clar si cat de cat placut la citit, si, in primul caz, daca ai respect fata de tine insuti, iar in al doilea caz, daca ai respect fata de publicul cititor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca un sfat general, daca te poti agata de ceva cat de cat acolo in acel manuscris, fie o idee mai clara de baza sau chiar periferica din vreo cena anume din poveste, fie poate un stil mai placut chiar si pe alocuri, ca de ex o prima propozitie simpatica in primul paragraf, (ca daca ar fi prezente chiar toate, atunci, in mod destul de realist, fara nici o intentie de jignire, nu cred ca ar mai fost nevoia sa iti ceara tie vreo parere), este, cred, social politicos sa oferi un compliment, ca de ex, "ah, tot asa de intrigant interesant, desi cu o fraza cam lunga, incepea si romanul Oliver Twist scris de dl Charles Dickens".

    In orice caz eu as evita caderea in capcana de a oferi sfaturi concrete, chiar daca efectiv iti stau pe limba. Este o capcana ff bine cunoscuta si re alte chestii in legatura cu care diversi cunoscuti iti pot cere aparent inocent un sfat oarecare, ca dupa aceea, sa aiba pe cine sa dea vina si sa fie suparati pe termen lung ca nu le-a iestit ceva cum voiau ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am o prietenă care scrie povestiri. Deseori le citesc la prima mână și mi le arată mie tocmai pentru că îi spun franc ce cred, unde mi se pare că nu prinde șamd. Și dacă pot face asta cu o prietenă de sentimentele căreia îmi pasă, nu cred c-aș fi mai blândă cu un străin :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, desigur, cred ca depinde si de relatia dintre cel ce intreaba si AIT, ca una e daca o intreaba un prieten pe care il cunoste, si alta e daca o intreaba un cunoscut oarecare, in legatura cu care si cu asta poate avea si ea poate o anumita posibila agenda de interes de dezvoltare de relatie de business sau nu, (ca personala nu stiu daca ar avea, mai ales daca e de gen masculin pt ca ea e casatorita cu un tip care arata destul de bine in poza, dar daca e de tip feminin poate ca isi doreste o dezvoltare de posibila prietenie, de ce nu ?).

      Dar cred ca trebuie ca AIT sa isi defineasca rolul sau personal care i se pare cel mai potrivit ei in legatura cu persoana care intreaba, ca una e daca va fi de "calauzitor profesional" pt unul sau mai multi, alta e daca va fi de eventuala "muza individuala", alta daca va fi de tip de dorinta de deschis vreun Salon social pt sprijinit scriitori si alti artisti promitatori de tipul celui posibil operat de d-na Gertrude Stein la Paris, sau alta e daca e doar o intrebare intamplatoare care i-a creat si ei oarecare posibile intrebari re ce rol sa-si asume fata de acea persoana si cum sa si-l indeplineasca si acum si poate si pe viitor, daca se va mai ridica vreodata problema, in mod constiincios si corect atat fata de Literatura pe care e clar ca o indrageste, dar si pt eventualii viitori scriitori profesionisti.

      Ștergere
    2. Oops ! Am raspuns ceva posibil util si intrebarii de baza, nu numai ca raspuns direct aici, deoarece mi s-a parut ca s-a ridicat o intrebare posibil interesanta si aia, dar cred ca a intrat la Spam, ca era, ca de obicei, prea lung !

      Ștergere
    3. L-am scos din spam. Nu stiu de ce intra in spam comentarii fara link extern. In fine. Intrebarea mea era ipotetica, nu sunt pusa in situatia din articol. Nu mi s-a cerut parerea despre vreun text, insa mi s-a pus si mie aceasta intrebare ce v-am pus-o voua.

      Ștergere
  7. Eu as oferi linkuri de referinta generala de educatie pt potentialii scriitori, de ex dl Steven King chiar a scris o carte numita "On Writing", si e gasibil si pe YouTube cu diverse conferinte catre scriitorii veleitari, sau pe site-ul BBC sunt pagini si pagini cu video si audio cu interviuri cu diversi scriitori contemporani care spun lucruri f interesante pt un alt posibil scriitor veleitar atat despre tehnica lor, cat si felul in care vad ei literatura si cum incearca ei sa se incadreze in ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorry, dl Stephen King ! Si acum ma simt vinovat re d-na Yrsa Sigurdardottir, careia i-am stalcit numele sub un alt post recent !

      Ștergere
  8. Cinismul meu doare,e necrurtator si rece,un sfredel in sufletul debutantului.
    Nu stiu cum m-as descurca,intai m-as pune in locul lui ca nu cumva sa il ranesc prea tare si apoi as lua in calcul urmatoarele:
    -e la prima incercare nu vreau sa-i tai elanul;
    -n-are experienta deci nu pot sa-l compar cu un scriitor consacrat;
    -nu are rost sa fiu ipocrita si sa-l mint mascand cuvintele;
    -sunt tot o diletanta prin urmare parerea mea e una neavizata;
    -din solidaritate nu trebuie sa-i ascund ce nu-mi place.
    Mai mult ca sigur i-as ilustra tot ce am scris pana acum,indraznind doar sa ii arat pasajele care mi-au placut mai mult sau deloc.

    RăspundețiȘtergere
  9. Întâi de toate trebuie să ştii că atunci când cineva îţi cere o părere, cel mai mult probabil, se bazează pe ea, deci nu-şi au rostul complimentele gratuite, chiar dacă aparent pot face bine, fac rău pe viitor.
    Apoi, un text poate fi plăcut de la un cap la altul, poate avea lacune ici colo care nu strică să i le menţionezi dar accentuând şi părţile bune sau, poate fi un text infect caz în care îţi recomand să i-o spui direct în faţă. Vei scuti şi efortul lui de a scrie şi efortul tău de a citi lucrări viitoare probabil la fel de nasoale.
    Părerea mea :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu prea sunt de acord ca intotdeauna cand cineva iti cere o parerea ti-o cere cu scop de a se baza pe ea. De multe ori poate fi doar o verificare, un fel de sounding board, pt propriile sale opinii, pt suport moral, si uneori chiar pt a avea fie un aliat fie a avea pe cineva ca back up in sens de cui sa-i planga pe umar dupa aia, sau pe cine sa dea vina dupa aia. De altfel, s-a demonstrat la nivel de Premiu Nobel pt economie deja din 2002 ca oamenii tind sa faca de-a lungul vietii lor cam aceleasi alegeri de investitii sau alocatii de bani pt donatii sau alte scopuri efectiv INDIFERENT daca li se dau sfaturi de experti, sau indiferent daca li se pun cifre concrete in fata, daca au dat si chiar faliment in trecut...tot aia e ! Nimeni nu are nici o sanasa sa invete ceva util din vreun sfat sau vreo experienta. Rolul principal al consultantilor profesionisti pe diverse domenii, destul de important, NU de dat la o parte, este, deci, cu totul altul decat de a da o consultatie de tip expertiza specifica pe domeniu, ci mai mult mulat pe nevoile si stilul celui care cere consultatia (plus poate si pe ce agenda are consultantul respectiv fata de cel sfatuit, in anumite cazuri).

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu nu aveam initial de gand sa intru vreodata in polemica cu nimeni, mai ales pe un domenoi despre care teoretic nu stiu mai nimic, cel al literaturii ! Insa ce voiam sa subliniez este ca exista o diferenta reala de job si chiar de nivel de expertiza, (la nivel de specializare), intre un simplu expert general pe un domeniu, si un expert consultativ, (sau consultant ?), pe acel domeniu, plus ca opinia de expertiza a unui expert consultant fata de cineva care ii cere acel lucru, acel sfat calauzitor, (pe care trebuie sa ramana sa aiba libertatea principiala de a-l urma sau nu), este formulata in ALT fel decat o simpla opinie de expertiza generala despre o chestie din acel domenoi, (cum ar fi o recenzie de carte).

    RăspundețiȘtergere
  12. Sper ca am stiut sa explic asta, in modul in care sa devina inteligibila diferenta dintre aceste 2 joburi ! Nivelul de expertiza al unui expert consultativ este totodata mai inalt decat al unui simplu expert general, deoarece el trebuie sa stie cate ceva si despre domeniul de "granita" dintre el si cel care ii cere sfatul, cat si cate ceva despre domeniul de expertiza al aceluia care ii cere sfatul, deoarece el NU va fi neaparat acelasi cu cel al expertului consultativ, (ca daca ar fi acelasi, atunci ar exista sansa mai mica sa ii ceara vreun sfat colegial, sau s-ar crea o situatie de educator-elev, care implica alt fel de expertiza decat cea de tip consultativ) !

    Deci, teoretic, in cazul de mai sus, AIT, pt a functiona ca expert consultativ optim fata de un scriitor veleitar, ar trebui sa stie ceva si din domeniul de expertiza al unui scriitor de fictiune, nu doar de critica literara, sau sa fie in general experta pe literatura...nu TOTUL, desigur, (ca altfel ar fi dublu expert supra specializat), dar macar cate o idee.

    Si totodata trebuie sa stie si DE CE o intreaba pe ea acel scriitor veleitar si nu pe altul, adica sa se stie clar DEFINITIA de expert consultativ a ei (si nu de prietena sau de muza), si ce agenda proprie poate ea avea in legatura cu oferirea acelei expertize, (care NU e neaparat sa fie una precisa, dar e important daca are de gand sa dezvolte o relatie de business de consulting si pt alti scriitori veleitari, sau daca asta e doar o intamplare accidentala). Ca ALTFEL se formuleaza un raspuns de nivel de consultant cand aceste lucruri sunt clarificate dinainte.

    PLUS, de multe ori, intrebarea la care cere raspuns cel ce cere sfatul si de care e de fapt el in principal interesat NU e aia directa mai vaga pe care o pune, ca de ex, "ce parere ai ?", ci poate fi si una implicita, pe care poate nici el nu stie, sau nu indrazneste inca sa si-o puna in mod mai clar, care ar fi aceea, de ex, "oare sa mai continui sa pierd vremea in felul asta, sau oare sa ma reorientez spre alta cariera ?", sau, mai clar, "hai, fa-mi tu lectiile, ca eu am putina treaba sa ma duc sa vad un film".

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu mai vorbesc de rafinamentul de formulare de expertiza de tip consultativ cand acea expertiza e pe bani si nu gratis, (sau exista o posibila intentie de dezvoltare de business intre cel care intreaba si cael care raspune, chiar NU neaparat concurentiala, ci chiar de parteneriat !)

    RăspundețiȘtergere
  14. Deci eu sustin dezvoltarea domeniului de activitate de Consulting si in domeniul Literaturii si in Romania, deoarece poate chiar crea locuri de munca, nu numai re consultanti, dar si teoreticieni consultanti care pot scrie manuale curricular-educative despre tehnicile si metodele de a deveni consultant expert, poate crea si oportunitati de business lucrative, inclusiv de PR de consulting literar, si dezvoltarea de cursuri de masterat de consulting literar, deci in final poate ajuta la imbunatatirea economiei, la dezvoltarea expertizei tuturor profesionistilor care activeaza pe domeniul literar, sau chiar a amatorilor care doresc sa devina mai rafinat experti la nivel cvasi-profesional, nu numai la sprijinirea generala a literaturii si publicisticii literare in lb romana, si la imbunatatirea relatiilor generale uneri conflictuale dintre profesionistii scriitori si profesionistii critici literari...si totul nu are decat cum sa fie in general beneficial publicului larg al consumatorilor obsinuiti de literatura !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Totusi in domeniul literaturii, cred ca parerile experte vizeaza alte chestii si difera de cele ale cititorului simplu.

      Ștergere
  15. De retinut ramane DIFERENTA (esentiala, dupa parerea mea), dintre un Consultant, (caruia i se cere un sfat de expertiza pe un domeniu despre care de fapt el poate sa stie cate ceva sau nu prea multe, insa se pricepe sa dea sfaturi la nivel real expert consultativ RECIPROC UTIL), si un Educator, (inclusiv mentor sau guru) !

    RăspundețiȘtergere
  16. Implor si eu pe cineva sa imi dea feed-back daca a inteles ceva din ce am vrut eu sa spun aici in scris, deoarece chiar m-am chinuit sa tin aceasta "prelegere", deoarece eu chiar ca NU ma pricep de loc nici la activitati de Educatie, nici la activitati de Consultanta, (Consulting ?), dar sunt si eu la inceput de cariera, (in cazul meu curent activitati profesionale de phone sex), si, uneori imi doresc si eu sa devin expert la ceva anume mai serios, desi nu stiu inca la ce as putea deveni expert, si, de aceea stau si ma chinuiesc sa inteleg despre diverse domenii de expertiza la nivel teoretic general !.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca te-ai complicat prea mult fata de ceea ce am intrebat eu. N-am facut analize de genul asta intre diferitele tipuri de experti, pana acum, stau prost la teorie in ceea ce priveste acest aspect.

      Ștergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...