luni, 14 martie 2011

Avem locuri de joaca pentru copii?


          Copiii pana in 5-6 ani sunt mari mancatori de seminte...sau cel putin asta a fost impresia mea in urma plimbarii facute in parc, la locul de joaca al copiilor. Era acolo o casuta din aia micuta, care, cel putin teoretic, e destinata copiilor sub 6 sau cel mult 7 ani, dimensiunile fiind incomode pentru copii mai mari. Inauntru era o masuta si doua bancute si mi-ar fi placut sa o duc pe cea mica acolo, sa se joace. Insa a trebuit sa renunt repede la idee cand am vazut ce mizerie era inauntru. Pe jos, pe bancute, puzderie de coji de seminte. Clar nu mai fusese curatat de mult timp acolo. Si imi era si mai clar ca nu putea fi opera unor prichindei.
Din intamplare, am mers in acelasi parc si seara..era trecut de ora 19. Copii mici nu prea erau, majoritatea depasea varsta de 8 ani si, tot ca o trasatura esentiala am remarcat culoarea, care era un pic mai inchisa decat a noastra...si nu lumina slaba era de vina. Casuta era plina de pustani de 12-13 ani care jucau carti si mancau...seminte. Si astia nuerau cei mai mari dintre cei prezenti in locul de joaca. Erau si cativa ce se apropiau de varsta majoratului. Desi existau si leagane pentru varsta lor, unii din ei se dadeau in cele pentru copii pana la 3 ani, asezati cu fundul pe bara din fata destinata protectiei celor mici, bara realizata dintr-un material moale, probabil cauciuc, care , dupa astfel de utilizari improprii repetate, s-ar putea deteriora. Altii erau calare pe animalutele din lemn montate pe cate un arc si se balansau cu viteza. Mai e necesar sa mentionez ca si alea sunt pentru copii mici si nu suporta greutati prea mari si mai ales miscari atat de brutale...alte jucarii de care se va alege praful. Deja una cedase, ramasese doar fierul de care fusese prinsa.                
 Degeaba se amenajeaza astfel de locuri de joaca, daca ele sunt folosite necorespunzator, de catre copii mai mari, ba chiar de adolescenti. Daca n-ar fi existat si jocuri corespunzatoare varstei lor, ba chiar si aparate din alea pentru fitness in aer liber, as mai fi inteles ca nu au unde sa isi consume energia, dar asa... De ce o fi mai interesant sa strice jucariile celor mici, nu stiu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...