miercuri, 30 martie 2011

E si asta un fel de discriminare


De 2 ani, de cand m-am aciuat in capitala, am sesizat mai intai finut, iar apoi mai concret dispretul bucurestenilor fata de moldoveni (poate nu toti, dar foarte multi). Nu pot spune ca m-am simtit discriminata in mod direct si in orice caz, nu foarte grav. Pe pielea mea am simtit foarte putin, insa pe diverse site-uri de stiri sau bloguri mai mari, am sesizat mult mai bine aspectul. Inca din primele saptamani, m-am lovit de problema accentului...de care nu am reusit sa ma debarasez in totalitate nici acum, caci sotului meu ii place accentul moldovenesc si nu ma simteam ridicol in fata lui (pot spune ca mai degraba ma simteam ridicol incercand sa adopt accentul de Bucuresti). Un motiv in plus sa mi-l pastrez. Ieseam in oras cu diversi prieteni ai lui si nu pot spune ca as fi sesizat pe chipul vreunuia vreo urma de amuzament fata de felul in care vorbeam. In vizita la o doamna mai in varsta si putin nebunatica, am inceput sa ma simt prost din cauza accentului, caci respectiva nu scapa ocazia sa imi imite razand accentul. Dupa inca un timp, un avocat pe langa care speram sa imi fac stagiatura mi-a sugerat direct sa scap de accent, pentru ca as fi avut de pierdut in acea profesie, ceilalti considerand ca ma pot duce mai usor de nas fiind moldoveanca. Cu timpul, am sesizat in comentarii pe internet aversiunea fata de moldoveni...ca sunt asa si pe dincolo, ca moldovenii sunt betivi, iar moldovencele curve, si tot felul de remarci rautacioase, generalizari rau intentionate...o fotografie a unui betiv cazut in sant atrage dupa sine constatarea ca ala e sigur moldovean. Iar cand spun ca sunt din Bacau, lumea nu asociaza numele orasului cu Bacovia, ci mai degraba cu Monica viitoare ex-Columbeanu...Implicit ma gandesc la asocierea pe care o fac ceilalti cu renumele doamnei, asimiland tuturor bacauancelor apucaturile acesteia. Si cand am mai auzit-o si pe o tipa de la bloc pe care o consideram prietena, facand o remarca la adresa unor vecini cu care avea ceva de impartit "Moldoveni tampiti", apoi oprindu-se brusc cand si-a dat seama ca sunt si eu pe acolo...m-am convins ca nu e doar o impresie a mea si acest dispret fata de moldoveni e o realitate. Curve, betivi si pierde-vara sunt peste tot in tara asta...nu cred ca in Moldova sunt majoritare aceste categorii, incat sa indreptateasca aceste generalizari, cum de altfel nici ponderea lor in alte regiuni ale tarii nu este insignifianta. Deci, de ce?

15 comentarii:

  1. curve, beţivi şi putori sunt peste tot. Habar n-am de ce a devenit adjectiv cuvântul moldovean. Dar tu crezi că lumea ştie că Bacău e oraşul lui Bacovia? atâta timp cât în Libertatea, Click şi cancan scrie că de acolo e curva aia, lumea atâta ştie. Cine să mai citească Plumb şi Lacustra, cocalarii de astăzi? }mi place spiritul tău de patriotism local, dar îmi pare rău pentru tine că trebuie să trăieşti in Bucale. Am scris si io un articol despre toate regiunile ţării aici, dacă ai chef să-l citeşti.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu daca dau dovada neaparat de patriotism local cum ii spui tu,cel putin nu asta am intentionat, sa promovez valorile Bacaului sau ceva de genul asta. Am vrut sa subliniez ca e mult mai usor sa vezi partile rele decat partile bune si mi se pare nedrept sa etichetezi o regiune prin prisma unor non-valori, neglijand valorile, care nu sunt singulare.
    Bineinteles ca am chef sa citesc articolul tau!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc, măi dragă! Şi dacă acepţi un compliment, ce reprezintă până la urmă un adevăr, am constatat că moldovencele sunt poate cele mai frumoase femei din România, alături de ardelence. La fel şi în bucătărie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumusetea e relativa...deci nu zic nici ca-i asa, nici ca nu-i asa, dar la bucatarie...sigur nu sunt in mediul cel mai propice. :)))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreea ,
    Sunt etichete bine lipite care cu greu pot fi dezlipite .Habar nu am ce se poate face ,fiecare padure isi are uscaturile ei.

    Nu conteaza ca esti moldovean, oltean etc....conteaza sa fi OM...iar in ziua de azi putini stiu sa fie oameni in adevaratul sens al cuvantului.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Loopoolica: Din pacate aud prea rar acest compliment la adresa moldovencelor, iar daca imi e adresat si mie, iti multumesc!

    @ Florentin: Din pacate, oamenii adevarati sunt tot mai rari, indiferent ce regiune avem in vedere. Sa ne bucuram cand ii gasim.

    RăspundețiȘtergere
  7. Păi tu ce-ai? :P Eu un adevăr până la urmă.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai e o faza, daca mergi ca bucurestean in Bacau (nu ma pronunt de alte zone, ca nu stiu), nu vei fi privit cu superioritate. Invers insa...

    RăspundețiȘtergere
  9. Vezi... deci discriminarea locala functioneaza. Tin minte cand ma duceam la tara in vacante eram oarecum stigmatizata pentru ca veneam din Bucuresti. Eticheta de "moldoveanca" o pun cu drag prietenelei mele cele mai bune doar pentru ca ea vine din Republica Moldova si desi nu are accent lumea o percepe altfel dar in sensul bun. Mai vesela, mai optimista, mai plina de viata. Poate si aerul de provincie are avantajele lui :)) Plus ca stie sa faca niste placinte... Si iubitul meu e "sucevean" si nu am deranjaza de loc. Este adevarat ca in ziua de azi "oamenii" sunt tot mai greu de gasit si nu conteaza de unde vi, ci cum ai fost educat...

    RăspundețiȘtergere
  10. Totusi, nu ma simt ca o straina in Bucuresti...probabil locurile adopta mult mai usor decat o fac oamenii. Pot spune ca m-am obisnuit destul de mult incat sa ma simt acasa.

    RăspundețiȘtergere
  11. Se pare ca m-am trezit cam tarziu...tot ce vroiam sa zic si eu a fost deja scris de Florian... Nu-i nimic, dezvolt... Deci:
    Problema e ca tindem sa generalizam nu sa tratam fiecare om in functie de calitatile/defectele lui...

    Eu pana acum am avut experiente foarte neplacute cu 2 moldovence.. Cu una am stat in casa 2 ani...in primul an: lapte si miere apoi incepuse chiar sa "imprumute" fara stirea mea de la mine si fara sa mai inapoieze. Si cealalta era parsiva, profitoare, rautacioasa si jegoasa.

    Asta nu inseamna ca toate femeile din Moldova sunt asa. NU! Sunt oameni si oameni! Am cunosc mai indeaproape si o tipa pe care o credeam prietena si tot "jegoasa" e.

    Nu conteaza din ce zona esti! Dar unii se rezuma la mici experiente si tind sa generalizeze!

    RăspundețiȘtergere
  12. Si cel mai important aici in Bucuresti, este ca noua cititorilor tai, ne esti tare draga :))

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Casa Cu Nuci: Multumesc mult de tot pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere
  14. Oriunde am merge vom gasi o aversiune fata de cineva, ceva: in Bucuresti tiganii sunt considerati hoti, moldovenii prosti, protestantii pagani, insa aceste caracterizari nu le fac oamenii cu capul pe umeri ci cei limitati.
    Nu poti judeca un om in functie de faptul ca e gras sau slab, bogat sau sarac, modlovean sau ardelean, ortodox sau protestant, barbat sau femeie, etc.....
    Totusi poti sa te feresti de homoxexuali (caci ei depasesc limitate umanitatii normale), de vrajitori, satanisti, betivi, drogati, hoti, curve, idioti, si lista continua. Insa generalizarea nu se poate face in functie de ceea ce este ci de ceea ce face si ceea ce il defineste pe un om. --- parerea mea.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...