luni, 19 septembrie 2011

Aruncam selectiv, colectam la gramada


Cam asa se intampla cu gunoiul cel putin in partea mea de Bucuresti. Containerele acelea colorate, unde suntem indemnati sa aruncam selectiv deseurile, sunt ridicate de o masina a unei firme de salubritate care le rastoarna pe toate la gramada, in aceeasi masina. Ce rost mai are atunci sa aruncam fiecare categorie de deseuri in containerul asociat? 

Sau poate ma insel si masina respectiva o fi avand 4 compartimente diferite. Din afara insa nu se vede acest lucru, ci se vede cum toate aceste 4 tipuri de containere sunt rasturnate in acelasi locas in masina respectiva. Deci, unde e rostul campaniei masive de selectare a deseurilor? Degeaba omul separa gunoiul pe categorii, daca nu se lucreaza si la urmatoarele nivele.

6 comentarii:

  1. Bună remarcă. Nu se întâmplă doar în București. E la fel peste tot în țară. Trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa se intampla cand ceva vine de sus, inainte de a fi constientizat la nivelul de jos. Devine o obligatie si atat. Iar orice obligatie o facem fara tragere de inima, nu ca atunci cand am dori fiecare din noi (inclusiv firmele de salbritate) sa protejam natura. Scopul containerelor selective este de a arata ca facem si noi, nu ca facem cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu cred ca suntem acum in perioada de pregatire, un fel de faza beta :)) Deocamdata invata cetatenii sa selecteze gunoiul si, cine stie, poate, pe urma, dupa ce se asigura ca stim ce si cum, o sa-i initieze si pe cei de la astfel de firme in tainele reciclarii :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Deacord cu Mircea Vladut si ar mai fi ceva,pe langa ca gunoiul ala nu este sortat mai departe de firmele de salubrizare i se mai da si foc la marginea orasului.

    RăspundețiȘtergere
  5. Când te gândeşti că în alte state se recuperează materie primă de milioane de euro din reciclarea gunoaielor.
    Suedezii la ora asta au construit staţii de biogaz in oraşe, noi am distrus totul.... aveam autobuze care funcţionau cu GPL şi altele....vorbind de lucrurile bune.
    La mentalitatea pe care o avem acum nu avem cum să sortăm gunoaiele, trebuie să învăţăm muuuult....

    RăspundețiȘtergere
  6. Este destul de greu sa ne educam in ceea ce priveste depozitarea selectiva a gunoaielor.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...