joi, 15 septembrie 2011

Bacovia versus Bacovia

Anul acesta se implinesc 130 de ani de la nasterea poetului George Bacovia. In orasul meu natal, orasul lui Bacovia, astazi, la orele 20, pe scena Teatrului ce-i poarta numele, va avea loc spectacolul „Bacovia versus Bacovia”. Textul a fost scris de fosta mea colega Irina Amalia Bacaoanu si va fi interpretat de actorii Eliza Noemi Judeu, Dumitru Rusu, Vali Branişte, Corina Goranda si Cristian Todică.

Pentru a marca acest eveniment si pentru a va arata ca sunt mandra ca m-am nascut in orasul lui Bacovia, va propun spre delectare o cunoscuta poezie nascuta din inspiratia de geniu a acestuia.

Plumb

Dormeau adânc sicriele de plumb,
Si flori de plumb si funerar vestmint --
Stam singur în cavou... si era vint...
Si scirtiiau coroanele de plumb.

Dormea întors amorul meu de plumb
Pe flori de plumb, si-am inceput să-l strig --
Stam singur lângă mort... si era frig...
Si-i atirnau aripile de plumb.

7 comentarii:

  1. nu plumb!sunt traumatizat din liceu din cauza acestei poezii :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Si io tot m-am strofocat invatand-o. Dar e foarte expresiva. La fel ca si Lacustra. Scoala unde am invatat 5-8 se cheama dupa numele poetului. Pentru ca la vreo cateva sute de metri e casa memoriala Bacovia.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Loopoo: Da' unde ai facut tu scoala? Doar nu la mine la Bacau?!

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, Bacovia a stat in Bucuresti multi ani. Acum casa e un fel de casa memoriala, dar cam neingrijita, si care nu mai primeste, cred, de mult public.

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...