joi, 8 septembrie 2011

Cum as modifica programa scolara pentru a face elevii sa citeasca


Stiti ca v-am zis ca mi-a trecut prin minte o idee prin care ar putea fi determinati elevii sa citeasca. Ma refer la cei de liceu, caci ideea mea  nu e adecvata pentru varste mai mici, desi...cred ca stiu si cei mai mici destul de bine cum sta treaba, ba chiar cred ca as putea lua eu lectii de la ei intr-un anumit domeniu. Eu as introduce in programa scolara la limba si literatura romana carti cu limbaj usor licentios, cu scene de dragoste, stiti voi. Dar nu carti de duzina, avem si carti valoroase ce s-ar incadra foarte bine.

Stiti doar ca din romanul Ion tot elevul cunoaste o anumita scena. Asta inseamna ca sunt atrasi de astfel de pasaje. Si cum exista carti prin care poti atinge si alte obiective, satisfacand si aceasta placere de a citi pasaje erotice sau cu un limbaj mai vulgar, eu zic ca ar fi o idee interesanta. Carti precum Groapa lui Eugen Barbu, Maidanul cu dragoste al lui G.M. Zamfirescu, Satra lui Zaharia Stancu dunt doar cateva exemple de carti valoroase prin care elevii ar putea fi atrasi spre lectura.

Nu glumesc, vorbesc foarte serios!
Ma gandesc la faptul ca o buna parte din cartile ce sunt studiate in liceu nu sunt suficient de atractive, desi valoarea lor literara este incontestabila. Sunt unele care plictisesc de-a dreptul pe elevul si asa scarbit de ceea ce inseamna scoala. Iar elevii de azi nu sunt atat de inocenti incat sa roseasca atunci cand aud cuvinte sau aluzii usor deocheate.

Ma puteti contrazice, dar eu sunt foarte convinsa de oportunitatea acestei idei. Nu mi se pare ceva deplasat. Daca ar citi si cineva in masura sa puna in practica...Hmmm, ce spuneti?
Poate ar trebui sa concep un manual, nu?

9 comentarii:

  1. Pai iti fac eu legatura cu mininterul educatiei. Tu numai scrie-l ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Andrusca, pe ei nu ii mai atrage nimic. Tu chiar crezi ca ii intereseaza cartea?! Nu stiu sa citeasca sau sa scrie si nici nu vor sa invete! Cei care se preocupa nu au nevoie de programe speciale...
    Doar sa le faci carti despre cluburi, cum sa te imbraci, machiezi, dus la sala si cum sa faci cat mai mult sex!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca ai atins una din problemele invatamantului romanesc. Este vorba ca elevii sunt fortati sa studieze lucruri care nu au legatura cu viata lor.
    O solutie la care ma gandeam pe vremea studentiei a fost legatura cu practica, cu utilitatea teoriei si legatura invataturii cu viata de zi cu zi.
    Ideea ta mi se pare buna si mai poate fi adaptata, imbunatatita, generalizata.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Ioana: Stiu ca dezinteresul e mare, dar poate si programa are o parte din vina.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Mircea Vladut: Stiu ce vrei sa spui si stiu ca nu e o chestiune noua, dar nimeni nu face nimic in sensul asta. Sunt multe chestii care nu atrag, ci indeparteaza. Pai daca ii pui sa citeasca Neamul Soimarestilor sau Fratii jderi, cati vor citi si cati vor mai citi altceva altadata?

    RăspundețiȘtergere
  6. spune-le asta mintilor inchise din ministerul educatiei care refuza sa recunoasca si sa accepte ca nu poti face invatamant cu aceleasi conceptii de pe timpul socialismului.lumea a evoluat,generatiile s-au schimbat radical.problema cea mai importanta este cea de mentalitate si de acceptare a schimbarii.
    stii ce a patit un profesor cu initiativa?
    http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/815617/un-profesor-din-bacau-preda-matematica-on-line-pe-videoblogul-sau

    RăspundețiȘtergere
  7. @ eSorin: Cine sa ia in seama?
    Daca o metoda inovatoare venita din partea unuia din breasla a fost respinsa, ce sa mai zic de o simpla idee a unui mic blogger...

    RăspundețiȘtergere
  8. Ai perfecta dreptate!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...