marți, 22 noiembrie 2011

Nefumator/ fost fumator


Intre cele doua categorii e o diferenta enorma, desi se aseamana prin faptul ca nici unul, nici celalalt nu fumeaza. Daca e vorba insa de teorie avand la baza fumatul si reprosurile de rigoare, nefumatorul nu-l intrece pe fostul fumator. Acesta din urma e mai inversunat si cu nasul mult mai sensibil la aspecte pe care, culmea, inainte le provoca el insusi si nici vorba atunci sa le sesizeze sau sa le recunoasca. Poate si de aceea e mai greu de suportat critica fostului fumator, pentru ca acum el se comporta ca si cum ar fi complet strain de ceea ce propovaduieste, ca si cum n-ar fi comis niciodata prin fumat relele invocate.

Aceleasi reprosuri, venite din partea unui nefumator sunt de inteles si de acceptat. El nu a fumat niciodata si nu a poluat semenii sau mediul, n-a umplut scrumiere care apoi raspandeau mirosuri toxice, el este indreptatit sa critice si sa faca reprosuri fumatorului. Dar cel care pana mai ieri facea exact ce face fumatorul, uitand ca a fost candva asa, uitand de unde a plecat, e mai greu de inteles. Sa-mi reprosezi azi ceea ce tu insuti faceai ieri ca si cum abia acum ai fi descoperit modul in care se imbacsesc hainele sau obiectele de fum sau mirosul scrumierei, pe unde se situeaza? M-as fi asteptat ca un fost fumator sa de dovada de mai multa intelegere pentru cei bantuiti de acest viciu. Dar nu, e tocmai invers.

Bine, nu sunt toti asa. Am si un exponent mai ingaduitor, care a fost fumator candva si care nu reactioneaza atat de inversunat. Poate ca inversunarea post-fumat este direct proportionala cu invederarea din timpul perioadei de fumator. Si in spatele acestei inversunari se ascunde lupta interioara dusa cu viciul. Alta explicatie psihologica nu gasesc. Fostul fumator mai ingaduitor n-a fost un fumator inrait, ci mai mult de ocazie. Iar cel inversunat era asemeni mie. Doar ca acum pare ca a uitat ca simtea la fel ca mine.

11 comentarii:

  1. Sa stii ca si eu am remarcat asta, ca fostii fumatori par chiar mai aversionati de fumul de tigara sau mirosul de tigari decat cei care nu au fumat niciodata, si nu cred ca e doar o chestie psihologica, deoarece unul din ei, (care printr-o intamplare e tocmai ala care m-a invatat pe mine sa fumez !...ma rog, daca nu era el, era altul, sau invatam singur !...deci nu dau "vina" pe el), mi-a povestit, in mod credibil, sincer, adica fara inversunare de tip "prozelitist", chiar simptome fizice, adica i se face greata sau simte ameteala, rau fizic general daca intra intr-o camera unde sunt multi fumatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am observat acelasi lucru. Cred ca fostul fumator a avut nevoie de multa inversunare impotriva obiceiului, de multa putere de autoconvingere pentru a se lasa de fumat, de aceea e atat de inversunat impotriva acestui obicei. Si, in plus fata de asta, de fiecare data cand critica pe cineva care fumeaza, se poate sa simta si o anume satisfactie a propriei victorii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Diferenta e colosala. Ca un fost fumator sa ajunga sa aiba acelasi risc (minim) de cancer pulmonar ca nefumatorul, ii trebuie nu mai putin de 7 ani de abstinenta. Intre timp, in Romania, la fiecare ora moare un roman de cancer pulmonar:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/11/22/cancerul-la-romani/

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt o fostă fumătoare. Am 2 ani jumate de când am renunţat definitv. Îmi pare bine că am reuşit.
    Dar....un fost fumător suferă infinit mai mult decât un nefumător. În primul rând fiindcă dorinţa nu dispare niciodată, chiar dacă ai reuşit să renunţi la obiceiul de a fuma, dorinţa e acolo, în interior, s-a reprimat doar la suprafaţă.
    Un fost fumător este mai sever decât un nefumător? Da. Un nefumător nu simte atât de tare greaţa şi mai ales spaima pe care ţi-o creează o ţigare aprinsă. Nu spun că nu simte, ci doar că nu simte atât de tare. Un fost fumător aflat într-o cameră închisă unde fumează cineva simte mult mai bine mirosul şi fumul tocmai pentru că nu i-a dispărut niciodată memoria acestora dar cu care a trebuit să ducă o luptă infernală să şi le scoată din sistem. Un nefumător nu are cum să ştie greutatea fiecărei trepte urcate de fostul fumător în lupta lui împotriva obiceiului de a fuma. Nu ştie cât de bine este să respiri iar până în adâncul plămânilor şi nu ştie cum este în primul an de când ai renunţat la fumat, nu ştie cât de scârbos şi lung este de procesul de curăţare a plămânilor prin expectoraţie ori groaza care te cuprinde văzând ce scoţi din proprii plămâni:"Cum?Scârboşenia asta groasă şi verde există în plămânii mei?"
    Sunt extraordinar de multe de spus. Dar cu siguranţă un fost fumător nu este mai acerb şi mai înverşunat decât un nefumător ca să se dea mare, ci pentru că este într-o continuă luptă cu sine pentru absolut tot restul vieţii, luptă care poate fi anulată într-o singură secundă printr-un simplu fum de ţigare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se intampla adesea ca fostii fumatori sa nu mai suporte deloc fumul de tigara dupa ce acesta s-a lasat "de-adevaratelea" (zic asta pentru ca foarte multi se lasa doar pentru o perioada scurta de timp).

    Multe lucruri sunt pe dos, dar trebuie sa le luam ca atare. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Cantemir: Da, din punct de vedere fizic, al organismului, diferenta este enorma, insa nu m-am gandit la asta, ci doar la atitudinea fata de fumat. Intr-adevar, merita subliniate si aspectele de natura fiziologica.

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Rudolph: Macar tu ai avut parte de o confesiune, nu doar de critici.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Mircea: Se poate sa fie si satisfactie interioara, dar ce m-a determinat pe mine sa scriu au fost anumite faze care nu te duc cu gandul la lupta interioara sau la satisfactie. Nici nu stiu cum sa cataloghez sau cum sa justific aceste remarci rautacioase. Poate daca exemplificam era mai simplu de analizat.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Mitza: Imi inchipui ca trebuie sa fie foarte grea lupta interioara si e de inteles ca fostul fumator fuge cat poate din fata acestui viciu. Ce m-a intrigat pe mine au fost niste scoateri de ochi asupra unor chestii pe care, atunci cand persoana respectiva le provoca, nici nu le observa si nici nu accepta sa i se atraga atentia.

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Pascu Adrian: Am avut si eu perioade din astea in care temporar renuntasem la tigari. Nu suportam fumul, dar ma gandesc ca era si din cauza sarcinii acea greata de fum.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am un coleg la servici care face prin decembrie un an de cand s-a lasat. Inainte avea boala pe aia antifumatori, vezi-Doamne el isi apara dreptul de a fuma si acum ii injura pe fumatori, practic nu mai suporta tigara aprinsa langa el!

    RăspundețiȘtergere

Ce rămâne din noi

Pe timpul foametei de după al doilea război mondial, copii din satele sărace ale Moldovei au fost suiți în trenuri și duși în Ardeal, acolo ...